.

L’acte consisteix en la Presentació-Conferència de la traducció al català, per part d’un Jordi Bonet que també assistirà a l’acte, del manual anglès de 1905 ‘L’ofici de vitraller’ de C. W. Whall. Foto: Cedida

Aquest dissabte, els Amics de la Catedral de Tarragona organitzen al Seminari (11:00 hores) la Presentació-Conferència de la traducció al català, per part d’un Jordi Bonet que també assistirà a l’acte, del manual anglès de 1905 ‘L’ofici de vitraller’ de C. W. Whall.

Bonet és la tercera generació de vitrallers de ‘J. M Bonet vidrieres’ de Barcelona, llicenciat en química i especialitzat en restauració de vitralls. En els quasi cent anys de trajectòria, el taller de vidrieres ha treballat per tot el món, assumint un ampli ventall cronològic. Són notables les seves intervencions en restauracions de vitralls cistercencs, com els de Santes Creus, gòtics o modernistes així com en la construcció de noves vidrieres, a nivell internacional.

La casa ‘J. M Bonet vidrieres’ ja va treballar en les vidrieres de la Sagrada Família de Barcelona l’any 1930, construint las vidrieres de la cripta tot seguint els dibuixos de l’artista Daríus Vilàs i els restaurà passada la guerra.

Bonet és la mà que guia a l’artista en la translació dels esbossos de paper a les vidrieres que il·luminen el temple. Des del 1999, seguint el projecte de l’artista Joan Vila Grau, ha realitzat les vidrieres de finestral de la passió, els del creuer, àbsis i finalment els de la nau. El conjunt de vitralls és un dels més grans i espectaculars. El projecte de Vila-Grau aconsegueix crear una atmosfera canviant i única que s’adapta perfectament a la complexa arquitectura d’Antoni Gaudí. L’evolució de la llum al llarg del dia s’ha fet famosa a tot el món.

‘L’ofici de vitraller’ és segurament el millor manual de vitralls que s’ha escrit. L’autor no pressuposava que els seus coneixements fossin mereixedors d’una publicació però la insistència de l’arquitecte W.R. Lethaby (1857-1931), editor de The artistic crafts series of technical handbooks, feu que finalment a Whall acceptés escriure’l. En el decurs del llibre ens ofereix consells directes, senzills i útils que quedarien fora de qualsevol dissertació acadèmica i que aquí són constants: mesura tres vegades i talla una. Whall no se cenyeixen a l’execució més mecànica, sinó que també parlen de temes més abstractes: quins temes cal tractar? Què es pot fer i què no es pot fer per respectar l’arquitectura que envoltarà la teva obra? Quins colors cal usar? Cal fer-ho tot un mateix? I infinitat de qüestions que es plantegen en les etapes inicials de creació en qualsevol de les arts.

En definitiva, ens fa viure l’experiència d’estar acompanyat del mestre atent, pacient i disposat a traspassar el seu coneixement.

Redacció