.

Imatge de les visites guiades. Foto: Cedida

Imatge de les visites guiades. Foto: Cedida

El passat medieval de l’Hospitalet de l’Infant, la tradició del molí de l’oli de Vandellòs, les fortificacions de la guerra civil o la vida al poble abandonat de Castelló són algunes de les propostes que l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ofereix durant els mesos de juliol, agost i setembre tant als seus residents com als visitants.

El nou centre de visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer pren encara més protagonisme en el programa cultural ja que es preveu que obri les seves portes el proper 8 de juliol, amb part del mur i la torre ja restaurats i amb unes instal·lacions a l’interior museïtzades que gràcies a un concepte de museu modern, a través de la interacció i l’audiovisual serviran per acostar als visitants el passat medieval del municipi i la importància de l’Hospital, que va manar construir l’Infant Pere al segle XIV. Precisament la visita guiada a l’Hospital i al centre de visitants pren el nom de “L’Hospital de l’Infant Pere”. Una altra visita que es pot realitzar sense sortir del nucli urbà de l’Hospitalet de l’Infant és al poblat d’Hifrensa, el conjunt urbanístic que l’arquitecte Antonio Bonet Castellana va dissenyar l’any 1967 per als treballadors de la central nuclear Vandellòs-I.

Ja fora del nucli urbà, la visita “Entre dos fronts de guerra: les fortificacions de la guerra civil al Coll de Balaguer” passa per les restes de les fortificacions construïdes al territori durant la guerra civil espanyola: el polvorí de Letícia, i les bateries de Pitrassa i de Cala d’Oques. Per aquesta visita s’inclou el transport en autobús fins als emplaçaments que es visiten.

Al poble de Vandellòs s’hi pot tenir una experiència ben diferent amb la visita guiada al Molí de l’Oli. Orientada especialment al públic familiar, la visita “L’oli, del camp a la taula” passa pel Molí d’Oli i el molí nou de la Cooperativa de Vandellòs on els visitants podran tastar l’oli i fer tallers d’olis aromàtics o de sabons tradicionals i emportar-se’n el resultat a casa.
Finalment, la ruta “Castelló, on el passat reviu” passa pel poble abandonat de Castelló, a prop de Vandellòs, per conèixer com vivien els habitants del municipi fa 100 anys.

Les visites es poden reservar al web www.culturaalabast.com a preus que oscil·len entre 1 i 4 euros.

El patrimoni històric i cultural de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va captar l’interès d’un total de 4.867 persones l’estiu passat i amb el nou centre de visitants com a nou atractiu d’aquest any, es preveu millorar encara aquestes xifres.