L’Ajuntament vol desfer-se el més aviat possible dels costos que comporta la gestió del Palau de Congressos de la ciutat, actualment a càrrec de l’Empresa Municipal de Desenvolupament Econòmic de Tarragona (EMDE). Alhora, el consistori veu una via de negoci en l’explotació del Palau per part d’un tercer, que no vol desaprofitar. Amb aquest escenari, no és d’estranyar que el regidor d’Activació Econòmica, Projectes i Habitatge, Xavier Tarrés, estigui estudiant les fòrmules per externalitzar-ne la gestió. Una fórmula que, segons ha manifestat a Tarragona21, hauria de prendre forma “el 2014 amb el vist-i-plau del consell d’administració”.
Tarrés reconeix que el procés està “en fase embrionària”, però també ha explicat que són diversos els agents econòmics de circuits congressuals que “s’han interessat inversors del país, de l’Estat i alguns també d’Europa pel Palau i ens han demanat informació de les seves característiques, la infraestructura, etc”. I és que, afegeix, “el Palau té uns costos que com molts serveis es poden externalitzar, i en això estem treballant”.
El regidor manté que són diverses les possibilitats que hi ha damunt la taula, com diferents els models que s’estudien. D’entrada, perquè el Palau de Congressos té unes característiques particulars, com unes dimensions considerables, si es té en compte que és una infraestructura cèntrica a la ciutat: “Cal conèixer quin tipus de Palau tenim, molt urbà, i per això ens hem fixat amb altres recintes de característiques similars a Catalunya i la resta de l’Estat, però també a Europa”.
Model de negoci
Si bé el cànon per l’explotació del Palau és el rendiment econòmic més evident per l’Ajuntament, també són d’altres les vies de negoci. Tarrés considera que “seria un bon moment per fer-hi inversió, per tal de capitalitzar encara més l’espai”.
Tal i com ha detallat Tarrés, “quan Ballesteros em va posar al càrrec d’aquest projecte era per oferir la possibilitat de més congressos, fires, i més capacitat de penetració en circuits congressuals; així com trobar possibles inversors”. I en aquesta línia treballa Tarrés.
De concretar-se l’opció de l’externalització, els tràmits passarien per la concessió del recinte a una societat adjudicatària, que se’n faria càrrec previ pagament d’un cànon i de la signatura d’unes clàusules, encara per concretar, del consell d’administració d’EMDE, presidit pel mateix Tarrés.
Joan Marc Salvat