TOTS 21

David García és el gerent des de fa dos anys d’Oliva Motor Les Gavarres. Foto: Mayo Lorda

El gerent d’Oliva Motor afirma que en cinc o deu anys la majoria de vehicles seran elèctrics

David García és el gerent des de fa dos anys d’Oliva Motor Les Gavarres, concessionari oficial de BMW, MINI i BMW Motorrad. Porta 25 anys en el món de l’automoció, també va ser consultor en el propi sector. Li segueix sorprenent el potencial de les marques per les que treballa, la seva fiabilitat, el seu caràcter avantguardista: ‘Sorprèn més des de dins que des de fora’, afirma. García ha concedit aquesta entrevista a Tots21.

Parlar de BMW i MINI és parlar de marques molt consolidades, també al Camp de Tarragona?

Efectivament, no només la marca, sinó el propi grup i el concessionari. A Oliva Motor aportem el plus especial, es tracta d’un grup molt consolidat a la província de Tarragona, amb les marques Peugeot, Citroën i Honda, amb uns volumns de venda molt importants i un prestigi exquisit entre els fabricants en totes les marques, i BMW és la joia de la corona, és la marca Premium que sempre dona un plus especial.

El Grup Oliva Motor ha crescut molt les darreres dècades ampliant mercat i marques.

De fet, estem també a la província de Girona, on cada cop aprofitem més les sinèrgies entre els dos concessionaris. Quant a BMW, som dels que més venem en tota la Mediterrània, a Espanya.

Com veu el futur del cotxe elèctric a Europa?

Cada cop el veig més pròxim. Fa deu anys que diem que dintre de cinc anys tots els cotxes seran elèctrics i això mai arriba. Ara bé, els darrers dos anys s’està produint una acceleració molt important, molt empesa pel sector públic. A més, els fabricants han fet els deures. La pràctica totalitat de la inversió en investigació i desenvolupament que fan els fabricants està destinada al cotxe elèctric. Per tant, veig que serà una opció majoritària. La pregunta del milió no és si ho será, sinó en qui moment ho serà. Acabarem quasi tots amb cotxes elèctrics? Crec que la resposta és sí. Ara bé, la qüestió és quan succeirà i com es generarà aquesta electricitat. Serà una pila de combustible, seran plaques d’inducció a la carretera, endollant el vehicle a la paret o una combinació de totes? Ara sí que podem dir que en els pròxims cinc o deu anys veurem molts més cotxes elèctrics que els que hem vist fins ara, a Catalunya, Espanya i Europa.

A Espanya tenim una de les mines de liti més importants. Quan es podrà fer tot el procés de fabricació de les bateries a Espanya?

Les prioritats de la indústria han canviat. Avui en dia no es considera només el cost: La sostenibilitat és un dels factors que pesen més. A BMW usem cobalt sostenible i són els processos d’extracció els que condicionen l’elecció del proveïdor.

Reciclen peces?

Des del punt de vista industrial, en qualsevol BMW o MINI, el 95% de les seves peces són reciclables. Des del punt de vista del concessionari hi ha el tractament dels residus:

Els protocols de l’Administració quant a residus, els estàndards dels fabricants i la nostra pròpia convicció ecològica del grup Oliva fan que estiguin perfectament definits els processos de tractament de residus al taller: Aquí no es vessa ni una gota d’oli.

‘La sostenibilitat és un dels factors que pesen més’. Foto: Mayo Lorda

Com va la venda de cotxes dièsel?

A nivell nacional els dièsel representen el 30% de les vendes, quan solia ser el 70% fins fa 5 anys. Ara aquest 30% ja no està baixant. El dièsel segueix sent una tecnologia ecològica, les seves emissions de CO2 segueixen sent inferiors a les d’un cotxe de gasolina i és molt necessari en el transport professional.

A partir de l’any 2040 no es podran produir vehicles de combustió, ni gasolina ni dièsel, i en 2050 no podran circular. A Europa, i a Espanya en particular, vam ser molt prodièsel i això va fer que la seva tecnologia millorés de manera exponencial, de forma que el seu rendiment va arribar a ser igual o inclús millor que el dels cotxes de gasolina.

BMW ha adoptat una política denominada: «The power of choice», la llibertat de decidir. BMW no s’ha decantat clarament per cap tecnologia; segueix tenint els dièsel més econòmics i ecològics del mercat i els millors motors de gasolina perquè és el segell de la marca; BMW vol dir «fàbrica de motors de Baviera», i un dels seus avantatges competitius sempre ha sigut fabricar els motors més eficients i de millor rendiment de la indústria de l’automòbil.

Mantenim el motor de 6 cilindres en línia, que és reconegut pels enginyers com el motor perfectament equilibrat per concepció.

BMW segueix invertint en motors dièsel i de gasolina, però ha obert una tercera via, que és l’electrificació, tant de forma pura com a través de la gamma híbrida endollable.

