.

.

TOTS 21

Els dos alcaldes d’aquest mandat: Jordi Sans i Xavier Marcos. Foto: Tots21

Jordi Sans, alcalde (2022-23)

A mitjan juny de l’any 2022 es va produir el relleu en l’alcaldia de l’Ajuntament dels Pallaresos i vaig passar a ser l’alcalde del municipi. Aquest relleu en l’alcaldia ve motivat pel pacte de govern signat l’any 2019 entre diferents forces polítiques del municipi i que es fonamenta en la política municipal i de servei al ciutadà per sobre de tot.
És important remarcar que aquest mandat no ha sigut gens fàcil perquè s’ha vist plenament afectat per la crisi sanitària del coronavirus SARS Cov II en tots els aspectes de la vida quotidiana i per extensió a totes les regidories.

Ara ens trobem amb una nova crisis, aquesta vegada econòmica com a resultat de la guerra a Ucraïna i que igual que la crisi de la covid-19, ens afecta a tots en el nostre dia a dia i també a l’Ajuntament. L’afectació en l’Ajuntament ve donada sobretot per l’encariment dels serveis, actes, compra de material… Per això és crucial una bona planificació pressupostària per poder donar el mateix servei al ciutadà amb el mateix pressupost, tot i l’augment de preus i costos generalitzat.

En l’àrea d’esports m’agradaria destacar, en primer lloc, la plena disponibilitat, des de l’any 2019, de les xarxes socials municipals per a donar a conèixer a tot el municipi les fites esportives individuals dels Pallaresencs i Pallaresenques.

Un altre fet destacat és la creació, l’any 2021, dels ajuts a esportistes dels Pallaresos que competeixen en modalitat individual i que quedaven fora de les ajudes o subvencions a clubs o entitats municipals.

Durant l’any 2021 es va inaugurar la Sala Polivalent Municipal dels Pallaresos, que va permetre iniciar la pràctica d’altres esports com el bàsquet, futbol sala, danses urbanes i gimnàstica de manteniment.

Una de les fites ha estat la creació dels Jocs Esportius Municipals dels Pallaresos amb la intenció de fomentar l’esport i l’activitat física. Foto: Cedida

Les actuacions més importants de 2022 van ser:

La creació dels Jocs Esportius Municipals dels Pallaresos amb la intenció de fomentar l’esport i l’activitat física. Aquesta activitat es va desenvolupar amb la col·laboració del Consell Esportiu del Tarragonès i la Penya Blaugrana dels Pallaresos. A més, tota la recaptació va ser destinada a Creu Roja. Ja està en marxa l’edició de 2023 dels Jemp amb la col·laboració de més entitats com l’AMPA de l’institut dels Pallaresos i l’Afer de la Dona.

El rescat de la licitació de l’ús privatiu del camp de futbol municipal. El rescat es va portar a terme gràcies a l’acord entre l’ajuntament i l’entitat que el gestionava. Aquest rescat es va fer per tres motius: per recuperar la municipalitat del camp de futbol, per evitar que el cànon existent tenses el pressupost de l’entitat gestora i per disminuir l’import de quotes dels socis, ja que el cànon no repercuteix en aquestes quotes.

Per aquest any 2023 s’ha aconseguit una valuosa subvenció de la Diputació per millorar l’estat de la piscina municipal.

En l’àrea de comunicació es va decidir crear i desenvolupar una nova pàgina web municipal des de zero amb la voluntat de fer-la moderna, intuïtiva i que ens permetés pujar en els índexs de transparència pel que fa a informació. No considero que estigui acabada, ja que cada dia surten noves aplicacions i està en constant evolució.

En l’àrea de benestar social és destacable la modificació, l’any 2020, dels barems per obtenir ajudes econòmiques. Tanmateix, l’ajuntament quan ha tingut un informe favorable de demanda d’ajudes econòmiques, sempre s’han concedit.

Com cada any, apostem per la continuïtat d’iniciatives com el xec nadó per a tots aquells nens i nenes nascuts a Els Pallaresos.

A més de la gran quantitat d’actes i esdeveniments amb caire solidari com recollida de joguines, aliments, material sanitari per la guerra d’Ucraïna… Gairebé tots els actes realitzats per l’ajuntament han comptat amb la part solidària de donar les recaptacions a diverses entitats com: Creu Roja o la Lliga contra el Càncer.

