.

.

TOTS 21

Begoña Floria, durant la roda de premsa d’aquest dimarts.

La consellera i presidenta de l’EMT, Begoña Floria, ha estat la resposnable de donar la cara aquest migdia a l’Ajuntament per detallar l’acord al qual han arribat comitè d’empresa i direcció per desconvocar la vaga prevista per als dies 22 i 24 de maig. «És una bona notícia que hi hagi la desconvocatòria d’un conflicte que no és volgut per part de ningú», arrancava, ressaltant els dos punts principals de l’entesa.

En primer lloc la relativa al renovació de la flota, recordant que «ja fa gairebé dos anys es va iniciar la part tècnica d’homologació del model que pugui optar a ser comprat». Un procés de contractació «llarg perquè no és fàcil» des del punt de vista de tramitació administrativa i que materialitzarà «el novembre del 2018, que es quan s’acaba el maleït renting de l’any 1999 fet per Tasobares (l’antic gerent de l’EMT)». Amb el benentès que en aquesta data «s’encarregaran» i no serà pas «anar al concessionari i que te’ls donin claus en mà». «El que és important -afegia- és el compromís ferm de ratificar aquest pla d’inversions que derivi en la renovació de la flota ja verbalitzat amb anterioritat i que es venia treballant però del qual entenc que els treballadors el vulguin tenir per escrit».

En aquesta línia, Floria ratificava que «he parlat amb l’alcalde i puc anunciar que a partir de l’any vinent hi haurà una inversió d’un milió d’euros anual» per començar la renovació d’una flota envellida. Aquesta «és la inversió necessària, no cal fer volar coloms amb les xifres», precisava. «Això ens permetrà acabar amb el que no hauria d’haver passat mai, i és que s’envellís tant la flota. Entenc que en poquet temps podrem tenir una flota que no tingui una antiguitat superior a dos anys respecte al temps d’amortització comptable».

Floria s’ha referit posteriorment al que «els treballadors anomenaven com a bretxa salarial. En aquest punt els treballadors han estat conscients que el marc legal actual no permet pujar el salari, i el que ha fet és negociar tota una sèrie de millores que es començaran a aplicar a partir de l’1 de gener del 2019». I es farà conservant el paquet de plus per productivitat per enguany («que no és linial», ha puntualitzat Floria).

«Prefereixo no fer valoracions»

«Prefereixo no fer valoracions. Les coses que acaben bé millor deixar-les aquí», ha respost quan els periodistes li han preguntat per impressions més que no pas per dades. Ni «qualificacions ni adjectius. L’important és que s’ha arribat a un acord», repetia. El que Floria sí ha reconegut és haver-se interessat en conèixer les denúncies dels conductors de greuge comparatiu respecte altres treballadors de l’empresa que, a diferència d’ells, sí haurien tingut un increment salarial en els darrers anys. «Les pujades de sou venen de dos gerents enrere, i tenen a veure amb la gestió de cadascun d’ells al seu moment i per unes raons correctes. El que sí he fet és revisar totes les auditories de compliment, i no hi ha cap anotació on es digui que mentre jo he estat com a presidenta s’hagi dut a terme res incorrecte. Per tant, tinc plena confiança en que les decisions preses en el passat són correctes des del punt de vista tècnic».

Reconeixent que havia demanat explicacions sobre la preocupació dels conductors, la presidenta també reconeixia però que «una bretxa salarial en una empresa és perfectament explicable. No cobren el mateix unes persones que unes altres. I com a qualsevol empresa del món, els increments salarials que es fan tenen a veure amb un context i un moment. Per tant, jo crec que ara com ara el que cal és veure com es poden millorar les coses i mirar cap endavant per fer que l’empresa mantingui la valoració del 8,5 entre la ciutadania, un mèrit de tots els treballadors i treballadores».

Arribats aquí, Floria treia pit delcaràcter públic del servei que ofereix l’EMT. «Mentre en altres ciutats han optat per la privatització, nosaltres hem preferit per mantenir-ho com un servei públic pagat per l’Ajuntament i amb una inversió important perquè considerem que fa les funcions d’element de cohesió social en una ciutat com Tarragona, molt distant entre els seus nuclis».

J.S.