.

Els representants de la URV, la Fundació Repsol i la Generalitat, durant l'acte de presentació de la Càtedra. Foto: URV

Els representants de la URV, la Fundació Repsol i la Generalitat, durant l’acte de presentació de la Càtedra. Foto: URV

La Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Fundació Repsol han presentat aquest divendres la nova Càtedra de Transició Energètica sobre Captura i Aprofitament de CO₂, que té l’objectiu de fomentar un major coneixement en la societat al voltant del rol de les diferents tecnologies d’emissions negatives i l’ús del CO₂ en un futur amb neutralitat climàtica.

El director de la Càtedra, Fèlix Llovell, ha afirmat durant l’acte que és “imperatiu actuar ara mateix per abordar el desafiament del canvi climàtic, i la descarbonització és una de les peces clau d’aquesta estratègia”. “La singularitat del nostre territori, amb un dels complexos petroquímics més importants d’Europa i, al mateix temps, amb un llegat històric i patrimonial a preservar, ens obliga a ser pioners i líders en el camí cap a la transició energètica”, ha afirmat Llovell, que també és professor agregat del departament d’Enginyeria Química de la URV i coordinador del Màster Interuniversitari en Tecnologies d’Hidrogen. 

La Càtedra comptarà amb professors i experts de la mateixa universitat i del grup d’investigadors especialitzats del Repsol Tech Lab -el centre d’innovació que la companyia té a Móstoles (Madrid)-, que faran recerca al voltant del paper de les tecnologies de captura i aprofitament de CO₂, un pilar indispensable per avançar cap a una societat més sostenible i resilient enfront del canvi climàtic. En línies generals, les principals vies de recerca de la Càtedra seran les tecnologies d’emissions negatives i el seu potencial en la retirada de CO₂ a l’atmosfera, les tecnologies d’utilització del CO₂ i l’estudi del marc regulador per possibilitar el desplegament d’aquestes tecnologies. 

Fèlix Llovell, director de la Càtedra, durant la seva exposició. Foto: URV

Fèlix Llovell, director de la Càtedra, durant la seva exposició. Foto: URV

Tant l’Agència Internacional de l’Energia com el Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic han expressat la necessitat de comptar amb tecnologies de captura, emmagatzematge i ús de CO₂ per aconseguir la neutralitat en carboni i sense les quals consideren virtualment impossible aconseguir els objectius climàtics. Cobren especial rellevància en sectors on l’electrificació i altres alternatives als combustibles fòssils no són viables de moment, com ara la indústria de l’acer, la indústria del ciment i el sector químic. 

Antonio Brufau, president de Repsol, ha assenyalat durant la presentació que el compromís de Repsol amb la reducció d’emissions de CO₂ és ferm: “Tenim un full de ruta clar per arribar a la neutralitat climàtica amb el desenvolupament de nous negocis en l’àmbit de les energies renovables i la transformació dels negocis tradicionals. Per això estem invertint en generació renovable i elèctrica, i estem produint combustibles renovables.” Segons Brufau, “la reducció del CO₂ és un objectiu absolutament inajornable i, a més, necessari”. “A Repsol treballem sense pausa per aconseguir el nostre objectiu de convertir-nos en una empresa de zero emissions el 2050 i amb aquest propòsit hem adaptat la nostra estratègia i les nostres inversions. Tenim una meta clara i objectius intermedis que estem complint i que continuarem complint”, ha afegit. 

Antonio Brufau, president de Repsol. Foto: Tots21

Antonio Brufau, president de Repsol. Foto: Tots21

Amb la creació d’aquesta nova càtedra, la Fundació Repsol manté l’aposta per la col·laboració amb l’entorn acadèmic i empresarial, invertint en formació i coneixement, com a eina per a accelerar la consecució dels objectius de descarbonització. En el marc d’aquesta estratègia, la Fundació Repsol compta amb diverses càtedres en una xarxa d’universitats de referència, a la qual se suma ara la Universitat Rovira i Virgili. Així, la càtedra de la Universidad Politécnica de Madrid se centra en l’estudi de mobilitat sostenible, la de la Universidad de Comillas-ICAI treballa en l’anàlisi de les vies per aconseguir una descarbonització sostenible de la indústria, la de la Universidad del País Vasco és sobre l’economia circular com a estratègia de descarbonització i la de la Universidad de Navarra (Tecnun) se centra en el rol de l’hidrogen com a vector energètic.

Per la seva banda, el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarès, ha destacat que la Càtedra de Transició Energètica sobre Captura i Aprofitament de CO₂ URV-Fundació Repsol reafirma el compromís de la institució amb la descarbonització industrial. “No és un punt de partida, és un punt i seguit d’una sèrie d’accions, com ara l’impuls i coordinació de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, la participació en el Màster Interuniversitari en Tecnologies d’Hidrogen i els deu grups de recerca que treballen en aquests temes des dels diferents àmbits del coneixement”, ha explicat Pallarès. 

Un altre moment de la presentació. Foto: Tots21

Un altre moment de la presentació. Foto: Tots21

Igualment, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, ha destacat que el govern català s’ha marcat el propòsit d’impulsar la transformació verda, “un objectiu transversal que es tradueix en l’impuls a la generació d’energies netes i en l’aposta pel posicionament en l’àmbit de l’hidrogen verd, a l’entorn de la Vall de l’Hidrogen, com a alternativa per a la descarbonització del transport pesat i la indústria”.

La presentació de la Càtedra s’ha realitzat aquest divendres en una la jornada titulada “Captura i aprofitament de CO₂, un pilar indispensable per a la descarbonització”, i ha tingut lloc en el Paranimf de l’edifici del Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili. En l’acte també hi ha participat Julio Friedman, CEO de Carbon Wrangler LLC i Chief Scientist de Carbon Direct, que ha incidit en el paper fonamental que jugaran les tecnologies de reducció i eliminació de carboni de l’atmosfera. La jornada ha finalitzat amb una taula rodona titulada “Perspectives, desafiaments i oportunitats en el camí cap a la descarbonització per a aconseguir les zero emissions”. 

V.Tapias