.

.

TOTS 21

Davant l’episodi de males olors ocorregut el dia d’avui a Constantí l’Ajuntament ha decidit emetre un comunicat amb la cronologia de fets següent:

1. A primera hora del matí s’ha detectat la presencia de males olors, i s’ha realitzat la primera trucada al 112, per conèixer l’abast de la qüestió: d’on provenia i quin perill representava per a la ciutadania.

2. La resposta del CECAT ens arriba a les 10.30 hores via SMS aconsellant que s’eviti l’exterior. Automàticament es truca novament al 112 i se’ns confirma que no hi ha risc per a la població, perquè les concentracions de sulfhídric i fosgè han disminuït de manera molt ràpida, segons que informen les medicions realitzades pels tècnics del Departament de Medi Ambient. També indiquen que han recomanat evitar l’exposició a l’exterior mentre es
produïen les avaluacions, com a mesura preventiva.

3. A les 10.31 hores Protecció Civil emet una Alerta mitjançant Twitter per concentració de gas fosgè a la refineria de la Pobla de Mafumet.

4. A les 10.34 h. Protecció Civil emet una nova alerta mitjançant la mateixa xarxa social recomanant el confinament de l’institut de Constantí per la seva proximitat a la indústria. Per què no ho han advertit als altres centres escolars? I a la resta de la població?

5. A partir d’aquesta piulada i tot i que el 112 ens comuniquen que no cal confinar-se, des de l’Ajuntament s’ha activat el contacte telefònic amb els altres centres d’ensenyament del municipi: Escola Mn. R. Bergadà, Escola Centcelles, Llar d’Infants, … recomanant el confinament preventiu de la mateixa manera com s’havia recomanat a l’Institut.

6. Hem de deixar palès el nostre agraïment als cossos de la Policia Local, els Mossos d’Esquadra i de Bombers per la seva disposició i ajut per retornar als centres els i les alumnes que havien anat a celebrar el dijous gras a Centcelles.

7. A les 10.55 hores arriba el COMUNICAT D’ACTIVACIÓ DEL PLASEQCAT EN FASE D’ALERTA, informant oficialment que les concentracions de sufhídric no són tòxiques, tot i que l’olor és altament perceptible.

8. A les 10.58 hores Emergències informa a l’Institut de Constantí que poden aixecar el confinament.

9. A les 11.39 el Departament de Medi Ambient ha emès una piulada en que confirma que una operació de manteniment ha generat una punta d’emissió de sulfhídric i benzè.

D’acord amb les comunicacions amb Protecció Civil, en cap moment s’havia parlat de la possibilitat de fuita de benzè, tot i que sí de fosgè.

10. En cap moment s’ha activat el Centre Receptor d’Alarmes, així com tampoc ha calgut constituir el CECOPAL (Centre de Coordinació Operativa d’àmbit local).

11. A les 12.27 hores arriba el COMUNICAT DE DESACTIVACIÓ DE LA FASE D’ALERTA DEL PLA PLASEQCAT, en què es dona la situació per totalment normalitzada i que les mesures de concentració recollides en diferents punts són negatives.

12. Des de l’Ajuntament se sol·licitaran els informes del que ha succeït avui, amb especial èmfasi en la creació d’un canal de comunicació oficial i únic, així com el retorn definitiu del Centre de Comandament al territori, d’on no havia d’haver sortit mai.

13. Tot i que som plenament conscients que Twitter no és un canal oficial de comunicació, la manca d’informació detectada ens ha obligat a estar pendents de qualsevol informació que ens fos d’utilitat en aquests moments d’incertesa.

14. Després del recent episodi d’IQOXE, torna a quedar palesa la descoordinació dels agents actuants, la desinformació generada per informacions contradictòries, la inseguretat que això genera i l’abandó en què ens trobem els ajuntaments afectats.

Constantí, 20 de febrer de 2020