Més reaccions al dictamen emès pel Consell de Garanties Estatutàries sobre el projecte BCN World. Les últimes, per part del candidat d’Iniciativa al Parlament Europeu, Ernest Urtasun, que aquesta tarda ha alertat –en el míting central de campanya dels ecosocialistes a Tarragona– que combatrà un projecte que té “febleses jurídiques” però, sobretot, perquè “atempta contra els drets de la gent”, tal i com ha remarcat. Els verds consideren que el macroprojecte previst pel Camp de Tarragona no aposta per una economia basada en la transició energètica ni l’economia verda. Per això, Urtasun ha insistit: “No volem aquest tipus de projectes que donen pa per avui i gana per a demà”.
Urtasun ha reivindicat la importància de votar en els comicis, el proper 25 de maig, per decidir quina política seguirà el Vell Continent a partir d’ara: “Necessitem un marc fiscal diferent; unes polítiques laborals diferents i un Parlament Europeu diferent”. El candidat d’Iniciativa ha reconegut que s’està produïnt un distanciament amb les institucions europees. Un fet que ha atribuït a la voluntat de “marginar el Parlament Europeu” per part dels governs d’Alemanya i el Regne Unit. No obstant, Urtasun ha reivindicat que “serà la primera vegada que decidirem qui mana a la Comissió Europea”. En aquesta línia, Urtasun ha defensat que “si el candidat espanyol a la comissió és Arias Cañete no votarem a la comissió europea” i ha interpel·lat la candidata del PSOE, Elena Valenciano, sobre quina decisió prendria en aquest cas
En el míting central dels ecosocialistes a Tarragona, el candidat ha volgut recuperar debats que “amb la crisi i la troika han quedat amagats”. Els drets de les dones, ha exposat, “han de tornar a estar al centre de l’agenda política perquè estem assistint a un rebrot de la violència de gènere, també vivim una precarització massiva de les condicions laborals, en especial, de les dones” i, per últim, “anirem al Parlament Europeu per tombar contra la llei de l’avortament del Partit Popular”.
Urtasun també s’ha presentat com el debat dels joves: “Jo també ho sóc, tinc 32 anys, i tenim una batalla intergeneracional”. L’austeritat en les polítiques arreu dels paísos d’Europa, ha denunciat, “està condemnant als nostres joves a marxar amb les mans a les butxaques per trobar feina a Europa”. Davant aquesta situació, ha resolt, “no tolerarem que la gent jove sigui el banc de proves de la precarietat laboral”.
Per últim, el candidat d’Iniciativa s’ha referit al doble debat protagonitzat ahir, d’una banda, pels candidats espanyols i de l’altra pels europeus. Sobre el cara a cara Cañete-Valenciano, Urtasun l’ha definit com la “clàssica dinàmica aburrida del bipartidisme”. El candidat ecosocialista s’ha mostrat especialment crític amb els comentaris masclistes de Cañete i ha lamentat que, mentre es parla d’això, “no es parla del que realment importai afecta a tots els catalans i els europeus”.
En clau del debat europeu, Urtasun ha conclòs que entre els cinc candidats els únics que realment van defensar sense embuts el dret a decidir van ser Ska Keller i Alexis Tsiparas, representants de l’esquerra europea. I ha demanat “omplir les urnes” amb les paperetes que representen els dos grups polítiqs europeus als quals representen. En l’acte també hi ha intervingut la cap de llista d’EUiA, Núria Lozano, que ha fet la seva valoració del debat i el cara a cara que hi va haver aquest dijous. Per Lozano el debat europeu va mostrar “els autors del genocidi econòmic” mentre que el cara a cara entre els caps de llista espanyols del PP, Miguel Arias Cañete, i del PSOE, Elena Valenciano, la va deixar “perplexa”.
Joan Marc Salvat