.

Jordi Jané al parlament de Catalunya Foto: Ara.cat

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, visita l’Institut Pere Martell de Tarragona. Foto: Cedida

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, el titular de l’Interior, el nascut a l’Arboç Jordi Jané, i la consellera d’Ensenyament, la reusenca Meritxell Ruiz, abandonen l’executiu de Puigdemont. Els substituiran com a consellers el fins ara president de JxSí, Jordi Turull, que se situarà a la Presidència i assumirà la condició de Portaveu de l’executiu,  la mà dreta de Xavier Trias, Joaquim Forn, que es posarà al capdavant d’Interior, i Clara Ponsatí en Ensenyament. A les renúncies s’hi afegeix la de Joan Vidal Ciurana com a Secretari de Govern, que tindrà a peça de recanvi Víctor Cullell. Unes baixes que se sumen a la destitució del conseller Jordi Baiget de la setmana passada.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueres, han comparegut aquest mateix matí per donar explicacions sobre les raons d’aquesta remodelació de govern que afecta exclusivament consellers del PDeCAT. El màxim responsable del Govern ha assegurat que no ha cessat cap conseller i que els dimitits són els qui han decidit fer un “pas al costat”. De fet ha afirmat que no té “cap raó” per cessar-los i ha lloat “la seva feina, honestedat i lleialtat”.

En aquest context, el president de la Generalitat ha defensat que el Govern ha de serà la “primera garantia” del referèndum i ha reivindicat que l’executiu forma un “sol equip” sense fer distincions entre membres del PDeCAT i d’ERC.

Processos electorals passarà a vicepresidència

Els canvis al Govern inclouen una reorganització i un canvi de competències en una de les àrees clau de cara a la convocatòria del referèndum. A partir d’ara, l’àrea de Processos Electorals que tenia la consellera de Governació, Meritxell Borràs, dependrà directament del vicepresident. D’aquesta manera, tot el que es refereix a la compra d’urnes i la preparació més operativa de l’1-O passa a mans de Junqueras.

A més d’aquest canvi de competències, el vicepresident s’ha encarregat d’explicar que en aquesta nova etapa totes les decisions relacionades amb l’1-O “seran preses de forma corresponsable i solidaria per tot el Govern”, de manera que “tots els membres del Consell Executiu acordaran i signaran conjuntament els acords que corresponguin per fer possible el referèndum de l’1 d’octubre”.

Per últim, la reestructuració aplicada al Govern conclou amb l’establiment d’un nou ens per gestionar el dia a dia dels preparatius de la votació. Es tracta d’un “òrgan de coordinació política”, del que formaran part Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, el nou secretari del Govern, Víctor Cullell, i el secretari general de la Vicepresidència, Josep Maria Jové.

Les noves cares

Pel que fa a les noves cares, Ponsatí prové del món empresarial però també del compromís polític. Era la directora de l’Escola d’Economia i Finances a la Universitat de Saint Andrews (Escòcia) i és alhora membre del secretariat nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). De fet, l’any 2013 va denunciar que el Ministeri d’Educació havia decidit no renovar el seu lloc com professora visitant de la càtedra Príncep d’Astúries a la Universitat estadounidenca de Georgetown pel seu posicionament favorable al Dret a Decidir.

Per la seva banda, Joaquim Forn veu catapultades les seves aspiracions de substituir Xavier Trias com a candidat del PDeCAT a l’alcaldia de Barcelona a les pròximes eleccions municipals. I ho fa amb arguments d’independentista convençut contra pesos pesants com Neus Munté o Santi Vila.

Finalment, la presència de Jordi Turull al Govern vol satisfer el nou nucli dur del partit. Ho fa després d’exercir de coordinador de Junts pel Sí juntament amb la republicana Marta Rovira. Un lloc vacant de perfil complex pel qual encara no han sonat noms.

 

(Seguirà ampliació)