.

‘Els Gossos’ és una comèdia amb tints dramàtics que parteix d’un gran text de l’argentí Nelson Valente. Foto: Albert Rué 

La temporada teatral a Vila-seca començarà aquest dissabte (19:30 hores) amb una de les darreres produccions de la Sala Trono, que encara ja el tram final d’una extensa gira: ‘Els Gossos’. És una comèdia amb tints dramàtics que parteix d’un gran text de l’argentí Nelson Valente i que compta amb un repartiment de luxe: amb els veterans Mercè Arànega i Albert Pérez, a més de Joan Negrié i Pau Ferran.

Nelson Valente, que també ha dirigit l’obra, va escriure ‘Els Gossos’ expressament per a la Trono, arran de la bona relació que va establir amb la sala després de la seva participació al Festival Internacional de Teatre de Tarragona de 2013, amb la impactant ‘El loco y la camisa’.

Com aquella, ‘Els Gossos’ també mostra com la llar es pot convertir en un camp de batalla, en què esclaten les frustracions, els odis i els ressentiments. En aquest cas, el punt de partida és un sopar familiar per celebrar el 40 aniversari del Ramon. Però al Ramon aquell matí li ha passat una cosa inesperada. Podria ser una mera anècdota, però a ell l’ha remogut per dintre i li ho fa replantejar tot.

‘Els Gossos’ és una d’aquelles obres en què rius molt, però amb aquell riure que et regira, potser perquè el que t’expliquen toca de prop. Un text intens, amb unes interpretacions magnífiques. Tot un luxe per estrenar la temporada teatral a Vila-seca.

No soc el que soc / Othello de William Shakeaspeare

El 26 de març arribarà al treatre El Centru un clàssic de clàssics: l’’Othello’ de William Shakespeare, de la companyia Fabulae Tarraconensis i amb dramatúrgia de Miquel Àngel Fernández. D’ell ja hem pogut veure a Vila-seca altres adaptacions d’obres del bard anglès: ‘Titus Andrònic’, ‘Molt soroll per res’ i ‘Mesura per mesura’.

En aquesta, Fernández manté el seu estil: fidel en el text i agosarat en la forma, per mostrar-nos la decadència personal i moral d’Othello, enganyat i manipulat per Iago, que el vol anorrear i destruir.

La tradició presenta Othello com la gran tragèdia sobre la gelosia. Però és molt més que això. És el retrat de la perversitat absoluta i el poder de la manipulació. Iago, que no és el que sembla, és el veritable protagonista d’aquesta història. El que fa veure als altres el que ell vol que vegin i els enganya pel seu propi interès, fins a aniquilar-los.

L’obra està protagonitzada pel vila-seca Robert Rodríguez com a Othello i altres actors del territori que ja han passat en altres ocasions pel teatre del Centru: Marta Antolín, Cristina Masdéu, Marcel Ferré, Cristina Cabré, Josep Maria Piñol i Anna Plaza.

Les tafalitats de Karl Valentin

La següent cita en el calendari teatral de Vila-seca serà el 30 d’abril a les 21 h amb la companyia La Moixera de la Selva del Camp, que presentarà un clàssic del teatre contemporani: ‘Les tafalitats’ de Karl Valentin.

Aquesta obra, un referent del teatre de l’absurd, és un compendi d’esquetxos escrits per aquest pallasso, actor, dramaturg i cineasta alemany de la primera meitat del segle XX. La seva obra va tenir una gran influència en autors posteriors com Samuel Beckett i Bertolt Brecht.

‘Les tafalitats’ són petites peces hilarants i desconcertants, que juguen amb el llenguatge i que podrien ben bé ser representades en un cabaret. La versió que en fa la Moixera està dirigida per la Cristina Masdéu i la Roser Martínez. Totes dues són conegudes del públic vila-secà, perquè també formen part de la companyia Entrellaçats. A més, Roser Martínez ha passat recentment pel programa El llop de TV3.

Comèdia negra de Peter Shaffer

El 15 de maig, la companyia La Teca de Cambrils tornarà a Vila-seca amb el seu darrer muntatge: ‘Comèdia negra’ de Peter Shaffer. L’obra s’hauria d’haver representat per la festa major de Sant Antoni, però es va haver d’ajornar.

Shaffer és un dels grans noms del teatre britànic contemporani. El públic el coneix sobretot perquè és l’autor d’Amadeus, l’obra en què s’inspira l’aclamada pel·lícula que relata l’enfrontament entre Mozart i Salieri.

Comèdia negra és una farsa que va escriure i estrenar a mitjans dels anys 60. En ella, un jove escultor i la seva dona agafen prestats, sense permís, els mobles de luxe d’un veí per impressionar un col·leccionista d’art. Però de sobte marxa la llum, i el veí torna abans d’hora. La comèdia està servida.

Un marit ideal d’Oscar Wilde

La temporada teatral dels Amics del Teatre es tancarà el 18 i 19 de juny amb l’estrena de la darrera producció de la Tramoia de Vila-seca: ‘Un marit ideal’ d’Oscar Wilde. És una de les millors comèdies de l’autor irlandès, molt conegut per altres grans textos com ‘La importància de ser Frank’ i la novel·la ‘El retrat de Dorian Gray’.

‘Un marit ideal’ va ser escrita al Londres victorià del segle XIX i l’esperit del lloc i l’època impregnen l’obra que, d’altra banda, és plenament actual, perquè parla de les trifulgues i els enganys del poder.

En Robert és un diputat respectable, d’honorabilitat inqüestionable. Fins que arriba algú que li qüestiona, recordant-li que els seus inicis polítics són més aviat galdosos. Quin preu estarà disposat a pagar perquè no s’escampi el secret? La trama del 3%, i les martingales de les llotges del Bernaveu no queden tan lluny d’aquesta història.

Un marit ideal està dirigida per Alícia Bescós i protagonitzada per Robert Rodríguez, Pineda Badia, Irene Martín, Ester Clavé, Anna Plaza, Laura Pardo, Laia Marbà, Xavier Graset, Juan Diego Alonso, Josep Forasté, German Flores i Cesc Graset.

Redacció