.

.

TOTS 21

Imatge de la capçalera de la manifestació unitària del moviment feminista a Tarragona. Foto: Mar Rovira

Diversos cartells reinvidicatius en la manifestació unitària. Foto: Mar Rovira

Clam feminista per exigir la igualtat en la manifestació unitària que s’ha celebrat aquest diumenge 8 de març, Dia Internacional de la Dona, a Tarragona. La Plataforma 8M Camp de Tarragona ha xifrat en 7.000 persones la mobilització mentre que la Guàrdia Urbana en un miler menys.

La protesta ha arrencat amb l’exhibició de pilars aixecats per dones castelleres a l’Imperial Tarraco i ha recorregut els carrers del centre de la ciutat fins a la plaça de la Font, on s’ha llegit un manifest. El moviment feminista ha denunciat la violència patriarcal, el capitalisme, els feminicidis i les agressions sexuals, el racisme i la precarietat laboral i ha apel·lat a la sororitat com la millor eina per la lluita feminista.

Marea lila a Tarragona per demanar una societat més igualitària. Amb el lema ‘Juntes, fortes i combatives, construïm l’alternativa feminista’, la capçalera de la manifestació formada només per dones i persones de gènere dissident, ha arrencat quan passaven pocs minuts de les sis d’aquesta tarda de diumenge. Més enrere, en segon bloc, s’han situat els sindicats, les organitzacions i entitats de la ciutat que també s’ha sumat a la convocatòria de la Plataforma 8M Camp de Tarragona.

Membres de la Platafroma 8M del Camp de Tarragona durant la lectura del manifest. Foto: Mar Rovira

Durant la mobilització s’han cridat proclames feministes, com ara ‘Vosaltres masclistes sou els terroristes’, ‘Dona rebel·la’t, trenca les cadenes’ o ‘Sense les dones no hi ha revolució’, entre d’altres. També hi ha hagut crides de rebuig a les agressions sexistes i violacions. Les manifestants també han cantat amb força l’himne xilè ‘Un violador en el teu camí’ en diverses ocasions al llarg de la marxa que ha transcorregut amb un to festiu, alegre i reivindicatiu.

L’Olga Muntada, membre del Cau de Llunes – que forma part de la Plataforma 8M del Camp de Tarragona-, ha afirmat que el moviment feminista vol marcar l’agenda política i fer visible la rellevància de les feines de les dones. «Les reivindicacions de les dones són importants i hem de seguir lluitant dia a dia per construir una societat feminista». En la mateixa línia s’ha manifestat la Paula Alba, també membre d’aquesta entitat. «Tenim moltíssims reptes, des que els homes comencin a treballar les seves masculinitats als problemes que estan passant al món com les caces de bruixes a l’Àfrica o tota la violència i els feminicidis», ha destacat. «Hem de construir un nou present feminista i això significa que ens hem d’organitzar i hem de lluitar per aconseguir aquest nou món i ordre», ha defensat Alba.

La protesta ha començat a l’Imperial Tarraco i ha recorregut l’avinguda Prat de la Riba, creuant per Ramon i Cajal i ha enfilat per la Rambla Nova, Sant Francesc, la Rambla Vella i el carrer del Portalet fins a la plaça de la Font. Tot just davant l’Ajuntament de Tarragona, la companyia Tornavís Teatre han interpretat diversos textos teatrals. Tot seguit, membres de la plataforma organitzadora han llegit un manifest que ha denunciat la precarització de les dones que treballen en diumenges i les violències, els feminicidis i les agressions sexuals. En el document també s’ha fet una crida a l’autodefensa feminista i s’han solidaritzat amb totes les companyes encausades, exiliades i empresonades d’arreu del territori.

La mobilització ha acabat amb l’actuació de la Xirigota de Dones de Tarragona i amb consignes a favor del moviment feminista.

Mar Rovira – ACN