.

Un instant de l'acte celebrat a Vilallonga. Foto: Maria Flores.

Un instant de l'acte celebrat a Vilallonga. Foto: Maria Flores.

Vilallonga del Camp és una població amb una llarga trajectòria cinèfila. La primera vegada que els vilallonguins van poder veure una projecció cinematogràfica a la vila fou l’any 1922, quan Pere Torres Oriol instal·là una màquina de “fer cine” al bar de la Societat, en el mateix lloc on avui es troba el Centre Recreatiu. Allí es projectaren les primeres pel·lícules que encara eren mudes i s’acompanyaven de la música en directe del pianista. Hi ha un altre antecedent més proper: El Cine Edison que centrà l’afecció cinèfila dels vilallonguins i vilallonguines dels anys quaranta als seixanta.

La Sala de Cinema Centre Recreatiu va obrir les seves portes el 16 de febrer de 1964. Des de llavors, el cinema va convertir-se en una activitat de lleure preferida dels vilatans, i aquesta sala va esdevenir un referent també per als pobles veïns que no tenien cinema propi. L’acte que inicià la commemoració tingué el seu punt central en l’homenatge que van rebre les persones que en el present i en el passat han treballat a la sala. Un reconeixement especial es va retre a Josep M. Vallès, vilallonguí apassionat pel cinema en tots els seus vessants, tècnics i estètics, i que és l’ànima que dóna vida a la Sala del Centre Recreatiu des de l’any 1974. Li va ser lliurada una agulla amb una icona molt cinematogràfica (la Lluna del film de George Mèlies Viatge a la Lluna de 1902), obra de la joiera vilalloguina Antonieta Riera -TUTU-.

L’Alcalde F. Xavier Armengol destacà la importància d’aquest equipament cultural i de lleure per als habitants de la vila. Una sala construïda per la Junta del Centre Recreatiu el 1964, i que, a l’actualitat, i des de 1990, gestiona l’Ajuntament amb la voluntat de donar activitat a una infraestructura de primer ordre.

El públic assistent va omplir la sala. Foto: Maria Flores.

El públic assistent va omplir la sala. Foto: Maria Flores.

Manuel Hidalgo, President de la Junta del Centre Recreatiu, féu un breu recorregut pel procés que portà a la Junta del Centre Recreatiu a construir la Sala, ara fa 50 anys, que aconseguí obrir portes i il·luminar la pantalla no estalviant esforços econòmics que la entitat va afrontar amb fermesa.

Jordi Agràs, Delegat Territorial de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, present a l’acte, destacà l’encert de la Junta del Centre Recreatiu de 1964 de prendre una decisió valenta i dotar el poble d’una Sala de Cinema, i elogià la ferma voluntat de donar continuïtat a l’activitat de cinema per part de l’Ajuntament per tal que els habitants de la vila puguin gaudir del Setè Art. Per a commemorar el 50è Aniversari, la Sala ha estat dotada d’un avançat sistema de projecció digital que donarà una major qualitat d’imatge i una gran versatilitat de programació.

Per al dia 22 de març està prevista una projecció especial i gratuïta que reproduirà el programa del primer dia en què obrí la Sala: Fanny i l’obligat NO-DO. I el dia 26 d’abril, La Plaça del Diamant, la història basada en la gran obra literària de Mercè Rodoreda, omplirà la gran pantalla de Vilallonga del Camp com una altra forma de celebrar la Diada de Sant Jordi, Dia del Llibre.