.

Els manifestants a l'interior del departament de Salut a Tarragona. Aquí faran nit si no tenen respostes. Foto:Tarragona21

Els manifestants a l’interior del departament de Salut a Tarragona. Aquí faran nit si no tenen respostes. Foto:Tarragona21

Unes 30 persones del sindicat CGT s’han tancat a l’interior de la seu del Departament de Salut a Tarragona, des de les 11 del matí d’aquest dijous. El col·lectiu exigeix saber quan entrarà en funcionament la Unitat d’Hemodinàmica de l’Hospital Joan XXIII durant les 24 hores del dia. La portaveu de CGT, Conchi de Tera, ha deixat clar que reclamen la dimissió del delegat de Salut a Tarragona, Josep Mercadé i del conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz.

Precisament, al llarg del matí, els manifestants han mantingut una primera reunió amb el Delegat Territorial de Sanitat, Josep Mercadé. En aquesta, els representants sindicals han exigit conèixer la data d’obertura de les 24 hores de la Unitat d’Hemodinàmica a l’Hospital Joan XXIII (HJ23).  Alhora, també han reivindicat el compromís signat per tal que fins que no es materialitzi aquesta obertura de 24 hores, s’activi el codi IAM (Infart Agut de Miocardi) amb l’obertura de la sala d’hemodinamica cardíaca a l’HJ23 cada vegada que sigui necessari, mitjançant el sistema de guàrdies localitzades que es fa habitualment els caps de setmana i festius.

En una segona reunió pels volts de les tres de la tarda entre sindicats i Mercadé, el responsable de Salut a Tarragona no ha pogut concretar la data d’obertura d’Hemodinàmica 24 hores tal i com reclamaven els col·lectius en defensa de la sanitat. Alhora, Mercadé ha instat els ocupants a abandonar l’edifici perquè tancava de cara al públic.

Protestes a l'interior de la seu de Salut a Tarragona. Foto: CUP Tarragona

Protestes a l’interior de la seu de Salut a Tarragona. Foto: CUP Tarragona

Els Mossos volen evitar que els manifestants passin la nit a Salut

La situació s’ha tensat en les darreres hores. Cap a les 4 de la tarda del dijous 15 de gener, un col·lectiu en suport a les demandes del sindicat ha anat a la seu del Departament de Salut però s’han trobat amb l’accés barrat pels Mossos d’Esquadra. Segons han comentat fonts policials a Tarragona21,  els Mossos han instat la vintena de persones a abandonar la seu de Salut o, sinó, els identificaran, obriran diligències i els desallotjaran en les properes hores.  Al voltant de les 18 hores,  una cinquantena de persones es troben concentrades a les portes de l’edifici en suport als seus companys. L’objectiu dels Mossos és evitar que els concentrats facin nit a l’edifici.

Els manifestants han entrat dins les oficines de Salut a Tarragona on es quedaran fins a poder parlar amb Josep Mercadé i que aquest fixi una data exacta. Carregats amb sacs de dormir i menjar diuen que si cal, estaran allí fins al pròxim dia 29 quan Boi Ruiz ha anunciat que es farà oficial el dia de ficada en marxa de la unitat d’Hemodinàmica.

Conchi de Tera diu que no volen més morts i critica que des del departament de Salut es vulgui carregar part de responsabilitat al servei mèdic de l’Hospital Joan XXIII.

Malgrat la pressió policiatl, finalment els manifestants han passat la nit als Serveis Territorials de Salut de Tarragona. Aquest matí ho comunicaven al Twitter:

Twitter de CGT Tarragona

Twitter de CGT Tarragona

Divendres de protestes a Tarragona

Durant el matí, els manifestants de la CGT seguiran tancants als Serveis Territorials de Salut a Tarragona. En un comunicat han informat que, al voltant de les 14 hores, han convocat una concentració permanent davant de les dependències de Maria Cristina en favor dels manifestants que han passat la nit i en contra de les formes.

Des de la CGT denuncien l’actitud negativa del director de Salut a Tarragona, Josep Mercadé, davant la petició de l’ampliació del servei d’hemodinàmica a 24 hores afirmant que “és una actitud inacceptable i immoral”, recordant que l’ampliació del servei “pot marcar per als ciutadans la diferència entre viure o morir”.

A part, segons informa la Confederació, aquest matí un grup d’agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra “s’han desplaçat dins de l’edifici per impedir l’accés i sortida de qualsevol persona, exceptuant els treballadors”. Segons ha pogut saber el Tarragona21, els antiavalots han marxat però una parella de Mossos d’Esquadra segueix vigilant les dependències de Salut i el trànsit de gent que entra i surt.

Aquesta tarda, a les 18 hores, la Coordinadora d’Entitats de Tarragona (CGT), amb suport de diferents entitats i partits polítics; han convocat una concentració davant de la Delegació de Govern de Catalunya, al carrer Sant Francesc, per reclamar les 24 hores al servei d’hemodinàmica de Tarragona.

A més, per aquest dissabte 17 de gener hi ha convocada una gran manifestació amb entitats socials, sindicats i partits polítics que sortirà a dos quarts de 5 des de l’església de Torreforta, d’on era el farmacèutic mort i prop de la seva farmàcia. S’espera que al voltant de les 5 de la tarda arribi a la Imperial Tarraco on començarà la marxa fins a l’Hospital Joan XXIII.

Quim P. Casadesús / Joan Marc Salvat