Per fer front a la nova realitat imposada per la crisi de Covid-19, el departament d’Ocupació i Formació de la Creu Roja Tarragona ha adaptat les seves metodologies al format digital per tal de continuar donant cobertura a les persones usuàries del programes d’inserció laboral. Persones que pertanyen a col·lectius amb dificultats per accedir al mercat laboral: majors de 45 anys, aturats/des de llarga durada, pla de Garantia juvenil, persones refugiades, persones en risc d’exclusió social i dones víctimes de violència de gènere.
Gràcies a la col·laboració de les empreses de la província, que aposten per la borsa de persones de la nostra entitat, en plena pandèmia la Creu Roja ha pogut inserir laboralment a 21 persones:16 dones i 5 homes. El departament treballa en dues línies bàsiques: la capacitació i la inserció. Per fer front a la nova conjuntura derivada de la crisi del Covid-19, la Creu Roja ha adaptat les seves dinàmiques a format digital. Pel que fa a la inserció laboral es treballa de forma virtual posant a disposició de les empreses una borsa de persones amb les quals, prèviament, s’han treballat les seves capacitacions, per tal de reforçar les seves aptituds i oferint
formacions en tasques de sectors que actualment tenen una demanda més alta.
Tanmateix, les línies d’actuació del departament també passen per l’adaptació digital dels cursos que l’entitat ofereix, amb una redefinició de l’oferta que pretén reforçar la capacitació dels usuaris i les usuàries dels programes de la Creu Roja, per accedir a ofertes de l’entorn virtual i el teletreball. La nova oferta formativa passa per la formació en e-comerce, creació i gestió de tenda on-line, atenció al client en venda on-line o
formació en call-center.
Per altra banda, amb l’objectiu d’adaptar les formacions a la demanda del mercat laboral actual, es segueixen oferint cursos de Garantia juvenil en gestió de magatzem, i d’operari/a de producció logística, aquest últim dirigit a col·lectius amb risc d’exclusió social. La proposta realitzada als centres de formació és mantenir la relació professoralumne dins de l’Aula Virtual, realitzant formacions de 70-80 hores. La calendarització s’ha programat tenint en compte que els cursoss’iniciaran a partir de la segona quinzena de maig o principis de juny, i els grups poden arribar a 12 alumnes per curs.
Pel que fa a les persones que resideixen a l’Alberg del Serrallo, les tècniques dels programes d’inserció social es desplacen, insitu, per fer el seguiment del perfils de les persones usuàriesi treballar amb elles en 365º: revisió els currículums, oferir formacions en funció de les aptituds i experiència prèvia i, finalment, se’ls introdueix a la borsa de treball de la Creu Roja Tarragona per propiciar la inserció laboral.
Amb tot, l’entitat segueix oferint formacions a públic general reforçant les formacions en primers auxilis: Primers auxilis en l’àmbit laboral, primers auxilis a la llar i primers auxilis per a persones grans. Destacar, que segueix obert a la població general, la formació bàsica de mesures de prevenció front al Covid-19, un curs amb el qual hem format a 1.865 persones a la província de Tarragona i més de 40.640 a Catalunya.
Equip de redacció