.

El moment esclatant de La Crida. Foto: Joan Carles Borrachero

Després dels onze morters i la primera tronada, Tarragona ja respira Santa Tecla per tots els racons. Aquesta tarda ha tingut lloc La Crida que, com mana el costum, l’alcalde, Rubén Viñuales Elías, ha convidat la ciutadania a participar de la festa gran de la ciutat, però abans la plaça de la Font ha estat l’escenari dels homenatges al Perpetuador i les Tecleres i els Teclers d’Honor. La consellera de Cultura, Sandra Ramos, ha obert l’acte amb l’agraïment i la felicitació “als autèntics i les autèntiques protagonistes de la festa, ja que no ens cansarem de repetir-ho, sense ells la festa no tindria cap sentit, no hauria crescut tant i no seria un referent a Catalunya”.

La consellera ha engegat la maquinària perquè, seguidament, anessin pujant a l’escenari totes aquelles persones, membres de diferents entitats, que enguany celebren 25 anys com a destacats referents del món casteller, protagonistes dels Balls Parlats, portants de les bèsties i gegants i molts d’altres, és a dir, els Teclers i Tecleres d’Honor, que enguany han estat:

Els Teclers i Tecleres d’enguany, en una foto de família. Foto: Joan Carles Borrachero

Javier Lorenzo Hermida, Óscar Pérez Ferrán, Mercedes Canovaca Arjona i Andrés Caparrós de la Cruz, 25 anys fent ballar la Cucafera.
Òscar Fuster Audi, Marc Peñalver Fà, David Bayerri Ortega, Jordi Vives Llauradó i Cristina Sabaté Díez, 25 anys ballant amb el Ball de Gitanes Petit i posteriorment amb el Ball de Gitanes.
Georgina Mangrané Santos, Gerard Mangrané Santos, Ignasi Sánchez Rull, Daniel Tomé Tocino, Montserrat Sastriques Sicart, Noemí Sans Sáez i Oriol Achón Fernández, 25 anys representant els plàstics misteris de la Moixiganga de la ciutat.
Laia Torrents Garcia, balladora dels balls del Patatuf, de Cercolets i de Gitanes.
Montserrat Montcada Escubairó, 25 anys formant part de l’equip de coordinació del vestuari de l’Esbart Santa Tecla, tenint cura específicament del vestuari dels balls del Patatuf, de Cercolets i de Turcs i Cavallets, i actualment del Retaule de Santa Tecla.
Montse Puig Núñez. Va començar la seva trajectòria a la festa com a bastonera i després ha estat coordinadora dels balls del Patatuf i de Cercolets (grans i petits). Actualment és membre de l’equip tècnic del Retaule de Santa Tecla.
Marina Fernández Montcada. Ha format part dels balls del Patatuf, de Cercolets i de Bastons de l’Esbart Santa Tecla, i actualment és membre del Ball de Turcs i Cavallets.
Jordi Ramos Moncusí i Carlos Albisua Pretel, 25 anys de carretilles i espurnes amb la Víbria de la ciutat i la Colla de Diables Voramar.
Ivan Roig Domingo. Des del 1993 ha acompanyat amb el flabiol i el tamborí i l’acordió diatònic el Ball d’en Serrallonga i el Ball de Cossis, i també, durant uns pocs anys, ha fet de timbaler a la Colla Jove Xiquets de Tarragona.
Joan Maria Llatser Gaya. Des del 1993 dansant per la Festa Major amb els balls de Pastorets i dels Set Pecats Capitals.
Eloi Calvet Ortega, Judit Juncosa Gibert, Magí Mulet Vallès, Oriol Salomó Tuset, Vicenç Laiz Marín, Aitana de la Varga Pastor i Dídac Expósito Garcia, 25 anys vestint la camisa ratllada dels Xiquets de Tarragona.
Jordi Anguera Subirats, Joan Aregio Navarro, Sergi Baches Salvadó, Marc Baches Salvadó, Aleix Bordas Casas, Adrià Calvet Casajuana, Oriol Carod Comas, Pol Carod Comas, Jordi Crespo i del Rio, Sergi Crespo i del Rio, Olga Esteban Sánchez, Mònica Farreró Pujol, Rafael Fernández Suárez (a títol pòstum), David Folch Bresó, Sabrina Godall Pizà, Albert Gómez Masdeu, Jaume González Gómez, Joan Ramon Ocaña Mateu, Carme Pujol Castellnou, Carles Ribas Batet, Enric Rovira Ricart, Xavi Socias Julbe, Sergi Solé Ollé i Lluís Sumoy Bertran, 25 anys vestint la camisa lila de la Colla Jove Xiquets de Tarragona.
Josep Maria Gaya Güell i Joana Tules Pla. 25 anys fent castells amb els Xiquets del Serrallo.

Sandra Ramos, Rubén Viñuales i Romà Solé. Foto: Joan Carles Borrachero

Romà Solé, el Perpetuador de la inclusió

Seguidament ha estat el torn d’homenatjar, aplaudir i presentar el Perpetuador d’aquesta Santa Tecla 2024, que enguany ha recaigut en la figura de Romà Solé. Aquest reconeixement es dona a una persona que, dins la Festa, simbolitza la història viva, el llegat patrimonial i més sentit de la Seqüència Ritual i un gran esperit tecler.

Sandra Ramos s’ha referit a Solé com un gran conegut de la festa, “tots els qui vivim intensament la festa i passem moltes hores al carrer, el coneixem perfectament i gràcies a persones com ell, programes com La Festa per a Tothom o la Geganta Frida, no existirien”. Tot i que va néixer a Lleida, des de ben petit va venir a viure a Tarragona. És llicenciat en Filosofia i diplomat en Antropologia. Ha dedicat la seva carrera a treballar en temes de discapacitat durant molts anys a diversos llocs, però també a l’Ajuntament de Tarragona.


Altres notícies:


“El Romà fa més de 30 anys que lluita per visibilitzar la discapacitat com una dimensió inherent de la societat, fent que es dissolgui en el dia a dia de tots nosaltres l’acompanyament de persones amb discapacitat i de tots els col·lectius que vetllen per aquesta inclusió”, ha explicat la consellera, en les seves paraules de presentació.
Per la seva banda, Solé ha fet un discurs contundent, o no s’ha volgut oblidar de totes les entitats amb qui ha estat treballant al llarg dels anys i ha apuntat idees tan profundes que de ben segur hauran servit per fer reflexionar a molts dels assistents i espectadors. “La discapacitat no és un fet que només afecta la persona o la seva família, sinó que és inherent a la vida i a la societat” ha manifestat el perpetuador. “Creiem, a més, en la interacció més enllà de la integració; la inclusió com un fet bidireccional i sobretot, un pas més en el llarg camí des de l’ostracisme fins a la plena ciutadania”.

En acabar l’Esbart Santa Tecla ha ofert un ball d’Homenatge als protagonistes i seguidament, des del balcó de l’Ajuntament, s’ha fet el Toc de Crida a càrrec de la Cobla de Ministrers del Consell Municipal i posterior Tronada; acompanyat d’un Visca Santa Tecla! de l’alcalde. Finalment, l’alcalde i el Perpetuador han calat foc a la metxa que des del balcó que ha encès els Onze Morters de Santa Tecla i la primera tronada de la Pirotècnia Poleggi de Canepina (Itàlia) amb els paperets que han inundat la plaça.