Xavier Marcos, alcalde (2019-2022):

COVID-19: Sens dubte, aquesta inesperada malaltia que va afectar tot el planeta ha estat el repte més gran dels meus tres anys de mandat com a alcalde dels Pallaresos. Gestionar tot allò que era necessari per protegir els nostres veïns, sense mitjans, sense informació, amb contagis i morts cada dia va ser la tasca més difícil de la meva vida. Gràcies al compromís de tot l’equip de govern i de tots els treballadors del nostre Ajuntament vam aconseguir minimitzar els riscos de cara a la població i vam poder sobreviure tots plegats a la pitjor epidèmia que es recorda al món. Com a fet trist i negatiu, assenyalar la mala praxi i nul ajut dels regidors de JxCat, a l’oposició, que es van dedicar a posar pals a les rodes en comptes d’ajudar en uns moments tan delicats per a la població, un fet que el poble dels Pallaresos no pot oblidar mai.

Sala Polivalent: Després de quasi dos anys de treballs, per fi vam poder inaugurar, enmig d’una pandèmia i amb fortes restriccions i mesures de seguretat, la tan esperada i desitjada Sala Polivalent. Des del 15 de maig de 2021, la Sala Polivalent no ha parat ni un minut: esports, festes i actes de tota mena omplen dia rere dia aquesta sala tant de gent gran com de gent jove.

Un moment de la inauguració de la Sala Polivalent. Foto: Tots21

 

Bosc del Cremat: Aquest estiu (2022) i aprofitant la Festa Major, vam poder inaugurar la pista annexa a la Sala Polivalent. Dos fets totalment sobtats, com van ser l’esclafit que va fer malbé la carpa de l’escenari per culpa del vent i d’uns càlculs mal fets en projecte i, per altre costat, l’aparició de restes romanes en un dels laterals, han fet que l’obra no estigui totalment acabada i no llueixi com cal. Esperem, però, que en un futur no molt llunyà estigui totalment enllestida.

Nou Vial: És un projecte engegat el novembre del 2016 i que, per raons absolutament polítiques, es va endarrerir fins fa pocs mesos. Actualment està ja en fase de finalització en els seus trams 1 i 2, cosa que permetrà connectar la urbanització de Pallaresos Park amb el nucli antic del poble i que donarà pas a poder finalitzar el tram 3 fins a Jardins Imperi.

Carrers Major i Nou: Una obra més que necessària donat l’estat en què es trobava el ferm d’aquests carrers i les reclamacions dels veïns que diàriament la transiten. L’obra s’ha fet en dues fases: la primera va comportar la substitució de les antigues canonades d’aigua potable per unes de noves i la segona va ser la substitució del ferm tot mantenint la “pedreria” dels carrers, obra del nostre estimat veí Sr. Anastasio Sánchez.

Mobilitat reduïda: Sens dubte, una de les prioritats d’aquests darrers tres anys ha estat facilitar el trànsit pels carrers del nostre poble a totes aquelles persones amb mobilitat reduïda. Està clar que de tots els projectes, totes les obres que teníem pensades fer, algunes no s’han pogut portar a terme o s’han endarrerit, a causa de les restriccions del COVID-19, però continuarem lluitant per fer realitat aquests petits i grans detalls que faran dels Pallaresos un poble sense barreres arquitectòniques.

Gent Gran: Com a regidor de la Gent Gran em sento orgullós d’haver pogut compartir amb ells aquests darrers tres anys. Va ser el col·lectiu que més va patir els efectes de la COVID-19 i va ser exemplar amb el seu comportament. Un cop alliberats del virus, tots plegats i gràcies als diferents presidents/presidentes i juntes que els ha representat, hem pogut tornar a reprendre tots aquells actes i trobades que habitualment organitzen.

Jornades Modernistes: Sens dubte, l’èxit social més important d’aquesta legislatura. Per mi sols era una idea que volia portar a terme ja fa uns anys però que, sense la complicitat del meu estimat amic Elies Torres i el nostre equip, Samuel Urbano, Mª Angels Creus, Jaume Garcia, David Aymerich, Francesc Sec, Josep Mª Buqueras i el més valuós…, tot un poble implicat en la seva festa modernista, no hauria estat possible. Estic ben convençut que avui dia Els Pallaresos ha fet esclatar la passió modernista arreu de l’estat i el nom del poble figura en la Ruta Modernista mundial.

Les Jornades Modernistes han estat un veritable èxit. Foto: Francesc Sech

Samuel Urbano, regidor de Cultura, Patrimoni, Joventut, Sanitat i Participació Ciutadana

CULTURA I PATRIMONI

2019 – 2020: PRIMER CONCURS LITERARI DE SANT JORDI: Enguany s’ha organitzat, per primer cop al nostre municipi, el “I Concurs Literari de Sant Jordi”, una oportunitat perquè veïns, veïnes i estudiants dels Pallaresos presentessin les seves obres literàries de narrativa o poesia.

