.

El ple ha modificat l’ordenança fiscal per complir la Llei 7/2022 i incentivar el reciclatge dels residus. Foto: Cedida

El Ple de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha aprovat de manera provisional la modificació de l’ordenança fiscal 19 reguladora de la taxa de recollida de deixalles, amb els vots a favor de Més Municipi, Acció Municipal, la FIC i el PP; i els vots en contra del PSC i de la CUP. Aquesta modificació suposa un increment del 20% en la part fixa de la taxa domèstica i l’establiment d’una quota variable lligada a les aportacions dels usuaris als sistema de recollida de residus: penalitza significativament el no ús del sistema i, progressivament, a mesura que l’usuari aporta més recollides al sistema, aquesta penalització disminueix, fins a desaparèixer per aquells ciutadans més implicats en el canvi del sistema.

En el cas de la taxa comercial, s’aposta per mantenir els actuals epígrafs en funció de l’activitat i dimensions del comerç i per incrementar la part fixa entre el 25% i el 70%, tenint en compte la tipologia de l’establiment. La part variable es concreta en quatre trams, establint un augment percentual de la taxa fixa, del 25 % al 0 % en funció de la participació dels establiments en el sistema de recollida.

L’Ajuntament s’ha vist obligat a apujar la taxa de recollida de deixalles per complir amb la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular. Segons s’estableix en aquesta llei, “les entitats locals han d’establir, en el termini de tres anys a comptar de l’entrada en vigor d’aquesta Llei, una taxa o, si s’escau, una prestació patrimonial de caràcter públic no tributària, específica, diferenciada i no deficitària, que permeti implantar sistemes de pagament per generació i que reflecteixi el cost real, directe o indirecte, de les operacions de recollida, transport i tractament dels residus, inclosos la vigilància d’aquestes operacions i el manteniment i la vigilància posterior al tancament dels abocadors, les campanyes de conscienciació i comunicació, així com els ingressos derivats de l’aplicació de la responsabilitat ampliada del productor, de la venda de materials i d’energia.”.

Aquesta llei es basa en el principi de “qui contamina, paga” i estableix els objectius percentuals que han d’assolir-se per a la millora de la recollida selectiva dels residus. En concret, estableix que per al 2025 s’ha d’augmentar la preparació per a la reutilització i el reciclatge de residus municipals fins a un mínim del 55%”. Seguint aquest mateix criteri, s’estableix l’objectiu del 60 % per al 2030 i, finalment, del 65 % per al 2035.

Per definir la nova proposta fiscal, l’equip de govern ha tingut en compte no només els aspectes legals que obliguen a modificar l’ordenança sinó també  l’Estudi tècnic i econòmic per al disseny d’ordenances fiscals de pagament per participació al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, encarregat pel Consell Comarcal del Baix Camp i Secomsa, i elaborat per la consultoria ambiental Spora.

Segons aquest estudi, l’any 2023, el dèficit final de la taxa de recollida de la brossa va ser de – 307.492,72 €, la qual cosa suposa un desequilibri del -25,62 %. Aquesta xifra s’hauria de cobrir amb la nova taxa de residus fixada en l’ordenança fiscal.

Per disminuir aquesta desviació entre els ingressos i les despeses de la gestió de residus municipals, l’estudi proposa increments en la part fixa de la taxa d’escombraries i l’establiment de la part variable, tant per a la taxa domèstica com per la comercial, tenint en compte els sistemes existents al municipi per poder identificar i gestionar la recollida de deixalles: el servei de recollida porta a porta a Vandellòs, Masboquera, Masriudoms, les urbanitzacions Vanessa Park i l’Infant, i el carrer Sant Roc de l’Hospitalet de l’Infant; i els contenidors amb identificació voluntària de la matèria orgànica i de la fracció envasos, per a la resta del municipi. Aquest sistema d’identificació, que s’acabarà d’implantar enguany, serà obligatori a partir de l’any 2025, quan s’haurà d’aplicar la nova taxa.

