.

Alumnes amb el seu prototip de ruleta. Foto: Cedida

Els alumnes de 1r i 2n d’ESO de la Salle Tarragona entren del 10 al 12 de febrer de 2020 en la fase final del Repte Pati. Amb aquest projecte l’AMPA amb el suport de la direcció de l’escola, ha reptat als alumnes de 12 a 14 anys a construir mobiliari i jocs pels patis d’infantil, primària i ESO responent a les necessitats detectades a inici de curs.

Al novembre de 2019 l’AMPA va llançar la pregunta “Com voldries que fos el teu pati ideal?” als professors i alumnes de La Salle Tarragona amb l’objectiu de recollir el màxim d’informació per redissenyar el pati de l’escola i reconvertir-lo en un espai de joc diversificat i socialització que anés més enllà del futbol i el bàsquet. A partir dels dibuixos dels alumnes del cicle d’infantil i el recull d’imatges inspiradores i desitjos dels alumnes de primària i ESO, l’AMPA va extreure cinc necessitats pel pati.

Els més petits d’infantil volien un lloc on amagar-se, fer equilibris i jugar de forma simbòlica. Els alumnes de primària i ESO coincidien en la necessitat d’espais per seure i xerrar i alguna zona amb jocs tradicionals o de taula. Aquestes cinc requisits es van convertir en la base del Repte Pati, que en el marc de l’assignatura “FAIG” va proposar als alumnes treballar la seva part més artrítica i manual dissenyant i construint mobiliari i jocs pel pati.

Durant quatre setmanes 13 equips d’alumnes de la Salle Tarragona apadrinats per pares i mares “manetes” han reconvertit el pati en un taller de construcció. Durant la primera sessió de pluja d’idees els 64 alumnes participants van treballar en un disseny que donés resposta al seu repte.

Ja amb el seu disseny inicial en mà, la segona sessió va ser dedicada a la construcció d’un prototip assessorats per en Lluis Sabadell Artiga, artista, comissari i dissenyador especialitzat en intervencions urbanes de participació ciutadana. L’objectiu d’aquesta sessió era la optimització de la proposta adaptant-la als condicionants de pressupost (un màxim de 165 euros per equip), temporalitat (4 hores de construcció) i la utilització en gran mesura de materials reciclats i aptes per l’exterior.

Les dues darreres sessions són les de construcció. De la mà dels padrins i madrines, tots pares i mares de l’escola amants del bricolatge, estan convertint els seus dissenys en realitat. Els alumnes que treballen al pati d’infantil construeixen una caseta de fusta, un vaixell pirata i un circuit d’equilibri amb ponts.
Pel pati de primària s’estan construint dues zones de relax amb bancs de fusta i pneumàtics, a més de tres jocs de punteria i un circuit d’aventura. Els alumnes de la ESO podran estrenar en breu tres zones amb bancs i taules amb un joc de taula integrat. Una de les zones de descans disposarà d’una ruleta amb proves per entretenir als joves.

Però el Repte Pati va més enllà de la construcció, amb Pati News, el diari digital que fa el seguiment del procés creatiu que hi ha darrere el Repte Pati, 19 alumnes tenen l’oportunitat d’explorar les seves habilitats com a reporters gràfics i redactors. De la mà del preiodista Rafel Servent converteixen l’aula d’ordinadors en una petita redacció des d’on es publiquen notícies, entrevistes i cròniques fresques.

I en darrer lloc, la creadora audiovisual Anna Fonoll obre l’espai de reflexió i debat del Repte Pati amb el taller de curtmetratges “Maneres de Mirar”. Durant quatre setmanes 38 alumnes aprendran a fer un guió, a gravar i muntar curts que no només fan un seguiment en imatges de la construcció del pati, sinó que tracten l’assajament escolar o l’efecte de les xarxes socials sobre l’amistat.

Amb aquest projecte, l’AMPA de l’escola de la Salle, ha volgut complementar la seva oferta de reptes enfocats al “saber fer i la manipulació” iniciat el curs escolar 2018-2019 amb el Repte Experimenta, un programa que vol impulsar les vocacions científiques a partir de l’experimentació pràctica al laboratori. Amb el Repte Pati, l’AMPA pretén despertar les vocacions més artístiques, literàries i tècniques.