2020 – 2021: Recuperació i obertura al públic de diferents trams de l’Aqüeducte del Gaià (època romana) al seu pas pels Pallaresos i de la fortificació del Castellot.

2021 – 2022: Primeres Jornades Modernistes dels Pallaresos: celebració de les primeres jornades de recreació històrica del Camp de Tarragona. Múltiples activitats, tallers, didàctica, visites guiades, etc.

JOVENTUT:

2019 – 2020: Esquiada Juvenil: el 8 de febrer, més de 40 joves del nostre municipi van gaudir d’un fantàstic dia d’esport i natura esquiant a Port Ainé.

2020 – 2021: Primer reconeixement acadèmic: per valorar els millors estudiants locals i potenciar la investigació sobre el municipi, per primer cop, s’ha obert un procés per reconèixer acadèmicament els millors estudiants. Es premia els millors expedients, els millors treballs d’investigació general i els millors treballs d’investigació sobre Els Pallaresos.

2021 – 2022: Licitació del nou local juvenil dels Pallaresos al Casal d’Hostalets. Una sala polivalent amb 100 m², aproximadament, que posarà fi a una reclamació històrica, un espai per als joves del municipi.

SANITAT:

Imatge del nou Centre Mèdic. Foto: Cedida

2019 – 2020: Entrada en funcionament del nou Centre Mèdic Els Pallaresos: a partir del 29 de juliol de 2019 ha entrat en funcionament el nou Dispensari Mèdic dels Pallaresos, situat a l’Av. Prats de Motlló. L’interior està distribuït en una àrea d’entrada, una administrativa, de medicina general, pediatria, una àrea polivalent i un espai d’emmagatzematge i d’instal·lacions. La zona polivalent compta amb una consulta mèdica, una altra per a tractaments i extraccions i una sala d’espera, distribuïts en un total de 503,82 metres quadrats de superfície construïda.

2020 – 2021: Cicle de conferències sobre hàbits saludables impartides per una nutricionista.

2021 – 2022: Ajuts de vacunes no cobertes per la Generalitat de Catalunya: primer municipi del Tarragonès en subvencionar part de les vacunes que no cobreix el sistema de salut català.

PARTICIPACIÓ CIUTADANA:

2019 – 2020: Primera votació dels Pressupostos Participatius. Per primer cop, es realitza als Pallaresos la votació dels pressupostos participatius.

2020 – 2021: Diferents concursos populars per seleccionar el cartell de festa major, el got reutilitzable i el calendari municipal. Un Ajuntament més dinàmic i més proper: fotografia, dibuix, arts gràfiques…

2021 – 2022: Votació electrònica dels Pressupostos Participatius: s’implementen les votacions electròniques digitals per facilitar la participació.

Mª Jesús Coronado, regidora d’Ensenyament, Seguretat Ciutadana, Transport i Mobilitat i Festes

ENSENYAMENT

Aquests anys la Regidoria d’Ensenyament ha fet moltes millores en les escoles del nostre poble.

A l’Escola sant Sebastià es van pintar les classes, es van arreglar totes les esquerdes que havien sortit a les aules i es va donar resposta a moltes de les millores que van demanar els professors, com l’ampliació del pati, l’arranjament de les arrels dels arbres que havien provocat un gran desperfecte al pati, l’aula fosca que necessitaven, una pantalla tàctil i tot el material que vam comprar quan els nens van tornar a l’escola després de la pandèmia.

Imatge de l’escola Sant Sebastià. Foto: Ajuntament

I no podem oblidar tots els purificadors d’aire que es van comprar per a les dues escoles, Sant Sebastià i Arquitecte Jujol, per poder tenir unes classes més segures amb la renovació d’aire.

A l’Escola Arquitecte Jujol es van posar més rentamans al passadís, es van pintar més places d’aparcament de minusvàlids, es va proveir de més material de paper i es van plantar més arbres per poder tenir més ombra.

Sense oblidar que continuem treballant per cobrir totes les necessitats dels nens.

A la llar d’infants municipal, la Llar de Colors, aquest any van aconseguir una subvenció per al projecte dels bolquers reutilitzables i així tenir una llar més sostenible. Tot això amb l’ajuda de l’Ajuntament i la bona feina dels treballadors, que van obtenir una menció honorífica com a escola verda.

