.

Una dona firmant les peticions fetes pels membres del grup de Treball en Defensa per la Sanitat Pública a Tarragona en les quals demanen una millor atenció primària. Foto: ACN

La Junta de Govern i els metges que formen part de la secció d’Atenció Primària del COMT han radiografiat a fons l’àmbit assistencial que és considerat l’eix vertebrador del sistema sanitari. Un treball centrat en analitzar amb deteniment les principals problemàtiques i mancances de l’AP així com proposar les mesures de millora.

El document s’ha dividit en 4 grans blocs: el professional, l’equip, la relació amb altres àmbits assistencials i el model. En el primer punt, el professional, s’ha detectat un esbiaix en la figura de l’especialista d’Atenció Primària sota la creença que és una especialitat menys important que d’altres. 

Malgrat ser l’especialitat amb més oferta de places, continua sent de les que s’assignen en els darrers números MIR. Un 34% dels metges col·legiats a Tarragona són metges de família (a Catalunya 24%). Pel que fa a l’oferta de places via MIR a Tarragona (Camp de Tarragona + Terres de l’Ebre), de les 116 places que s’ofereixen, 52 corresponen a Medicina Familiar i Comunitària (MFiC) el que suposa prop del 50%. Cal posar de manifest que és l’especialitat amb major falta d’incorporacions un cop assignada la plaça, 123 casos durant el 2020 en tot l’Estat, quedant molt lluny de la segona (Medicina Preventiva i Salut Pública) amb 15 casos.

Davant això, empoderar al metge o incrementar el nombre d’aquests especialistes a les facultats serien accions de millora considerables. En la mateixa línia i pel que fa a l’equip, es fa necessari disposar de grups interdisciplinaris liderats per metges de família que, a l’entorn de les seves necessitats, “optimitzin l’acte mèdic per poder alleugerir les càrregues burocràtiques (baixes laborals, prescripció realitzada en origen en altres àmbits assistencials, informes mèdics justificants, fes de vida, etc.). És important no confondre treballar plegats amb el treball en equip: cal un objectiu compartit clar, rols definits i tasques pactades”.

La relació amb altres àmbits assistencials ha posat de manifest la falta de connexió entre l’àmbit assistencial i l’hospitalari. Es fa palès que els professionals de l’AP han de poder prioritzar una atenció especialitzada a un pacient a altres àmbits, ja que són ells qui millor coneixen al pacient. I finalment el model, el qual hauria de reformular-se degut a les grans retallades que l’AP ha patit. L’organització i gestió de les àrees bàsiques ha de tenir un lideratge mèdic clar i ser autònom per a poder gestionar els seus pressupostos en funció de les necessitats de cada territori.

El document de posicionament del COMT amb relació a l’estat de l’Atenció Primària ha estat un treball multidisciplinari elaborat durant mesos en estreta col·laboració entre la Junta de Govern i els metges que formen part de la Secció Col·legial d’Atenció Primària.

Podeu consultar el document sencer clicant aquí

Redacció