Les III Jornades de Divulgació Històrica Modernista del Camp de Tarragona Els Pallaresos 1900 van tancar aquest diumenge amb un espectacular èxit de participació. Segons les primeres estimacions, entre 5.000 i 6.000 persones van gaudir de les diferents activitats que s’hi van organitzar. Les jornades van arrencar divendres amb la presentació d’un documental, l’entrega dels Premis Jujol i un Sopar Modernista que va aplegar una quarentena de persones vestides d’època.
Tot el cap de setmana, els carrers del municipi van estar molt concorreguts amb visitants vinguts d’arreu per poder veure els més de 250 personatges caracteritzats provinents de diferents llocs de Catalunya, entre els que es compta també el Grup de recreadors dels Pallaresos. Entre els recreadors, alguns venien acompanyats de les seves mascotes, que acabaven de posar la cirereta del pastís a una indumentària típica de principis del segle XX.
Un dels actes a destacar va ser la reunió dels alcaldes signants del manifest jujolià en què es van posar les bases per celebrar les quartes jornades l’any 2024. D’aquesta manera s’assegura la continuïtat de les jornades.
Una de les activitats més destacades va ser la recreació d’un bateig que va tenir lloc el 1914 als Pallaresos, que es va celebrar tant dissabte com diumenge. Després que l’any passat es recreés la boda d’una parella, enguany s’ha fet el mateix amb el bateig de la seva primera filla, protagonitzat per un grup de personatges amb mossèn i escolanets inclosos.
Al rentador, un grup de dones feia safareig mentre rentava la roba davant un públic que ha anat fent la visita durant tot el matí. Mentre, els carrers dels Pallaresos acollien més de 30 tallers per a la mainada, personatges curiosos, com un sereno, una parella de la Guàrdia Civil d’època, un grup d’infermeres de la Primera Guerra Mundial que feien un reclutament sanitari o el mateix Domènech i Montaner, que es va passejar durant tot el cap de setmana pel municipi. Els visitants també van poder veure duels amb espasa o amb pistola.
Els visitants es van poder fotografiar a l’antiga amb un retratista d’època, seguir les visites teatralitzades al poble, visitar la Casa Bofarull o escoltar in situ una pianola modernista interpretada per un músic.
Entre els visitants, hi havia gent vinguda de diferents llocs, però tots coincidien a lloar la iniciativa. La Maria José i el Xavi venien de Lleida i anaven acompanyats dels seus amics de Tarragona Santa i Aurelio.
D’altra banda, el Mercat Modernista omplia de paradetes recreades de l’època tot el recorregut des del carrer Nou al carrer Major, amb productes de consum com embotits, formatges, begudes, herbes naturals… I al carrer Major, els visitants es trobaven amb el Mercat d’Antiquaris, on es podien adquirir objectes històrics com ceràmica, vitralls, estris i alguns artesans que ens transportaven a principis del segle XX.
A continuació, us deixem una galeria d’imatges:
V.Tapias
Equip de redacció