.

Instantània de la visita d'obres. Foto: Cedida

Instantània de la visita d’obres. Foto: Cedida

El president del Port de Tarragona, Saül Garreta, està realitzant una visita de dos dies a Guadalajara. Garreta, acompanyat per diverses persones de l’equip directiu de l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT), va visitar ahir les instal·lacions de la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo per conèixer l’estat de les obres i visualitzar els treballs de la segona fase de la construcció d’aquesta infraestructura logística. L’últim tram de les obres està en les etapes finals del procés de licitació en el qual competeixen 6 empreses. Es preveu que les obres de la segona fase comencin al mes de setembre de 2023.

El viatge a l’hinterland del Port de Tarragona ha començat per una visita a l’Ajuntament de Marchamalo per entrevistar-se amb l’alcalde de la població, Rafael Esteban. A la reunió, en què també han participat altres regidors i tècnics municipals, ha servit per fer una diagnosi de l’estat de les relacions institucionals i del projecte de la Terminal Intermodal que el Port està construint en el terme municipal de Marchamalo. Esteban ha destacat la importància que aquesta infraestructura representa per al municipi i per al hub logístic de Puerta Centro-Ciudad del Transporte per l’activitat econòmica que generarà i els llocs de treball directes i indirectes que es preveu que crearà. L’alcalde de Marchamalo ha manifestat la intenció de doblar l’espai destinat a la logística a la Ciudad del Transporte, passant dels 2 milions de metres quadrats actuals als 4 milions.

En una segona part de la visita, el president del Port s’ha traslladat a la PortTarragona Terminal de Guadalajara- Marchamalo per conèixer l’estat de les obres i visualitzar els treballs de la segona fase de la construcció d’aquesta infraestructura logística. Fa mesos que estan finalitzades les obres de la 1a fase que van consistir en el moviment de terres i, en aquests darrers dies, s’estan completant els treballs del tram final de la licitació de les obres en el qual competeixen 6 empreses. Si els terminis previstos es compleixen, es preveu que l’adjudicació es faci aquest mateix mes de juny i que les obres de la segona fase comencin al mes de setembre i amb una durada aproximada de 12 mesos.

Trobada amb empreses
El desplaçament a Guadalajara continuarà avui amb una trobada amb empreses locals a la seu de la CEOE CEPYME. La reunió servirà per explicar a les empreses interessades les característiques tècniques i comercials de la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo i, al mateix temps, copsar l’interès d’aquestes empreses pels serveis portuaris i logístics que necessiten.

La segona fase de la construcció de la terminal es preveu que comenci al setembre. Foto: Cedida

La segona fase de la construcció de la terminal es preveu que comenci al setembre. Foto: Cedida

El president Garreta, acompanyat del director general de l’APT i de la directora Comercial i de Desenvolupament de Negoci, es reunirà amb la presidenta de la CEOE-CEPYME de Guadalajara, Ma Soledad Garcia Oliva, i el secretari general de l’organització empresarial, Javier Arriola. A més a més, s’ha entrevistat amb els representants d’una dotzena d’empreses que pertanyen a grups logístics i industrials amb un gran pes econòmic a la regió. Entre ells destaquen Grupo Logístico Santos, Neovia Logistics Sercvices, Luis Simôes, Power and Glen Asociados, Mixer and Pack, Cummins, Hi! Real State, Hercesa, Schreder Socelec, Montepino i Industrias Tagar.

PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo
La PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo és un projecte que rep finançament de la Unió Europea a través dels fons Next Generation inclosos en el Pla de Transformació i Resiliència (PERTE). La fase 2 de les obres de la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo representa la part final d’una de les més importants infraestructures ferroviàries dels darrers temps, una infraestructura que es convertirà en el principal ‘port sec’ amb caràcter Hub del centre peninsular. Tindrà una capacitat per canalitzar els principals fluxos nacionals i internacionals de mercaderies, ja que està situada en l’àrea d’influència de Madrid i en el corredor d’Henares, l’àrea més dinàmica de l’entorn de la capital de l’Estat, amb més de 6 milions d’habitants en un radi de 60 km. La terminal representarà, amb la seva operativa, un pas endavant en diferents cadenes logístiques entre Madrid i el Corredor d’Henares, els principals ports nacionals i en les connexions amb grans plataformes logístiques internacionals.

Les principals actuacions en aquesta segona fase són, per una banda, la instal·lació de 19 desviaments que permetran tots els moviments i maniobres, la construcció de 3 vies de càrrega i descàrrega per a trens de fins a 750 metres de longitud i de 3 vies d’expedició i recepció també per a trens de fins a 750 metres de longitud. Per altra banda, la pavimentació de 100.000 m2 per la zona d’operativa i emmagatzematge de mercaderies i la construcció d’un edifici de serveis de 100 m2. En total es construiran 7.750 metres de via d’ample ibèric. Un espai multifuncional, especialitzat en funcions logístiques, distribució i transformació amb tots els equips i dotacions com a complement a l’activitat principal que preveu estar operatiu a finals de l’any 2024.

Per al Port Tarragona situar-se al centre de la península és molt important en la seva estratègia en la diversificació de tràfics. La seva connexió amb La Boella, la seva terminal bessona situada a l’interior del Port de Tarragona, reforça la unió, la connexió i la capacitat del Corredor d’Henares amb el Corredor del Mediterrani, afavorint la circulació de mercaderies entre la Península i la resta del continent europeu mitjançant les dues plataformes logístiques que el Port de Tarragona operarà de manera coordinada.