.

Les previsions de BASF per a enguany parteixen de la base d’un creixement en els sectors dels clients, especialment en la indústria de l’automòbil. Foto: BASF

“En un exercici empresarial 2020 ple de desafiaments, BASF va poder tancar l’any amb bons balanços”, ha afirmat el president de la Junta Directiva de BASF, Martin Brudermüller, en la presentació de resultats anuals 2020 de BASF. El resultat de les operacions (EBIT) abans d’extraordinaris per a tot l’exercici 2020 va superar les previsions del Grup publicades a l’octubre i va batre els pronòstics dels analistes. BASF ja va publicar les seves xifres preliminars el 20 de gener de 2021.

“Augmentem els volums en totes les regions en el quart trimestre de 2020”, ha explicat Brudermüller. “A la Xina, continuem assistint a un creixement dels volums de doble dígit. Els volums de vendes van augmentar en gairebé tots els segments en l’últim trimestre de l’any”. En algunes línies de productes bàsics, com els isocianatos, BASF també va poder ampliar considerablement els seus marges. Els menors costos fixos també van contribuir al bon resultat del quart trimestre de 2020.

Evolució de les vendes i els beneficis del Grup BASF en el quart trimestre de 2020

Les vendes en el quart trimestre de 2020 van augmentar en un 8% fins als 15.900 milions d’euros. Els volums van augmentar en un 7%. Els preus també van augmentar en un 7%, impulsats principalment pels segments de Tecnologies de Superfície, Solucions Agrícoles i Materials. Els efectes de cartera van contribuir en un 1% i van ser el resultat de l’adquisició del negoci de poliamida de Solvay. Els efectes de les divises van tenir un impacte negatiu del 7% en les vendes.

El EBITDA abans d’extraordinaris va augmentar en un 15% en el quart trimestre, fins als 2.100 milions d’euros. El EBITDA va ascendir a 2.000 milions d’euros, enfront dels 1.600 milions del quart trimestre de 2019. El EBIT abans d’extraordinaris va augmentar en el quart trimestre en un 32%, fins als 1.100 milions d’euros. Aquest augment es va deure principalment a uns beneficis majors en els segments de Materials, Productes Químics i Solucions Industrials, la qual cosa va compensar amb escreix les contribucions inferiors dels altres segments, així com d’Uns altres. Els efectes extraordinaris en el EBIT van experimentar una pèrdua de 181 milions d’euros, enfront de la pèrdua de 263 milions en el quart trimestre de 2019. El EBIT en el quart trimestre de 2020 va augmentar en un 61% fins als 932 milions d’euros.

Evolució de les vendes i els beneficis del Grup BASF en 2020

Les vendes de 59.100 milions d’euros en tot l’exercici 2020 es van mantenir pràcticament estables. Els efectes negatius de les divises i del volum es van veure compensats per l’augment dels preus i els efectes positius de la cartera.

L’EBITDA abans d’extraordinaris va ser de 7.400 milions d’euros, un 11% menys que en l’exercici anterior. L’EBITDA es va situar en 6.500 milions d’euros, enfront dels 8.200 milions de 2019. El EBIT abans d’extraordinaris va ser de 3.600 milions d’euros en tot l’exercici 2020, un 23% menys en comparació amb l’exercici anterior. A causa de les conseqüències de la pandèmia, tots els segments van registrar beneficis inferiors, amb una excepció: el segment de Solucions Industrials va aconseguir un EBIT abans d’extraordinaris al mateix nivell que en l’exercici 2019. El descens dels beneficis a nivell del Grup BASF es va deure, en particular, a les contribucions notablement inferiors dels negocis ascendents en els segments de Productes Químics i Materials. La forta caiguda de la demanda de la indústria de l’automoció va repercutir especialment en el desenvolupament dels guanys en el segment de Tecnologies de Superfície.

