.

Bombers treballant a la muralla de Tarragona, en un tram reconstruït en època medieval i de propietat privada, a causa del despreniment de pedres atribuït en un primer moment a les humitats. Foto: Cedida pels Bombers

“Ha estat un fet preocupant perquè és un element Patrimoni Mundial, però no és un despreniment que ens pugui generar alarmar sobre l’estat del monument”. La regidora responsable de Patrimoni, Begoña Floria, informava d’aquesta manera sobre la caiguda, al voltant de les vuit d’aquest matí, de segments de pedres de la secció emmurallada romana (reconstruïda en època medieval) de la Via de l’Imperi Romà que toca amb la Rambla Vella. “La Guàrdia Urbana, els bombers, els tècnics municipals i els dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat han realitzat una primera inspecció per veure què passava. I el que han detectat són despreniments de la cara exterior d’aquest tram de muralla” per la “caiguda de la maçoneria de la cara exterior, causada per la disgregació dels morters. Segons sembla, podria ser per un tema d’humitats”, afegia Floría, recordant que la muralla “per la seva part interior no és pedra forta”. De fet, rememorava que en aquest element patrimonial “ja hi ha hagut problemes anteriors provocats per la pluja”, com els sorgits al seu dia al tram de la Baixada del Roser. “En aquell cas hi va haver una actuació d’emergència, després es va analitzar molt bé quina era l’afectació i finalment es va procedir a executar els projectes de restauració”, recordava.

La consellera explicava que arran del despreniment “s’ha establert un perímetre de protecció” a la Via de l’Imperi Romà. L’actuació ha obligat a anul·lar temporalment la parada 22 dels autobusos municipals, impedint a més el pas de vianants per la zona afectada per la caiguda d’un tram de muralla “de propietat privada i amb diferents propietaris. Per tant, una de les primeres coses a fer és parlar amb ells d’acord amb el Pla Director de les Muralles, que és el document que guia els protocols a seguir per a la conservació i el manteniment d’aquest monument, per trobar les vies de solució definitives”. Pel que fa a possibles sancions el cap d’Arqueologia municipal, Joan Menchón, era prudent. “El Pla Director marca només protocols. Les sancions les marquen les lleis (com la de Patrimoni) i els reglaments Abans hem d’estudiar la situació i veure les causes. No ens precipitem”, demanava.

El nivell d’afectació al monument està a l’espera del dictamen dels tècnics municipals i de la Generalitat. En tot cas, “per què ens entenguem, no s’ha enfonsat la muralla. És un despreniment. Ara bé, són peces que tenen un tamany que si cauen d’una alçada de vuit metres poden fer mal. Per tant s’ha hagut de procedir al tancament de la via per una qüestió de protecció”.

J.Siré