Els clients d’un supermercat de la Canonja s’han confinat a l’establiment un cop han sonat les sirenes, puntualment a les 18.30h d’aquest dimecres. Molts d’ells estaven informats del simulacre i s’han tancat perquè sabien que és el que s’ha de fer en cas d’una emergència de risc químic. Han estat poques les persones que s’han quedat al carrer durant l’exercici. L’Elisabet Foguet ha explicat que ha tancat les finestres quan han sonat les alarmes i s’ha esperat els quinze minuts que ha durat la prova per anar a comprar. Ella ha celebrat que s’hagi posat en marxa per primera vegada el sistema de missatgeria de telefonia. “M’ha impactat molt perquè el mòbil ha vibrat molt, fins i tot més que les sirenes”, ha assegurat.
Comparteix parer en Josep Torrents, que considera que el nou sistema de missatgeria mòbil és “molt estrident” i que no deixa cap mena de dubte que t’has de confinar quan el reps. Ell l’ha rebut sense problemes en anglès i en català. Aquest veí de la Canonja també ha explicat que estava informat sobre el simulacre del Plaseqta perquè va participar dissabte passat en una xerrada informativa. “Crec que és necessari fer l’exercici i que la ciutadania hi participi, com que ja ho sabia he decidit aprofitar-lo per fer la compra”, ha dit Torrents.
L’Antonia Garcia també estava informada i veu amb bons ulls que es facin aquestes proves, ja que no sempre, apunta, han estat informats de com actuar en cas d’una emergència per risc químic. En aquest mateix sentit s’ha manifestat en Cris, un altre veí que es trobava al supermercat durant el simulacre. Per ell, el nou sistema de missatgeria no és “suficient” i lamenta que no tothom té un dispositiu mòbil per rebre l’alarma. En el seu cas, s’ha assabentat del simulacre a la feina. “Tot el que sigui informar està bé, però s’hauria d’haver fet anys enrere, crec que hi ha poca informació i s’haurien d’utilitzar altres mitjans més enllà dels mòbils”, ha opinat.
En canvi, en Brian no ha rebut cap missatge que l’alertés, tan sols ha escoltat les sirenes. El jove ha explicat que estaven prenent un refresc amb un amic en una cafeteria quan han sonat les alarmes i que cap d’ells dos l’han recepcionat, a diferència de la resta de clients de l’establiment. Amb tot, ha afirmat que qualsevol acte de prevenció és positiu per saber com reaccionar en cas d’una emergència química.
Poc després de l’última sirena, la Mari i l’Ana han recollit els seus fills de la catequesi, on s’han confinat. Elles ho han fet en una cafeteria pròxima a l’església perquè es trobaven al carrer quan ha començat l’exercici. “El noi ha abaixat ràpidament la persiana i ens hem quedat tots a dins. Ja fa gairebé tres anys que va passar el que va passar – en referència a l’explosió d’Ioqxe- i hem de saber tots com hem d’actuar, és a dir, confinament total”, han asseverat les veïnes.
Per la seva banda, la responsable d’Informació de la Direcció General de Protecció Civil, Xesca Baró, ha hagut d’avisar a una família, formada per dues dones adultes i un menor, que no es podien quedar a l’interior del seu vehicle, sinó que s’havien de “refugiar” a l’edifici més pròxim. A l’inici de la prova també ha informat diversos clients que s’havien de confinar. “Crec que li ha arribat el missatge a la gent, quan s’han sentit les alarmes, s’han confinat i els carrers s’han vist bastant buits”, ha tancat Baró.
Mar Rovira
Equip de redacció