.

L'alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, i els seus regidors de govern, entrant als Jutjats de Reus. Foto: Joan Marc Salvat

L’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, i els seus regidors de govern, entrant als Jutjats de Reus. Foto: Joan Marc Salvat

El jutge del Cas Innova, Diego Álvarez de Juan, veu indicis que l’Ajuntament de Vila-seca i el seu arquitecte municipal van afavorir la contractació de Jorge Batesteza com a assessor en la construcció d’un nou CAP amb la voluntat “d’aprofitar la influència” del propietari propietari de BBATS Consulting entre els directius del CatSalut i agilitzar així la posada en funcionament del centre de salut. En un nou auto de la peça separada número 8 d’Innova, el jutge reforça el seu argumentari on veu indicis delictius i explica que “la participació en els fets de l’arquitecte municipal és essencial ja que els responsables polítics imputats s’han servit de la condició tècnica d’aquest per aconseguir donar aparença de legalitat a la intenció fraudulenta amb la que es va acabar contractant a Jorge Batesteza”.

Paral·lelament, el jutge imputa també la dona de Jorge Batesteza, Silvia Barbera Correia com a propietària de l’empresa d’assessorament que comparteixen, BBATS Consulting, i imposa una fiança de 280.000 euros a l’arquitecte de Vila-seca, Rafael Bertrán. Des de l’Ajuntament de Vila-seca es troben a l’espera de conèixer la resolució de l’Audiència de Tarragona respecte el recurs competencial presentat, per tal que aquests fets es jutgin des de Tarragona i no Reus. En qualsevol cas, aquestes fonts recorden l’argumentari de defensa esgrimit per Poblet i que assegura la correcció de tot el procés.

Raonaments jurídics

En la part relativa als raonaments jurídics de l’auto, el text és clar. Es manté la imputació de l’arquitecte municipal de Vila-seca, Rafael Bertrán Ferrús perquè “després de prestar declaració com imputat el passat setembre del 2014, els indicis que pesaben sobre ell no s’han vist desvirtuats ja que no va donar cap explicació sobre els fets que se li imputaven”. Per tot plegat, resol l’auto, la imputació sobre l’arquitecte municipal es manté “més sòlida” segons apunten els indicis.

Una imputació que acusa Bertrán Ferrús de presumptes delictes de prevaricació, delictes de malversació de fons públics, tràfic d’influències, blanqueig de capitals i i delicte de falsetat documental. L’auto veu indicis d’aquest delicte per “trocejament” dels contractres entre l’Ajuntament de Vila-seca amb Jorge Batesteza. Segons la declaració del propi Batesteza, als jutjats el passat 18 de juliol del 2013, “[vaig enviar] a l’arquitecte municipal una oferta completa i li van contestar que se li aniria encarregant poc a poc”.

Unes paraules per les quals, entén el ministeri fiscal, es reval que hi va haver una intenció de realitzar el fraccionament de cinc dels contractes amb l’Ajuntament de Vila-seca pel nou CAP de Vila-seca.

El suposat fraccionament s’entendria, sempre segons l’auto, per “evitar el procediment de contractació ordinari que exigeix respectar els principis de concurrència i publicitat (requisits eludibles de la contractació menor)”.

Reusdigital/Grup de Diaris Digitals de Catalunya