.

Les II Jornades Modernistes estan al caure. Seran aquest cap de setmana, 4, 5 i 6 de novembre als Pallaresos. El cicle de conferències previ ha estat de nou un èxit de convocatòria. Parlem amb el director de les Jornades, Xavier Marcos, exalcalde fins al juny passat.

Èxit és la paraula que més es repeteix quan parlem de les Jornades Modernistes. Que està passant?

És molt senzill. Li ho explico amb vuit paraules: La ciutadania ha fet seves les Jornades Modernistes. Ja no és només un esdeveniment cultural organitzat per l’Ajuntament, basat en un programari clar de resituar la cultura com una de les grans prioritats d’aquest govern. És la gent que s’ha enganxat a les Jornades i ho ha fet per diverses raons: perquè acabada la pandèmia, tothom vol sortir al carrer a fer i a viure esdeveniments, perquè a les Jornades s’experimenten coses, perquè les entitats tenen un paper protagonista principal i perquè les temàtiques amb recreacions són molt seguides. Si a això li sumem un equip de treball que funciona com un rellotge, el resultat és l’èxit. Teníem un missatge clar i una ruta de treball clara. També ens va ajudar molt el bon temps que va fer aquells dies de novembre.

Esperaven 500 persones l’any passat, en la primera edició, i en van venir 5.000. No s’ho devien creure…

Va ser realment desbordant, inimaginable. He sentit a molta gent que és de tota la vida dels Pallaresos dir que mai havien vist tanta gent de fora. Va ser molt gratificant i d’allí vam agafar el compromís de fer unes segons Jornades encara més grans.

És inevitable preguntar-li per les novetats d’aquesta segona edició

Les vam anunciar en roda informativa. Les Jornades Modernistes ocuparan més espai als carrers, hi haurà més participants, tant en nombre de recreadors -gent que es caracteritza d’època- com d’estands, i pels carrers passaran més coses que l’any passat. Més gent dels Pallaresos en serà protagonista.

Com valora que les dues grans ciutats del Camp de Tarragona, Tarragona i Reus, que a més són les capitals modernistes, assisteixin per primer cop a les Jornades?

És un gran èxit que parla per si sol de la gran repercusió que va tenir la primera edició. Agraeixo enormement les grans facilitats que els dos ajuntaments ens han donat quan els vam proposar participar a les Jornades. Estaran als Pallaresos amb estand propi i en el cas de Tarragona, a més, hem arribat a un acord de col.laboració pel qual vindrà gent de Tarragona a visitar el modernisme jujolià de la nostra estimada vila.

Xavier Marcos, en l’edició de 2021 de les Jornades Modernistes. Foto: Francesc Sech

Uns 25 ajuntaments, institucions i entitats van signar l’any passat el Manifest Jujolià promogut per l’Ajuntament dels Pallaresos. Encara és poc coneguda la figura i l’obra de Jujol?

Absolutament. Justament aquest és el moll de l’os de tot l’esforç que estem fent per tirar endavant unes Jornades Modernistes que ens ocupen molt de temps. Pensi que som un municipi de només 5.000 habitants i hem de redoblar els esforços.

Estem en deute amb Jujol, que als Pallaresos va fer obres cabdals que figuren en la història de l’arquitectura, el ferro forjat, l’escultura, la pintura i altres arts. La vinguda per primera vegada a les Jornades de Tarragona i Reus, però també de Constantí -on hi ha obra de Jujol-, és un exemple del desenvolupament del Manifest Jujolià.

Enguany, Ca l’Andreu és l’edifici protagonista de les Jornades

Efectivament. L’any passat vam arrencar amb Casa Bofarull i enguany el protagonista serà Ca l’Andreu, que també va ser reformada per Jujol. La gent la podrà visitar per dins i li ben asseguro que quedarà molt sorprès del que veurà. Lògicament, seguirem mantenint les visites a Casa Bofarull, que van tenir molt de ressò l’any passat.

No voldria acabar l’entrevista sense tenit un especial agraïment als treballadors de l’Ajuntament per l’enorme esforç que fan i han fet perquè l’èxit ens acompanyi, un èxit que suposa posar dalt de tot el nom dels Pallaresos. No vull oblidar-me tampoc del comitè organitzador, amb el regidor de Cultura, Samuel Urbano; el coordinador, Elies Torres; l’experta en Modernisme Àngels Creus, que ens ha obert moltes portes i ens ha fet apreciar encara més les arts del Modernisme; la feina del periodista Jaume Garcia, del dissenyador David Aymerich i el seu equip, i del fotògraf Francesc Sech. Jo sempre dic que l’èxit obeeix en bona mesura a haver aglutinat un gran equip de treball.

Redacció