Quin cotxe aconsellaria a un comprador? Un híbrid, un elèctric cent per cent?

La política «The power of choice» fa que no t’ho juguis tot a una carta i et permet ser millor professional. Nosaltres no tenim venedors de cotxes, tenim assessors comercials. El procés de compra ha canviat molt i cada cop parlem més del procés de compra i no del de venda: el comprador té més protagonisme, té més informació, més experiència, més opcions…

Què recomanaria jo, dièsel, gasolina, híbrid endollable o elèctric? Cal veure què faràs amb el cotxe i t’assessoraré. Tenim clients per als quals la millor opció és un gasolina; d’altres, un dièsel; uns altres, un elèctric, i uns quarts, l’híbrid endollable. I tenim altres clients que es troben en terra de ningú.

Qui s’hauria de comprar un elèctric?

L’elèctric té certes limitacions en autonomia i està més destinat als compradors que tenen molt planificat què faran amb el cotxe. Tenim elèctrics amb autonomia de 200 quilòmetres i d’altres, de 400. Si fas un ús més espontani del cotxe, és més complicat que gestionis un cotxe elèctric. Si ets planificador, un elèctric és meravellós: no tens gens de soroll, l’empenta és immediata i constant, una experiència que amb un BMW o un MINI és fascinant. La resposta del par motor és a l’instant i de manera constant, no escoltes ni sorolls ni vibracions. Ara bé, al contrari, són vehicles que tenen una conducció més pesada pel pes de les bateries.

Tot i això, MINI ho ha resolt molt bé gràcies al disseny i a la ubicació de les bateries: tens una sensació d’agilitat que no s’ha perdut amb l’elèctric, amb la qual cosa tens el millor dels dos mons: l’acceleració i economia d’ús dels elèctrics i l’agilitat característica de MINI.

La major part dels clients de MINI no necessiten fer més de 200 quilòmetres d’una tirada, en fan un ús més periurbà i urbà.

A Oliva Motor invertim molt en formació per tal de poder assessorar bé els clients. Cada cop englobem una gamma més àmplia en tecnologies i cal fer el vestit a mida als clients.

La moto elèctrica té sortida?

El posicionament de motos d’alta gamma elèctriques és quasi inexistent en el mercat. La moto elèctrica està molt més confinada a motos petites, en ús urbà, com el repartiment de productes, moto-sharing…

BMW va ser pionera en el segment dels maxi-scooters amb la C-Evolution en 2014 i en menys d’un any tindrem una nova moto elèctrica a la gamma: la CE04.

El client del Camp de Tarragona té les mateixes preferències que la resta? És diferent?

En l’essencial tots som iguals. L’important és saber veure les similituds, veure les diferències és obvi. I quan treus la pàtina del que és superficial i vas al fons, observes que determinats productes funcionen a tot arreu. Així, BMW, MINI i Select són productes que funcionen a nivell mundial.

Tenim un exemple en la comparació amb el nostre concessionari germà a Girona: Al principi ens vam fixar en el fet que a Girona veníem cotxes de gamma més alta i més equipats, i pensàvem que seria qüestió del «mercat». Després vam decidir demanar cotxes més alts de gamma i més equipats per a l’exposició de Tarragona i actualment cada vegada venem més d’aquest tipus de cotxes: Els clients no van canviar: vam canviar nosaltres…

A la meva època de consultor, la frase amb què em rebien quan feia visites a qualsevol regió de l’Estat o inclús a altres països era que en aquella zona, la gent era diferent. I al final veus que el producte que en aquell moment oferia, anomenat Select, també funcionava a Catalunya, a Sòria, a Córdoba, a New Jersey o a Mèxic.

Què és el Select?

Una manera de comercialitzar els cotxes, que BMW usa des de fa uns 20 anys i que consisteix a basar la compra del cotxe més en el cost real d’ús que en el preu:

Un cotxe no «costa» el preu, si no la diferencia del que pagues per l’adquisició i el manteniment menys el que recuperes quan el vens. BMW i MINI són dues de les marques que menys es deprecien del mercat.

El producte Select calcula el valor que tindrà el teu vehicle dintre de tres o quatre anys, aquest valor es dedueix del preu d’adquisició i només pagues la diferencia més el valor del diners. Passats tres o quatre anys, pots decidir quedar-te el cotxe pagant l’esmentat valor o no pagar-lo i tornar-lo o canviar de cotxe. És una excel·lent manera de comprar i la que proporciona més flexibilitat.

