.

.

TOTS 21

El conseller d’Interior Joan Ignasi Elena, durant la jornada d’impantació del Plaseqta adreçada als alcaldes del territori. Foto: Núria Torres

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, s’ha reunit avui amb més d’una trentena d’alcaldes i alcaldesses del territori a la seu del 112 a Reus en la clausura de la jornada d’implantació del PLASEQTA adreçada als municipis. Elena ha assegurat que “el PLASEQTA és una de les prioritats d’aquest Departament perquè aquest territori necessita un pla que respongui a les eventuals emergències que es puguin produir de manera eficient i eficaç”.

El conseller ha defensat la importància de la la presència directa dels representants del territori en la presa de decisions per tenir coneixement de què passa i poder decidir en conseqüència amb la millor de les informacions. “Només des de la proximitat es coneix la realitat i només des de la proximitat es prenen decisions adequades”, ha dit.

Elena ha destacat que el PLASEQTA preveu l’actuació dels tècnics dels diferents departaments de la Generalitat i del propi departament així com dels principals cossos de seguretat i emergències del país per poder “respondre a les necessitats de forma coordinada”.

El titular d’Interior també ha posat en valor la inversió per posar els recursos tècnics necessaris i ha explicat que es colocaran 18 sensors al polígon sud i 33 al polígon nord com a prova pilot per avaluar i detectar i per tenir un major control de les incidències que es puguin produir. A banda dels sensors, Elena també ha destacat que s’han posat en marxa 2 sirenes de risc químic a Salou i properament se n’afegirà una tercera i ha anunciat que n’hi ha 5 més que estan en licitació i que es posaran en funcionament a la zona de Tarragona. “Aquest és també el compromís perquè la proximitat i la coordinació sense els mitjans necessaris per poder actuar de res serveixen”.

El conseller ha afegit que a més dels recursos tècnics i professionals cal també “sensibilització perquè tothom sàpiga que ha de fer en un moment determinat i això vol dir formació als ajuntaments, als tècnics i sensibilització i informació a la ciudadania” ha insistit.

El conseller ha destacat que a banda de la proximitat, la coordinació i la sensibilització també cal transparència i en aquest sentit ha explicat que “m’he compromès que cada any farem una reunió amb la presència del conseller per avaluar com ha funcionat l’any i si s’han concretat els compromisos que s’havien adquirit”.

Finalment, sobre el tema del cell broadcasting, Elena ha explicat que forma part d’una directiva europea que l’estat té l’obligació de desplegar i ha anunciat que “hem parlat amb el ministeri perquè la zona del Plaseqta sigui una prova pilot i pugui començar a operar”. “Serà una decisió que correspon a l’estat pero tenim totes les condicions i justificacions necessàries”, ha afegit.

A la jornada d’implantació del PLASEQTA també hi han assistit la delegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès; la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat; el sots-director general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado; i la cap del servei de Protecció Civil de la Generalitat a Tarragona, Eli Llombart.