Enguany es commemora el centenari de la mort de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, una de les personalitats més destacades de la història recent del país i un referent intel·lectual de primer ordre, considerat el pare del Modernisme català. En aquest sentit, l’objectiu de la commemoració és donar a conèixer totes les facetes del personatge, a través d’un programa extens d’activitats adreçades a tots els públic.
És en aquest marc de l’Any Domènech i Montaner que des de l’Agència de Promoció de Ciutat i en col·laboració amb l’Institut Pere Mata s’ha decidit fer un pas endavant per millorar l’experiència de visita al Pavelló dels Distingits.
Les actuacions que es faran en aquest pavelló tenen una clara vocació de futur i l’objectiu es que siguin permanents en el temps.
La regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, ha manifestat la seva satisfacció per aquest pas endavant, alhora que ha posat en valor la tasca que s’ha dut a terme des de fa molt de temps amb la Taula Domènech i Montaner per aconseguir la commemoració aquest 2023 de l’Any Domènech i Montaner.
Noves activitats a l’Institut Pere Mata
Actualment es pot realitzar la visita amb audioguia en català, castellà, francès i anglès amb la que els visitants coneixen la història de l’edifici. Per reserves i consultar les tarifes es pot entrar a l’espai web https://reusturisme.cat/joia-modernista/institut-pere-mata.
Cada tercer dissabte de mes es fa una visita teatralitzada a càrrec de Còdol Educació, on els visitants fan un viatge enrere en el temps, per conèixer l’arquitectura, la decoració i l’estil modernista que impregna aquest espai que, alhora, va ser un model en la cura dels malalts mentals a principis del segle XX. L’experiència s’acaba amb un petit concert de música d’època i a més un Vermut de Reus al jardí. Per reserves i consultar les tarifes es pot entrar a l’espai web https://codoleducacio.com/.
Aquest any, per commemorar l’any Domènech i Montaner, en temporada alta s’incorporaran dues tipologies més de visita:
- Experiència digitalitzada a l’Institut Pere Mata.
Visita digitalitzada per descobrir els tresors i secrets que amaga el Pavelló dels Distingits i el seu entorn a través des diferents jocs i proves. Aquesta eina està especialment pensada per visites familiars. Idiomes: català, castellà, anglès i francès
- Visita familiar a l’Institut Pere Mata (1r dissabte de mes)
Activitat adreçada públic familiar per a nens i nenes de 4 a 12 anys acompanyats d’adults. De la mà d’un educador i al llarg de la visita, utilitzant diferents recursos, els més petits i petites i els seus acompanyants, podran descobrir qui era l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner a través de conèixer la seva vida i entendre els aspectes més essencials i característics de la seva obra. I per fer-ho encara més divertit faran un taller on amb les seves mans crearan una petita obra d’inspiració Domenequiana. Per fer reserves i consultar les tarifes es pot entrar a l’espai web https://reusturisme.cat/joia-modernista/institut-pere-mata.
Aquestes dues activitats s’incorporen al catàleg de visites que s’oferiran de manera periòdica i durant tot l’any.
Destacar, també, que el pavelló dels distingits de l’Institut Pere Mata per commemorar l’Any Domènech i Montaner obrirà les seves portes amb activitats extraordinàries emmarcades en els actes que l’Agència organitza a la ciutat, com per exemple el concert-vermut que es farà per la Festa de la rosa o les visites nocturnes per la nit dels Museus.
Tota aquesta informació es podrà consultar i reservar a la web https://domenechimontaner.reus.cat.
Maqueta del projecte original
Fruit d’un acord de col·laboració entre Reus Promoció i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus, aquesta construirà un maqueta escala 1:2000 del conjunt del Pere Mata amb tecnologia làser. La maqueta mostrarà com Domènech es va imaginar el conjunt i medirà 100×250 cm.
Sobre aquest espai l’arquitecte projecta un psiquiàtric amb l’estructura de “village”, que permetés separar els malalts segons la seva patologia, el sexe i la classe social.
Es projecten 18 edificacions, entre pavellons i altres construccions com la capella, o el pavelló de Serveis Generals. El disseny de l’espai inclou un gran passeig central, amplis jardins, i la disposició de tots els elements en dos eixos: un nord-sud i un altre est-oest, que dotaven el conjunt d’una forma de planta de creu llatina. Aquest projecte, només es va poder executar en part.
