.

Una alumna de l’escola Rubió i Ors de Reus tocant el violí. A partir d’aquest curs, el col·legi participa en el projecte Magnet per potenciar les disciplines artístiques. Foto: Ariadna Escoda

Imatge de família dels diferents agents implicats en l’aliança entre l’escola Rubió i Ors i el Centre de Lectura de Reus mitjançant el projecte Magnet. Foto: Ariadna Escoda

El Centre de Lectura de Reus (CdL) s’ha aliat amb l’escola Rubió i Ors a través del programa educatiu Magnet per potenciar les disciplines artístiques mitjançant una metodologia innovadora. Es tracta del segon col·legi públic de la ciutat que participa en aquest projecte, després que l’escola Marià Fortuny s’aliés el 2019 amb el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV. La nova entesa ja s’aplica aquest curs i es traduirà en l’assessorament de les diferents seccions del Centre de Lectura en accions impulsades per l’escola amb l’art com a eix vertebrador. Així, es crearan grups mixtos entre membres del CdL i docents, que després integraran coneixements artístics a les aules.

La directora de l’escola Rubió i Ors, Noelia Moliner, ha detallat que la relació que s’espera amb el Centre de Lectura serà d’enriquiment de les línies pedagògiques del col·legi. Així, ha descartat que els membres de l’organisme visitin regularment les aules, sinó que aportaran el seu coneixement en àmbits com les arts escèniques o musicals. En aquest sentit, també s’espera una especial interacció de les diferents seccions del CdL, com ara l’excursionista, en accions concretes de l’escola.

Més enllà de l’escola Rubió i Ors de Reus, sis escoles més de tot Catalunya s’han incorporat al projecte Magnet aquest curs. Es tracta de l’escola Ferreries -Tortosa-, El Vallès -Terrassa-, escola Margalló -Castelldefels-, escola Gabriel Castellà i Raich -Igualada-, l’institut Rocagrossa -Lloret de Mar- i l’institut La Serreta -Rubí-.

Per ser inclosos en el projecte Magnet, els centres han de complir una sèrie de requisits, entre els quals destaquen tenir un equip docent compromès amb una transformació de les metodologies educatives o un suport ferm per part d’institucions i organismes. Segons el director general d’Innovació, Recerca i Cultura General del Departament d’Educació de la Generalitat, Joan Cuevas, la voluntat del projecte és preparar l’alumnat de cara “al món del demà” a través de les competències toves, com són el pensament crític o la perseverança.

Ariadna Escoda