TRANSPORT I MOBILITAT

Aquesta és una regidoria molt important perquè és el mitjà de transport que fan servir els veïns i veïnes del nostre poble.

S’han donat ajudes al transport per als nostres estudiants i poder facilitar la mobilitat I es va lluitar amb l’empresa de transport per ampliar els horaris i freqüències dels autobusos en les hores punta de baixada i pujada a Tarragona.

SEGURETAT CIUTADANA

En aquests anys de mandat, la Regidoria de Seguretat Ciutadana ha volgut augmentar el nombre de vigilants municipals de dues persones que hi havia fa quatre anys a cinc persones. Ara hi ha cinc vigilants municipals, dels quals tres ja són fixes a la plantilla de l’Ajuntament.

Encara fa falta més personal per poder cobrir moltes de les necessitats dels Pallaresos, però l’augment del personal ha sigut un gran pas i, a poc a poc, l’objectiu és poder aconseguir més personal per poder cobrir cada hora del dia i la nit.

FESTES

Un moment de la celebració de la Festa de la Neu. Foto: Tots21

La Regidoria de Festes és la més vistosa perquè a tothom li agrada sortir a gaudir d’uns dies de festa i passar-ho bé amb la família i els amics.

Desgraciadament, els anys 2020 i 2021, les festes es van veure afectades per les restriccions de la pandèmia de coronavirus, fet que va suposar la reducció d’aforament dels actes o, directament, la seva suspensió.

Tot i això, estic molt satisfeta perquè, de la partida de festes que no vam poder utilitzar, es van derivar diners per poder fer actuacions de millora al nostre municipi.

Enguany he volgut fer unes festes per a tots i totes, des dels més petits als més grans, amb la intenció que els veïns i veïnes dels Pallaresos sortissin al carrer per ballar, per riure i, en definitiva, xalar de les festes dels Pallaresos.

Felicià Fortuny, regidor de Medi Ambient i Hisenda

MEDI AMBIENT

2019: S’amplia el servei de reciclatge mitjançant les minideixalleries que permeten reciclar des de piles fins aparelles electrònics petits.

2020: S’implanta el pla de xoc de control de plagues que permet actuacions amb més impacte.

2021: Per primera vegada s’utilitza l’herbicida ecològic.

2022: Per primera vegada i primer municipi del Tarragonès es redacta el pla de gestió de risc de l’arbrat urbà.

2023: Es crea la primera ordenança municipal que regula TOTES LES ESPÈCIES ANIMALS per tal de millorar la convivència veïnal.

HISENDA

Façana de l’Ajuntament dels Pallaresos. Foto: Ajuntament

2019: AJUSTOS PRESSUPOSTARIS: Es duen a terme les modificacions per encarrilar l’economia municipal per a la futura legislatura, malgrat portar la inèrcia dels sis mesos de legislatura anterior.

2020: ANY DE DADES ECONÒMIQUES EN VERD: Els ajustos i política econòmica aplicada dona els seus fruits, per primera vegada en sis anys es compleixen els paràmetres econòmics d’obligat compliment.

2021: DINAMITZACIÓ ECONÒMICA: El trasbals econòmic mundial a causa de la pandèmia obliga els Estats de la Unió Europea a suspendre les normes fiscals per tal que els ens públics puguin realitzar despesa i evitar l’enfonsament de l’economia.

2022: ECONOMIA DE RETORN AL CIUTADÀ: El resultat d’una política econòmica acurada permet suprimir la plusvàlua municipal i reduir-la considerablement en altres casos.

2023: ANY D’ESTABILITAT ECONÒMICA: Cal mantenir l’aconseguit per tal de deixar l’economia municipal endreçada, és any de traspàs i cal que tot sigui molt clar.

Araceli Molina Camacho, regidora de Personal, Igualtat i Turisme

En l’àrea d’igualtat s’ha fet molt èmfasi en la lluita per la visualització i defensa del drets LGTBI, a més d’impulsar la creació de la Cursa de la Dona contra el càncer de mama amb molt bona resposta quant al nombre de participants i recaptació, que va ser donada a les entitats de la Lliga contra el Càncer i l’Associació Espanyola contra el Càncer.

La regidora d’Igualtat, Araceli Molina, amb el president del Nàstic, Josep Maria Andreu, cedint una samarreta dedicada per la Cursa de la Dona. Foto: Cedida

No oblidem l’especial atenció de divulgació amb xerrades, tallers i espectacles en contra de la violència de geèere.

El treball en l’àrea de personal ha anat des de gestionar la plantilla de personal de l’Ajuntament fins a conduir procesos selectius de contractació de nou personal.