.

.

TOTS 21

La celebració del Pa Beneït

La celebració del Pa Beneït

Els propers dies 16, 17, 18 i 25 de setembre de 2016, Creixell celebra la Festa Major del Santíssim Sagrament.

Cada tercer cap de setmana del mes de setembre Creixell celebra la Festa Major del Santíssim Sagrament, també coneguda per la Minerva. Aquesta confraria en honor de l’Eucaristía fou fundada a Roma el 1539 a l’església dels dominicans de Santa María supra Minerva.

La seva fundació a Creixell data del 26 de juliol del 1620 a l’església parroquial de Sant Jaume. L’obligació dels confrares era de celebrar un acte d’adoració i una processó eucarística, muntar i servar el monument del Dijous Sant i tenir cura de la Processó de Corpus.

El fet d’escaure a finals de setembre i que en aquella època la verema estava quasi enllestida i la canícula d’estiu s’havia acabat, s’optà per convertir aquesta Festa en la Festa Major Grossa en detriment de Sant Jaume, patró de la Vila. Però en desaparèixer l’agricultura, concretament la vinya com a font econòmica del municipi, la festa va anar minvant en esplendor i va quedar relegada a un cap de setmana. En canvi, la festa major de Sant Jaume ha guanyat en lluentor dels actes festius.

El programa complert

El programa complert

Malgrat tot, la Festa Major del Santíssim Sagrament o de la Minerva, coneguda també per la Festa del Pa Beneït, és
aquella que els creixellencs de socarrel s’estimen més ja que és la més tradicionals. Al llarg dels anys s’ha mantingut viva la tradició de fer la processó del Pa Beneit pels carrers de la Vila.

Els nois i noies del poble desfilen en processó portant unes safates amb coques que després serán beneïdes a l’església. També porten vi dolç. Al final de la Processó es fa la subhasta de la Coca del Goig i els beneficis es destinen a la Parroquia. Creixell conserva el privilegi de poder menjar la coca i beure el vi dins de l’església quan s’ha acabat
la processó. El llibre del Costumari Català de Joan Amades recull la partitura del Ball de Moros i Cristians que es celebrava a Creixell durant aquesta festa del Santíssim Sacrament o de la Minerva i que malauradament avui en dia no es realitza.