.

.

TOTS 21

El candidat del PSC, Salvador Illa, esperant per votar al seu col·legi electoral a la Roca del Vallès. Foto: ACN

Hi ha hagut efecte Illa i victòria d’ERC en el terreny independentista. El PSC ha guanyat les eleccions de la pandèmia i de l’abstenció a Catalunya en nombre de vots i ha empatat en nombre de diputats -33- amb ERC en una jornada que situa en tercer lloc Junts x Cat, la llista liderada per Carles Puigdemont i amb Laura Borràs com a candidata a presidir la Generalitat. Junts ha assolit 32 escons, un meys que els dos primers, però una tercera posició es una clara derrota. Ha perdut una posició i queda superada per ERC. El candidat socialista Salvador Illa ha anunciat aquesta mateixa nit que es presentarà com a candidat a la presidència de la Generalitat. El sobiranisme ha sumat per primer cop la majoria absoluta en vots.

S’obre ara la possibilitat que ERC obtingui la presidència de la Generalitat, amb el candidat Pere Aragonès al capdavant, amb el suport de Junts x Cat i la CUP. Es veurà a quin preu els anticapitalistes donarien el seu suport. Oriol Junqueras ja ha anunciat aquesta nit que ERC tornarà a tenir la presidència de la Generalitat. Aragonès ha repetit per activa i per passiva que no farà president el socialista Illa. El pla B dels socialistes, sumar amb els Comuns -disposats a fer-ho- no suma ni de lluny, arribant als 41 diputats dels 68 necessaris.

Esquerra Republicana ha aconseguit guanyar el pols que manté amb Junts per Catalunya per l’hegemonia sobiranista i s’ha imposat per un escó a la força comanada des de Waterloo per Carles Puigdemont, de la mà de la candidata Laura Borràs. Els 33 escons de l’ERC de Pere Aragonès superen per un diputat els resultats dels republicans el 2017.

Ha estat també la nit electoral de la irrupció contundent de l’extrema dreta de Vox, que ha passat de zero diputats a 11 i s’ha situat en quarta posició, desbancant completament Ciutadans -que viu una hecatombe en passar de ser la força més votada en l’anterior legislatura, amb 36 diputats, a només assolir sis diputats i situar-se en setena posició. A Tarragona, Vox entra com un elefant amb dos diputats. Ha estat també la jornada gloriosa de la CUP.

Ha estat una nit molt amarga per al tarragoní Alejandro Fernández, que ha vist com el PP ha patit la major davallada en la seva història a Catalunya, passant de quatre a tres diputats. A Tarragona perd l’escó que tant li va costar assolir fa tres anys i escaig. Inma Rodríguez es queda sense representació.

Els Comuns, al seu torn, mantenen els vuit diputats, però viuen una davallada de 0,8 punts. I passen del quart al sisè lloc, veient-se superats per una espectacular CUP, que assoleix nou escons, cinc més que en 2017. El Pdecat es queda fregant entrar a l’hemicicle.

Seguiu el resultat en aquest enllaç.

Jaume Garcia