.

L’alcalde de Tarragona reivindica a la Generalitat i a l’Estat un consorci i una major aportació econòmica. Foto: ACN/N.Bertola

L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha insistit aquest dimecres en la creació d’un consorci del patrimoni que permeti gestionar, conjuntament amb la Generalitat, l’Estat i la Diputació de Tarragona, el conjunt de monuments històrics de la ciutat. Viñuales ha explicat que la celebració de Tarraco25 pel primer quart de segle com a Ciutat Patrimoni Mundial ha de servir per posar la ciutat a l’agenda d’altres administracions” i que això farà que “moltes administracions vegin els deutes que tenen amb Tarragona, i aquests deutes els pensem cobrar”.

Concretament, Viñuales ha explicat que l’aportació econòmica actual de les administracions catalana i espanyola “no és justa, ni equitativa”. “La façana del Pretori ha costat més de 800.000 euros, el sarcòfag d’Hipòlit més de 400.000 euros i la il·luminació de la volta llarga, 200.000 euros”, ha enumerat l’alcalde. Per contra, tot plegat només rebrà una aportació de la Generalitat de 100.000 euros.

És per aquesta raó que el màxim responsable municipal considera que cal adoptar un model similar al que disposa Mèrida, on compten amb un pressupost de 8 milions d’euros per mantenir i treballar en el seu patrimoni. “Si Mèrida té 8 milions, crec que el just seria que Tarragona també comptés, almenys, amb 8 milions”, ha assegurat. “Que a Tarragona, l’única ciutat patrimoni de la humanitat de Catalunya, haguem d’anar a concurrència competitiva no té sentit”, ha criticat Viñuales, qui considera que l’Ajuntament no hauria d’estar “pidolant” que facin, per exemple, un pla de muralles, sinó que la Generalitat i l’Estat “haurien de donar diners per mantenir aquestes muralles, que són les més antigues fora de Roma”.


Altres notícies:


En aquest sentit, l’alcalde ha criticat que a Tarragona –on es dona la casuística que la majoria dels monuments i equipaments històrics són municipals– quan es tracta de pagar, el patrimoni es consideri només de la ciutat, però quan es parla de patrimoni llavors “és de la humanitat”. Una situació que l’alcalde considera injusta i, per això, creu que totes les administracions “haurien de donar suport i diners”. “Volem un tracte just”, ha conclòs.

En la mateixa trobada amb periodistes, Viñuales també ha subratllat que el pròxim execici serà un any important pel trasllat del conseratori de música de la Diputació des del carrer Cavallers a la Tabacalera, així com per a la creació de la nova Biblioteca provincial. Igualment, també ha explicat que serà “l’any dels Next Generation”. I és que l’any vinent s’han d’executar diversos projectes finançats per aquests fons europeus, que a la ciutat s’eleven fins als 30 milions d’euros. Entre aquests, el batlle ha subratllat la transformació del Fòrum de la Colònia o l’enderrocament de la plataforma del Miracle. “Tenim una inversió a Tarragona mai vista”, ha afirmat Viñuales, qui ha celebrat també que la “sincronització” amb altres administracions permetrà tirar endavant projectes com el Fòrum de la Justícia o l’ampliació de l’Hospital Joan XXIII.

Redacció/ACN-N.Bertola