Una trentena de productors d’avellana afectats per l’incompliment dels compromisos del Departament d’Agricultura en l’aplicació d’una moratòria d’un any dels crèdits del pla de xoc subscrits amb l’Institut Català de Finances i convocats aquest matí per Unió de Pagesos en una assemblea per tractar aquesta qüestió a Reus (Baix Camp) han valorat que no es pot assumir l’incompliment de la consellera Teresa Jordà dels compromisos adquirits a l’octubre del 2020 per a l’aplicació de la moratòria. Per aquest motiu, davant la ineficiència i la desídia demostrada, els afectats han decidit dur a terme, properament, un acte de protesta consistent en un tancament a la seu central del Departament d’Agricultura, a Barcelona, per reclamar el compliment de la moratòria.
La consellera Teresa Jordà es va comprometre a aplicar aquesta moratòria el 7 d’octubre del 2020, després d’una davallada de la producció d’avellana del 60%. Des del novembre del 2020, el sindicat ha recordat repetidament al Departament la necessitat d’articular un ajut de minimis que cobreixi els interessos de la moratòria de la segona quota semestral i la negociació de la moratòria amb l’Institut Català de Finances (ICF). No obstant això, Agricultura ara nega l’acord d’assumir els interessos i justifica la impossibilitat que l’ICF apliqui la moratòria.
Cal recordar que el 2018 va ser un any molt perjudicial per als productors d’avellana. Les ventades de la primavera i les pluges de la tardor, juntament amb la baixada del preu internacional de l’avellana per la devaluació de la moneda turca, van provocar una reducció dràstica de la producció, que va arribar a ser del 30% d’una collita mitjana, i una pèrdua d’ingressos molt elevada. En aquell moment, el Departament d’Agricultura va anunciar mesures per als productors, sobretot per als joves incorporats, i el març del 2019 va aprovar un pla de xoc que contenia, entre d’altres mesures, un ajut directe per hectàrea al 2019 i l’habilitació de crèdits a interès 0 amb l’ICF.
El 2020, les adversitats de la climatologia van provocar una altra reducció de la producció molt important, que al Camp de Tarragona va arribar a ser només entre el 30% i el 40% de la collita esperada. A l’octubre de 2020, Unió de Pagesos va aconseguir el compromís de la consellera d’Agricultura per aplicar una moratòria d’un any de les quotes dels crèdit subscrits amb l’ICF assumint-ne els interessos, per tal de pal·liar els efectes d’aquest nou impacte sobre la liquiditat de les explotacions.
També cal tenir en compte que els productors d’avellana, en aquest temps tampoc van veure acomplida la promesa del Departament de treballar el més ràpid possible ni la d’intercedir perquè Agroseguro i ENESA aprovessin una nova assegurança de rendiments per a l’avellana.
Després de diverses gestions per part del sindicat, la moratòria de la primera quota semestral es va desencallar, in extremis, el darrer dia de pagament, gràcies al fet que l’ICF va arranjar l’any de carència que ja contemplava el crèdit, però ara el Departament argumenta la impossibilitat de complir amb la resta de compromisos.
A la roda de premsa han intervingut Rafel Español, responsable del sector de la Fruita Seca d’Unió de Pagesos; Dani Forcadell, responsable de Sectors Agrícoles d’Unió de Pagesos; Sergi Martín, membre de la sectorial de la Fruita Seca d’Unió de Pagesos, i Ester Gomis, amb funció delegada de la sectorial de la Fruita Seca del sindicat.
Nota de premsa del departament d’Agricultura
Per la seva banda, i en una nota de premsa feta pública aquest matí, Jordà afirmava que “estem assentant les bases per a la continuïtat de la producció de l’avellana i complint els compromisos acordats els últims anys per situar-la al lloc que li pertoca i fer el salt necessari perquè les explotacions siguin viables econòmicament”. Així és com la consellera ha volgut deixar clar que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació dona suport al sector avellaner en el marc del Pla estratègic de valorització de l’avellana que ella mateixa va presentar l’any 2018.
Aquest pla fixava els objectius necessaris per posar en valor la producció i garantir la viabilitat econòmica de l’avellana. Jordà ha explicat que, per aconseguir-ho, calia crear un òrgan que coordinés el desenvolupament d’aquestes accions, i, per això, es va crear l’Oficina de l’Avellana, que treballa de manera vinculada amb el sector. Així, ha incidit en el fet que “estem treballant a fons per treure l’avellana de la crisi que pateix fa anys”.
El treball de l’Oficina consisteix a situar l’avellana com a referent d’identitat territorial capaç de mantenir un entorn productiu de qualitat i un paisatge característic, i una estructura social i econòmica viva. L’Oficina du a terme sis grans accions estratègiques que suposen la creació d’un panel de tast, un pla d’acompanyament i millora empresarials, el foment de l’organització d’esdeveniments, el llançament de campanyes de foment del consum d’avellana, la promoció a les escoles i la millora de l’organització del sector. A més, també promou la millora de l’organització del sector per dotar-lo d’una estructura que permeti unificar estratègies.
A banda de la creació de l’Oficina Tècnica en els últims anys, el Departament ha concedit de manera excepcional a 182 agricultors un ajut directe de 280 euros per hectàrea per a agricultors joves i professionals per compensar la davallada de la renda a causa de la mala collita de l’any 2018. A més, també es va obrir una línia de crèdits de l’Institut Català de Finances (ICF) amb un import màxim de 2.000 euros per persona beneficiària que ha rebut 45 sol·licituds. En aquest sentit, i en relació amb les demandes del sector sobre els crèdits, la consellera Teresa Jordà ha explicat que s’ha treballat per intentar modificar les condicions inicials, però per motius tècnics de l’ICF mateix no ha estat possible. Tot i aquesta impossibilitat tècnica, la consellera ha emplaçat el sector de l’avellana a tornar a seure i continuar buscant noves fórmules conjuntament per fer que el cultiu d’aquest producte pugui ser viable.
Redacció
Equip de redacció