.

150 plantes de canyís, 100 de ginesta, 100 joncs, 100 tamarius i 50 freixes faran rebrotar de les cendres un tram de la llera del Francolí al seu pas per la urbanització Sant Salvador. La zona, que va sofrir un incendi el passat mes de maig, s’ha recuperat gràcies a l’esforç dels 200 voluntaris que han participat en la plantada popular, organitzada per l’associació Aurora, la Fundació Repsol, i les entitats veïnals de la zona.

El retruc de la batucada Tympanvm ha escalfat els motors dels voluntaris abans que escoltessin els parlaments dels organitzadors i les autoritats. Entre ells hi havia la regidora de Medi Ambient, Ivana Martínez, i l’alcalde de Constantí, Oscar Sánchez, ja que el tram on s’ha fet l’actuació pertany al terme municipal de Constantí.

Abans de començar a treballar, membres de l’Associació Aurora han donat als voluntaris les instruccions per plantar correctament. Un grup de l’escola Pont del Diable de Sant Salvador parava l’orella atentament, prenent apunts per completar un treball de classe que els han assignat.

L’actuació d’avui ha anat precedida per un intens desbrossament de l’àrea afectada: “A banda de l’incendi, la zona estava plagada de canya asiàtica, una espècie invasora que creix sense control perquè no té competència”, explica Irene Coronas, enginyera agrònoma i voluntària de l’Associació Aurora. L’associació treballa en la inserció social d’una vintena de persones amb malalties mentals, que també s’han dedicat a que la plantada fos un èxit.

El proper dilluns, l’Associació Aurora visitarà la zona per fer un repàs de la feina que s’ha fet i tasques de manteniment. Aquesta actuació és complementària a les tradicionals plantades que Repsol i Aurora organitzen cada mes de març desde fa cinc anys, i que han anat recuperat progressivament el tram de la llera del riu Francolí des de la desembocadura fins al pont de l’autovia.

Romà Rofes