.

.

TOTS 21

Imatge de la presentació. Foto: Tjerk van der Meulen 

Després de 2 anys de pandèmia i d’activitat a mig gas, la ciutat reprendrà aquest estiu al 100% la celebració de Sant Joan, Sant Magí, Santa Tecla i del Concurs de Castells. Així ho ha anunciat avui la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé. “És el moment de tornar a l’activitat habitual. Recuperem el carrer i les places amb tota la força i el caliu de les nostres entitats”.

Solé ha aprofitat per fer una crida a tota la ciutadania “a viure aquest retorn del calendari festiu a la ciutat i a participar de manera activa no només amb l’assistència sinó també amb la contribució d’actes en els diferents programes”. Així, el proper 26 d’abril s’obrirà el termini perquè les entitats presentin les seves propostes d’activitats per ser incloses als diferents programes festius de Sant Joan, Sant Magí i Santa Tecla. Les inscripcions seran de manera telemàtica i es podran fer, en el cas de Sant Joan fins al 20 de maig, i en el cas de Sant Magí i Santa Tecla, fins al 3 de juny.

Tal com ha expressat la consellera de Cultura, “aquesta convocatòria dona l’oportunitat, i fa possible, que la programació de les festes tingui un contingut obert, participatiu i plural amb les aportacions de les entitats ciutadanes”. Tal com s’ha fet en altres ocasions, les propostes han de tenir en compte les accions per millorar la convivència a l’espai públic i el civisme.

El calendari festiu 

Tarragona donarà la benvinguda a aquest estiu de la represa amb la celebració de Sant Joan i del Dia Internacional de la Música. Recuperant els seus eixos vertebradors de foc, música i castells, durant el 23 i el 24 de juny ( i alguns dies previs) la ciutat tornarà a viure la celebració íntegra d’aquesta festa. No faltaran en aquesta ocasió l’arribada al Serrallo de la flama del Canigó, i a la Rambla Nova, la Cercavila de Foc protagonitzada per les colles de foc local (Ball de Diables, Drac, Bou, Griu, Víbria i Colla de Diables Voramar del Serrallo). Diverses places de la ciutat també tornaran a acollir, després de dos anys, les tradicionals i esperades revetlles.

Sant Jordi i Sant Joan reprendran l’activitat castellera de la ciutat amb una certa normalitat. La primera de les cites castelleres amb la participació de les colles locals serà el proper dissabte, 23 d’abril, en el marc de la diada de Sant Jordi, enguany amb una novetat remarcable. I és que les colles entraran a plaça a les 19.30 h i a les 20 h hauran d’enlairar el seu primer castell, a partir d’aquí tindran 45 minuts per fer totes les construccions que desitgin. Tarragona recupera en aquesta diada la tradició de les actuacions del segle XIX i principis del XX, en què no es regien per un torn ordenat de castells realitzats per cada colla participant, sinó que les colles alçaven les construccions que volien en el moment que estaven preparats, sense tenir en compte què és el que feien les altres colles. D’aquesta manera, tal com ha expressat Solé, “la ciutat de Tarragona i les seves colles, es posen al capdavant, una vegada més, en el canvi de format de diada”.

El dia 24 de juny al vespre tindrà també lloc a la plaça de la Font la tradicional diada castellera de Sant Joan, amb l’actuació de les colles castelleres locals: Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau.

Com ja es va anunciar, el Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona tornarà a celebrar-se aquest mes de juliol, després de dos anys sense poder-ho fer. Així, els dies 6, 7, 8 i 9 es reprendrà l’edició número 30 d’aquest certamen pirotècnic, prevista inicialment per l’estiu de 2020.

Del 12 al 19 d’agost, les festes de Sant Magí tornaran al seu format habitual, reprenent actes tan emblemàtics com l’arribada de l’aigua des de la Brufaganya amb el repartiment a l’ermita del sant, al Portal del Carro, la processó de Sant Magí, la diada castellera, les revetlles i la remullada.

Al setembre, la ciutat viurà una Santa Tecla excepcional, marcada per una banda pel retorn al 100% dels seus actes més tradicionals i la recuperació del carrer per part del Seguici; i per altra banda, per la culminació de la celebració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla a Tarragona. Amb motiu d’aquesta efemèride, i de manera excepcional, les festes s’allargaran del 12 al 25 de setembre.

Finalment, es reprendrà la XXVIII edició del Concurs de Castells tal com s’havia de celebrar el passat 2020. El concurs constarà de tres diades: el 25 de setembre tindrà lloc la primera jornada a Torredembarra i els dies 1 i 2 d’octubre a la Tarraco Arena Plaça. Com ha conclòs la consellera Inés Solé, “serà el Concurs del retrobament. Això és el que realment ens importa ara mateix, i no pas les grans construccions”.

Redacció