.

Pla de la pinya de la Colla Joves dels Xiquets de Valls al Concurs de Castells del 2018. Foto: ACN

La ciutat de Valls fa balanç positiu de la prova pilot castellera que va permetre la represa dels castells per Sant Joan. L’Ajuntament ha presentat aquest dimarts els resultats dels cribratges continuats abans, durant i després de la diada. Del total de 635 tests d’antígens, només es van registrar dos positius que es van produir fora de l’entorn casteller, el que representa un índex de positivitat del 0,3% -molt per sota del que hi havia al país. Les dues colles locals han valorat l’èxit de la iniciativa, avalada des de Salut. Encara tenen la pell de gallina, afirmen les colles, que ja tenen en ment la diada de Santa Úrsula, a l’octubre. Malgrat els bons resultats el calendari casteller es manté incert depenent de l’evolució de la pandèmia.

L’Ajuntament de Valls volgut “passar comptes” d’una prova pilot amb gran ressò i no exempta de polèmica -va desencadenar la renúncia del director mèdic de la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya- i que ha resultat “exitosa” i “del tot segura”. Així ho ha reiterat el regidor de Cultura, Marc Ayala, en roda de premsa aquest dimarts, on s’han fet públics els resultats d’aquest protocol enginyat per possibilitar la represa dels castells que les colles van viure amb molta emoció. Asseguren que encara els dura la pell de gallina. Del total de 635 tests d’antígens fets en sis diferents dies -en assajos, abans de la diada i post-diada- al centenar de castellers participants, només es van registrar dos positius -de castellers de la Joves-, un índex molt per sota del que hi havia l’última setmana de juny a Catalunya -13,22%-, a la regió sanitària de Tarragona -11,34%- i també a la mateixa ciutat de Valls -5,45%.

Així, tot i l’èxit d’aquesta prova pilot, d’entrada no hi ha intenció de repetir-la i s’afronta el calendari casteller sobre la marxa, “pas a pas, dia a dia”, diu la presidenta de la Colla Joves Xiquets de Valls, Montse Solé. Els castellers busquen l’equilibri entre dues aigües: les ganes de fer castells, però des de la responsabilitat, dues premisses que han imperar en l’estudi clínic. “Els pilars van reactivar els castells, que estàvem oblidats; ara ja sabem el camí”, afegeix el president de la Colla Vella, Albert Pedret. “Aleshores el context ens va ser favorable, ara no podem aventurar-nos, estem en plena cinquena onada i haurem de seguir treballant sobre quins passos fem”, afirma Ayala. Si bé els castells queden definitivament anul·lats per la Firagost, la porta es manté oberta de cara a la Fira de Santa Úrsula i les Festes Decennals del 2022. “Els castells hi seran presents, però no sabem en quin format exacte”, ha conclòs.

 Nuria Torres