Altres acords destacats del ple

En la sessió plenària d’aquest 25 de setembre, el Ple de l’Ajuntament també va aprovar provisionalment la modificació de l’Ordenança Fiscal número 4 Reguladora de l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica, amb els vots a favor de Més Municipi, Acció Municipal, la FIC i el PP; l’abstenció del PSC i el vot en contra de la CUP.

Aquesta modificació comporta l’adaptació de l’actual redactat al model facilitat per BASE-Gestió d’Ingressos i la incorporació d’un nou article de bonificacions potestatives, en què s’estableix que es manté la bonificació del 50% als titulars dels vehicles híbrids i propulsats per GLP (gas) i del 75 % als titulars de vehicles elèctrics; i s’elimina la bonificació del 100% dels vehicles que tinguin una antiguitat de més de 25 anys.

D’altra banda, el Ple de l’Ajuntament va aprovar provisionalment la modificació de l’Ordenança Fiscal número 2 Reguladora de l’Impost sobre els Béns Immobles de naturalesa urbana, rústica i de característiques especials (IBI), amb els vots a favor de Més Municipi, Acció Municipal, la FIC i el PP; i els vots en contra del PSC i de la CUP.

Com en el cas de l’ordenança anterior, la modificació consisteix en l’adaptació del redactat d’aquesta ordenança al model facilitat per BASE-Gestió d’Ingressos i inclou la incorporació d’un article que regula l’aplicació d’un recàrrec de la quota líquida de l’impost als immobles d’ús residencial que es trobin desocupats amb caràcter permanent. Aquest recàrrec és previst que s’apliqui a partir del 2026.

Les modificacions d’aquestes tres ordenances fiscals seran sotmeses a informació pública durant el termini de trenta dies hàbils, a comptar des del següent al de publicació de l’anunci de l’acord al Butlletí Oficial de la Província. Dins d’aquest període qui ho desitgi podrà examinar l’expedient i presentar les al·legacions que consideri oportuns.

En la darrera sessió plenària també va tenir lloc l’aprovació inicial del reglament d’ús social dels centres educatius de primària de titularitat municipal, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals. Aquest reglament regularà l’ús social dels espais d’aquest centres fora de l’horari escolar, per dur a terme activitats de caràcter educatiu, cultural, esportiu, de lleure i d’interès públic (aspectes com la disponibilitat horària, la descripció dels usos permisos, el procediment d’autorització i de sol·licitud, les normes d’ús dels espais, les obligacions i responsabilitats dels autoritzats i infraccions i sancions).

Un altre dels punt destacats del ple va ser l’aprovació de la concessió demanial administrativa per a l’ús i explotació de la coberta de la llar d’infants municipal de l’Hospitalet de l’Infant a favor d’IDETSA, amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals. Aquesta concessió permetrà a aquesta empresa municipal construir i gestionar una planta generadora d’energia fotovoltaica d’autoconsum col·lectiu a la coberta d’aquest centre educatiu.

Mocions rebutjades

Proposta d’acord de la CUP-AMUNT per al compliment de les mocions aprovades pel Ple municipal, va ser rebutjada amb els vots en contra de Més Municipi, Acció Municipal, la FIC i el PP; i els vots a favor del PSC i de la CUP.

Proposta d’acord de la CUP-AMUNT per a la integració urbana i la pacificació del trànsit a la C-44 al seu pas per Vandellòs, Masboquera, Masriudoms i a l’entrada de l’Hospitalet de l’Infant, va ser rebutjada amb els vots en contra de Més Municipi, Acció Municipal, la FIC i el PP; l’abstenció del PSC i el vot a favor de la CUP.

Moció del PSC-CP per la instal·lació de plafons amb imatges antigues al municipi com a eina de record i dinamització cultural, va ser rebutjada amb els vots en contra de Més Municipi, Acció Municipal, la FIC i el PP; l’abstenció de la CUP i els vots a favor del PSC.