El EBIT va disminuir de 4.200 milions d’euros en 2019 fins a sofrir una pèrdua de 191 milions en 2020. En general, els extraordinaris en el EBIT van experimentar una pèrdua de 3.800 milions d’euros, enfront d’una pèrdua de 442 milions en 2019. Aquest augment dels càrrecs especials es va deure principalment a les deterioracions de valor no efectius d’immobles, instal·lacions i equips i dels actius intangibles en el tercer trimestre de 2020.

Proposta de dividend de 3,30 euros per acció

“Un pagament de dividends fiable és una prioritat per a nosaltres, fins i tot en temps difícils”, va afirmar Brudermüller. Per això, la Junta Directiva i el Consell de Supervisió de BASF proposaran a la Junta General d’Accionistes una resolució per al pagament d’un dividend de 3,30 euros per acció. En total, BASF té previst repartir 3.000 milions d’euros als seus accionistes, com en l’exercici anterior. Sobre la base del preu de l’acció a la fi d’any, de 64,72 euros, l’acció de BASF oferiria, per tant, una elevada rendibilitat per dividend del 5,1%.

BASF pagarà una bonificació de reconeixement malgrat l’acusat descens del FREC

La rendibilitat del capital empleat (FREC) va ser del 1,7%, enfront del 7,7% en 2019. L’EBIT, que va ser el principal responsable d’aquest descens, es va veure afectat negativament sobretot per les deterioracions de valor no efectius de 2.900 milions d’euros.

Això també té un impacte en la compensació relacionada amb el rendiment dels col·laboradors perquè el FREC determina la seva compensació variable. En 2020, el FREC va romandre per sota del llindar per al pagament d’una bonificació. No obstant això, el Consell d’Administració ha decidit pagar una bonificació com a senyal de reconeixement i agraïment. En paraules de Brudermüller: “Amb aquesta bonificació volem reconèixer l’enorme esforç realitzat per l’equip de BASF l’any pandèmic de 2020, tan complicat per a tots”. En total, el Grup pagarà 360 milions d’euros en concepte de bonificacions.

Previsió del Grup BASF per a 2021

BASF espera que l’economia mundial es recuperi en 2021 després de la forta recessió resultant de la pandèmia de coronavirus. No obstant això, la incertesa sobre l’evolució futura continua sent excepcionalment elevada. Per aquest motiu, les previsions de l’empresa inclouen amplis marges amb la finalitat de tenir en compte el risc que es tornin a produir alteracions significatives en les cadenes de subministrament mundials i els efectes negatius que això comporta per al conjunt de l’economia. En paraules de Brudermüller: “Confiem que, sense aquests efectes negatius, podrem aconseguir beneficis en l’extrem superior de l’interval pronosticat”.

Les previsions de BASF parteixen de la base d’un creixement en els sectors dels clients, especialment en la indústria de l’automòbil. L’economia mundial hauria d’experimentar un creixement significatiu del 4,3% respecte a 2020. S’espera que la producció química mundial s’expandeixi en un 4,4%, molt per sobre del nivell de l’exercici anterior. La societat preveu un preu mitjà del petroli de 50 dòlars per al barril de cru Brent i un tipus de canvi de 1,18 dòlars per euro.

Partint d’aquestes premisses, BASF pretén augmentar les seves vendes fins a situar-les entre 61.000 i 64.000 milions d’euros. S’espera que els ingressos de les operacions del Grup BASF (EBIT) abans d’extraordinaris se situïn entre 4.100 i 5.000 milions d’euros. S’espera que la rendibilitat del capital empleat (FREC) se situï entre el 8,0% i el 9,2%.

Per a 2021, BASF preveu unes vendes de productes Acceleradors d’entre 18.000 i 19.000 milions d’euros. S’espera que les emissions de CO₂ de la societat s’estabilitzin entre 20,5 milions de tones i 21,5 milions de tones en 2021.

Inversions en creixement orgànic

Brudermüller també va avançar les futures inversions. Per al període comprès entre 2021 i 2025, BASF ha previst despeses de capital per un total de 22.900 milions d’euros. La regió d’Àsia-Pacífic representarà el 41% de les inversions i Europa el 39%. BASF té previst invertir 3.600 milions d’euros en total en 2021.

Redacció