.

El partit s’ha jugat davant d’un Huesca en plena celebració pel seu ascens a Primera.

Un gol d’Uche al minut 71 ha donat la victòria contra el Huesca (0-1). El pistoler del Nàstic, al que Nano Rivas va deixar sense pólvora, ha aconseguit que els granes entrin a la darrera jornada de Lliga depenent d’ells mateixos per garantir la salvació matemàtica, que s’ha escapat de las mans aquest diumenge perquè el Còrdova ha guanyat per 1-2 al camp del Reus gràcies a una rematada d’Aythami al minut 89. Un empat dels andalusos era suficient perquè sortissin els números, però ara els homes de Gordillo hauran de jugar-se el futur de l’entitat contra un Rayo ja de Primera fruit del seu triomf davant el Lugo per 1-0. Els madrilenys vindran a Tarragona de celebració, com ho estaven els aragonesos aquest diumenge un cop certificat l’històric ascens fa una setmana. El calendari és juguetó, i per una vegada sembla somriure als tarragonins.

La jornada, boja des del primer minut fins l’ultim per un horari únic destinat a evitar suspicàcies i provocar taquicàrdies, deixa com a grans damnificats al Barça B, enfonsat a Segona B matemàticament tot i el seu empat contra l’Albacete (0-0), i a l’Almeria, que passa a ser l’equip que marca el descens en ser incapaç de passar de la igualada davant l’Alcorcón (0-0). De tots els implicats només falta destacar la Cultural, que ha donat un gran pas endavant per mantenir-se amb la seva victòria davant l’Oviedo (2-0), no exempta de polèmica i forjada amb un penal transformat a l’últim segon de la primera meitat i un gol a les acaballes a l’encontre.

La classificació queda de la següent manera: amb Lorca, Sevilla Atlético i Barça B fora de l’equació, l’Almeria es el quart equip en posicions de descens amb 47 punts. Per damunt seu i salvats momentàniament s’hi troben Albacete (18è), Cultural (17è) i Còrdova (16è) amb 48 punts, i Gimnàstic (15è) i Alcorcón (14è) amb 49. Les combinacions són tan polièdriques que ni la màquina bombe creada per Alan Turing per desxifrar els codis nazis en donaria una solució fàcil. En tot cas cal tenir present que, més enllà de triples o quàdruples empats, els granes tenen el goal average perdut amb l’Almeria. Un detall potser irrelevant a hores d’ara però que pot acabar tenint el seu pes a la balança en cas d’empat grana i victòria andalusa (es desplacen al camp del Lugo) la setmana vinent.

Uche ha marcat el seu vuitè gol, ha mullat en dues jornades consecutives i s’ha reivindicat.

Amb el comandament a distància de la multipantalla activat, el Nàstic començava el seu partit apostant per Barreiro i Álvaro Vázquez en punta, Tejera destinat a trobar-li aliats i Jean-Luc consolidat per la banda. Amb Gaztañaga com últim descart i Fali a la banqueta perquè físicament no estava per llençar coets, Matilla i Javi Márzquez havien de sustentar el mig del camp. El guió no ha estat gaire esquizofrènic. Amb els locals interpretant una comèdia, amb el públic repartint estima entre tots els seus, i els granes protagonitzant un de tants drames de la jornada, els homes de Gordillo han mantingut la cara ben alta. Álvaro Vázquez i Barreiro mantenient presència en atac, encara que amb poques opcions de lligar-se amb la resta de companys. Per la seva banda els jugadors de Rubi no renunciaven a guanyar el partit per si algú en tenia dubtes (amb Cucho Hernández especialment actiu), i l’ensurt a falta de dos minuts del final en forma de gol anul·lat a Gallar per fora de joc definia l’encontre com una nova guerra de trinxeres.

Al descans s’hi arribava amb el Nàstic en posicions de descens amb 47 punts provisionals, els mateixos que l’Almeria però amb el goal average perdut per la derrota grana al Nou Estadi i l’empat a l’Estadi de los Juegos Mediterráneos. La victòria parcial del Còrdova al municipal de Reus per 0-1 (el primer gol amb la samarreta andalusa del central Álex Quintanilla arribava al minut 25) els donava 48 punts, els mateixos que la Cultural. Els lleonsesos s’havien avançat a l’Oviedo gràcies a un penal transformat pràcticament a l’últim segon de la mitja part (1-0).

Resultats al final de la primera meitat

SD Huesca 0 – Nàstic 0

Reus 0 – Còrdova 1

Albacete 0 – Barça B 0

Cultural 1 – R. Oviedo 0

Àlex Quintanilla ha fet el 0-1 al municipal del Reus al minut 25. Foto: Tarragona21

La segona meitat era decisiva. I Gordillo ho ha entès amb un doble canvi al minut 53. Uche i Dumitriu entraven per Javi Márquez i Jean-Luc, el que definia el 4-4-2 amb Tejera al doble pivot. Hi havia temps per la transfusió de sang que calia per continuar depenent d’ells mateixos a la última jornada de Lliga. Tenir més control de pilota, obrir bandes i trepitjar àrea amb més presència ofensiva.

Aquest era el pla, que s’ha vist afavorit per un aliat inesperat i del que tothom estava dubtant encara que fos amb la boca petita durant la setmana. Els reusencs empataven al minut 66 gràcies, paradoxes d’una jornada esquizofrènica, al cordovès Atienza. El Nàstic salvava els mobles i sortia a la superfície per respirar, i el gol d’Uche poc després (minut 71) arrodonia la jornada. Per molt que el Còrdova s’imposés al minut 89 per un gol d’Aythani, el Nàstic depén només d’ell. I no cal donar-li més voltes.

Alineacions

SD Huesca: Remiro, Akapo, Pulido, Jair, Brezancic (Rulo, minut 46), Sastre (Camacho, minut 81), Melero, Ávila, Moi Gómez, Alex Gallar (Pereira, minut 75), Cucho Hernández.

Banqueta: Santamaría, Aguilera, Luso, Ferreiro, Camacho, Rulo i González.

Nàstic: Dimitrievski, Kakabadze, Pleguezuelo, Xavi Molina, Abraham, Javier Matilla, Sergio Tejera, Javi Márquez (Uche, minut 58), Jean-Luc (Dumitru, minut 58), Álvaro Vázquez (Fali, minut 73) i Manu Barreiro

Banqueta: Bernabé, Javi, Dumitru, Fali, Uche, Maikel Mesa i Arzo.

Targetes grogues: Xavi Molina, minut 9; Sastre, minut 41; Remiro, minut 68; Matilla, minut 74; Pulido, minut 74.

Targetes vermelles: Akapo, minut 83.

Gol: 0-1, Uche, després d’una bona jugada d’Abraham, minut 71.