.

Raquel Sans, durant la roda de premsa telemàtica.

La cursa cap al 14-F ja ha començat i en el primer revolt d’un circuit ple de corbes ERC ha presentat aquest matí la seva llista a la demarcació sense sorpreses, més enllà del secret a veus ja desvetllat que suposa la incorporació de l’exsocialista Carles Castillo a la candidatura com a número 4 i el recanvi en pilotatge, amb la tarragonina Raquel Sans prenent el relleu del vallenc Òscar Peris. Molta gestió i eixamplament de la base en titulars i referències obligades, a peu de pàgina, a l’independentisme durant la intervenció en roda de premsa telemàtica dels quatre primers membres del tiquet electoral republicà a la província. “Amnistia, autodeterminació i gestió-reconstrucció” és el combustible que alimentarà el programa dels republicans a la demarcació si fem cas a Sans. “La finalitat d’ERC és de transformació. És un partit desacomplexat, valent i que aposta per una via ampla on crec que hi tinc cabuda”, raonava per la seva banda Castillo. “En una situació polaritzada, és absurd quedar-te en la teva trinxera i no intentar sumar aquells que estan a la frontera”, afegia, remarcant que el seu encaix en el nou partit perquè li permet mantenir-se fidel “al socialisme, al sindicalisme i a la radicalitat democràtica. Jo sempre he estat partidari de l’amnistia als represaliats, perquè per a mí això és ser republicà, no de boca sinó amb fets”.

Des de la segona posició del tiquet electoral el rapitenc Lluís Salvadó recordava que “en les passades eleccions ERC va guanyar les Terres de l’Ebre. A la resta del territori ho va fer Ciutadans. Hem d’evitar que això torni a passar”. Donant la benvinguda a Castillo com a exemple de “junquerisme”, és a dir, de representar a la societat “de manera transversal”, ha fixat el discurs electoral predominant en aquesta campanya. En primer lloc remarcant la necessitat de què “guanyi l’indendepentisme” posant el pacte entre PSC i Junts a la Diputació de Barcelona com paradigma del que no es voldria repetir. L’ebrenc, convençut que el seu és l’únic partit que combina “espais metropolitans i municipis rurals” amb vocació de “Catalunya policèntrica per acabar amb la idea que tot comença i acaba a Barcelona”, ha incidit especialment en el tema de la gestió. Ho ha fet recordant que davant dels reptes que suposa sortir de la crisi econòmica i “trencar els oligopolis” que tanquen l’accés a la transformació energètica, caldrà gastar amb saviesa els fons europeus per a la recuperació.

En aquest punt també ha incidit Sans, que ha rescatat del calaix la necessitat de completar l’estat del benestar amb l’àmbit dels serveis socials. Per això ha citat la voluntat d’impulsar el Pla Estratègic aprovat pel Parlament durant la legislatura vinent i ha remarcat el que diferencia nítidament la seva escuderia de la resta de les vinculades a l’independentisme: “Cal saber gestionar el dia a dia”.

Tarragonina com és, no ha deixat passar tampoc l’ocasió de referir-se el·lípticament al secretari general del PP català, Alejandro Fernández. Sense citar-lo ha recordat que “algunes persones volien construir la idea que Tarragona era Tabàrnia. Doncs ara sembla que hauran d’encapçalar la llista per Barcelona i no per Tarragona”, ha etzibat.

Per la seva banda, la regidora de Mont-roig i cap del partit a la Federació del Camp de Tarragona, Irene Aragonès, ha ressaltat la vinculació al món municipalista d’una llista que dels 28 components (s’hi afegeixen els deu suplents) en té 18 que passen o han passat per la condició de regidors o alcaldes. Entre ells el de Tarragona, Pau Ricomà, que tancarà simbòlicament la llista.

J.S.