TOTS 21

Una de les taules instal·lades a Reus. Foto: Isabel Martínez

Avui 25 de maig, dia de les eleccions europees, a més de decidir-se la nova representació política del Parlament Europeu, també hi ha hagut un exercici de democràcia directa i de base organitzada per diferents moviments socials de Catalunya. Aquesta iniciativa popular és el Multireferendum. En la seva primera edició ha preguntat sobre l’agricultura transgènica, el deute, el control democràtic sobre el sector energètic, les ILP i, a les comarques del Camp de Tarragona sobre el projecte de BCNWorld.

S’ha pogut votar anticipadament per internet i a diferents taules i avui s’han instal·lat al carrer més de 275 a tot el país. A Tarragona concretament s’ha pogut exercir aquest dret al c/ August, al c/de la Nau i a la Rambla de Camp Clar.

Tot i que havia de ser una jornada de democràcia participativa ha quedat demostrat que encara tenim molt de camí i de lluita democràtica a recórrer. Ja de bon matí la guàrdia urbana ha identificat a diferents persones que estaven posant cartells informatius sobre la localització de les taules. I al migdia, la jornada s’ha vist interrompuda per la presència dels mossos d’esquadra amb una ordre judicial. Malgrat aquesta voluntat antidemocràtica les votacions han continuat i s’ha obert novament la possibilitat de fer-ho per internet.

Davant de tot això, es constata la baixa qualitat democràtica d’alguns dels partits polítics que ens “representen” perquè el seu propòsit ha estat intentar tallar les ales a la iniciativa popular. Sembla ser que a PP, Vox, Ciutadans i UpyD, que han presentat denuncia davant de la Junta Electoral, no els agrada que la gent pugui organitzar-se per a decidir sobre aspectes que afecten  la seva vida quotidiana.

Un cop acaba la jornada comuniquem que a la taula situada al c/August han votat majoritàriament en contra de l’agricultura transgènica i del projecte BCNWorld i, a favor de les ILP vinculants, de la sobirania energètica i del no pagament del deute il·legítim.

Democràcia, i si cal, desobediència!