Un producte com Select és ideal per a BMW i MINI per la poca depreciació que tenen. MINI té un públic molt apassionat i molt fidel i respecte a BMW, jo sempre dic que és com els «Beatles». Agraden a tothom. En general les marques mítiques de cotxes tenen grans fans i grans detractors, però és molt difícil trobar algú que digui que no li agrada BMW. Per què? Crec que per una banda perquè les nostres marques representen com poques els valors d’una marca prèmium: La qualitat del material (tapisseria, plàstics, xapa, elements electrònics…), que suposa que si em compro un BMW de quatre anys, la vida útil dels seus materials pot ser igual o superior a si em compro un cotxe nou.

Però a més a més, BMW i MINI tenen l’estètica, la conducció i el prestigi. BMW té una personalitat com a marca que fa que et doni un gran plaer de conducció. I el que és aficionat a l’automòbil ho sap. MINI té, a més d’un aire retro, un estil propi i una personalitat única que ha conquerit a un públic molt entusiasta i fidel.

Com estan superant la pandèmia?

El cert és que la quota de mercat de BMW a Tarragona no para de créixer. Es ven un nombre de cotxes sorprenentment alt per tot el que ha passat, no massa lluny de les vendes de 2019. Al maig hem batut rècords en venda de MINI, possiblement un rècord històric. És cert que hi ha hagut una demanda que es diu embassada per la pandèmia, i el mercat no està venent encara el que li tocaria fer a Catalunya i a Espanya. La demanda que tenim pot venir de les condicions de compra, que com he dit són molt bones. També som molt presents al món digital: un de cada quatre cotxes que venem actualment al departament de Vehicles nous d’Oliva Motor Tarragona ho fem pel canal digital.

‘El 33% de les vendes de BMW a Oliva Motor és el BMW sèrie 1, que és el nostre model d’accés’. Foto: Mayo Lorda

Quins són els models més venuts?

El 33% de les vendes de BMW a Oliva Motor és el BMW sèrie 1, que és el nostre model d’accés. El X1 també és un dels «best sellers». Estem millorant i cada vegada venem més gamma mitjana, com el X3 i el X4 i altes, com X5, X6 i X7.

També som un concessionari molt exitós en la venda de Select, i cada vegada hi ha més clients que descobreixen que poden tenir tres BMW en 12 anys per no molts més diners del que tindrien un cotxe de gamma inferior durant el mateix temps.

En aquestes coses no hi sols pensar com a client

…Fins que vens a Oliva Motor.

Quin és el pla de la marca per atreure els joves?

Potser és un mite que als joves no els interessen els cotxes. No està escrit a les estrelles que als joves no els interessen els cotxes. Sí que és cert que manifesten interessos que abans no manifestaven. Veus una autoescola que té cotxes MINI amb joves circulant tot el dia per les carreteres de Tarragona i Reus, i encara que ha baixat la proporció de joves que es treuen el carnet de conduir als 18 anys, moltes vegades és més per qüestions econòmiques que per falta de ganes.

Com fem a BMW per atreure públic suposadament menys interessat en els cotxes? BMW no té una imatge encarcarada, i sobretot MINI té una imatge juvenil. Al jove l’atreu l’electrificació i productes com el Select atreuen públic. El pla de BMW no és només fer vehicles més atractius per als joves, també ens posicionem a les xarxes socials amb una imatge molt juvenil, però a més, a l’hora de la veritat, veuen que es poden comprar un BMW amb els nostres productes, com el Select. Veuen que la quota al mes és la mateixa que la d’un vehicle de menor gamma d’una altra marca.

Per què hi ha autoescoles que només usen MINI?

Per qualitat, per ser innovador i juvenil, que són els trets que identifiquen a MINI. L’autoescola de la qual parlem comparteix amb MINI aquesta imatge dinàmica, actual, innovadora, però amb respecte per les tradicions, amb uns preus competitius per la qualitat del producte i per això funciona tan bé a escala nacional.

Finalment, recordem el MINI de quan érem nens, un cotxe molt característic. Ha triomfat aquell esperit i segueix produint-se amb èxit. Altres marques que van recuperar models icònics han fracassat. Per què ha passat això?

MINI va ser un miracle. És un cas d’èxit potser sense precedents, rescatar vehicles clàssics i que triomfin passa molt poques vegades. Va consistir a rescatar un vehicle retro i actualitzar-lo, amb un disseny que s’inspira en anterior i amb la conducció divertida i dinàmica pròpia del MINI original. El MINI dels anys 60-70 va guanyar el Rally de Montecarlo, amb 40 i pocs cavalls competint contra marques mítiques com Porsche, gràcies a la seva agilitat. És el que passa amb l’actual, però amb molts més cavalls de potència. Deien que el MINI seria una moda i portem 25 anys venent-lo. Apareix el MINI de quatre portes i es ven; apareix el dièsel i es ven; surt el Countryman i es ven… I al mercat de segona és un dels cotxes més demandats. A Oliva Motor venem quasi 200 MINI nous a l’any a la província de Tarragona, més uns quants de seminous.

Jaume Garcia /Mayo Lorda