La maqueta s’instal·larà al Pavelló núm.VI perquè es pugui visualitzar durant la visita turística.
Un nou espai immersiu permanent al Pavelló número VI del Pere Mata
Des de l’Agència de Promoció de la Ciutat «Reus Promoció» i amb la col·laboració de l’Institut Pere Mata, es té la voluntat de dotar al Pavelló número VI d’un espai immersiu permanent per tal de rellançar aquest equipament com a focus d’interès dins l’oferta cultural i turística del municipi i posar en valor el seu patrimoni Modernista.
Més concretament, l’objectiu d’aquesta actuació es dotar una de les sales ubicades a planta baixa del Pavelló dels Distingits de l’Institut Pere Mata amb els elements audiovisuals, i les instal·lacions necessaris per la posada en marxa d’un espai immersiu on es projectarà el contingut audiovisual simultàniament a tres parets i terra, creant en els visitants aquest efecte envoltant, reforçat pel llenguatge visual i el paisatge sonor que acompanyarà les imatges.
El vídeo immersiu del Pavelló dels Distingits vol ser una porta al món modernista de Domènech i Montaner en la seva essència, dins de l’Institut Pere Mata i en el Reus de principis del segle XX. Amb imatges i missatges donarà a conèixer els inicis de l’hospital psiquiàtric de Reus, i els motius que el van fer créixer, però sobretot és un vídeo per viure una experiència visual immersiva. Es vol emocionar, i acostar el visitant en un univers de bellesa, ple de detalls, on a través de jocs visuals transporti, distregui, sorprengui i complementi la visita al Pavelló dels Distingits.
Per tal de reforçar la immersivitat s’han aplicat una sèrie de mesures innovadores:
– L’escaneig 3D de determinats espais i figures ornamentals de l’Institut Pere Mata permet dur a terme tractaments, efectes, desplaçaments i oferir punts de vista inèdits de l’edifici modernista de Domènech i Montaner, mai vistos a dia d’avui. Una mostra d’aquests tractament innovadors dels elements arquitectònics de l’edifici modernista es pot observar al vídeo promocional que s’adjunta com a documentació annexa.
– La immersivitat de l’espai es potencia també amb un efecte de “caixa de llum”: La projecció dels continguts envolvents a tres parets s’acompanya també amb de projecció al terra de la sala (actuant com a 4a paret) i, alhora, es crea un efecte mirall al sostre amb materials reflectants. D’aquesta manera, el visitant té una sensació d’immersió quasi total, poques vegades vista amb tanta potència.
– La barreja de tècniques i processos de captura d’imatge novedoses en la generació de continguts inclou vols de dron, fotogrametria, animacions i video 2D, animacions sobre els models 3D. Totes juntes permeten una llibertat expressiva extraordinària i reforcen al sensació d’immersió del visitant
Aquest espectacle audiovisual immersiu servirà per millorar i complementar l’experiència de la visita al pavelló. Serà un espai que podrà funcionar indistintament com a presentació o cloenda a la visita de la part històrica del pavelló número VI. La durada de l’espectacle serà aproximadament de 10 minuts.
L’agenda de l’Any Domènech i Montaner es pot consultar a https://domenechimontaner.reus.cat.
Una col·laboració consolidada en el temps
L’any 1997 es va posar en funcionament, per part del Patronat Municipal de Turisme, la «Ruta del Modernisme» de Reus, on s’identificaven els 24 principals edificis de l’època modernista.
Paral·lelament es van engegar gestions per poder visitar als principals interiors i és en aquest sentit i fruit de la bona recepció de la idea d’obertura del pavelló per part de l’anterior gerent de l’Institut Pere Mata, Ramon Vilella, es va signar a l’any 2000 un conveni de col·laboració entre l’Institut Pere Mata i l’Ajuntament de Reus que permetia la realització visites turístiques i actes culturals a l’interior del pavelló número VI, amb una vigència de 25 anys.
Durant tots aquests anys la relació ha estat molt fluïda i des de Reus Promoció, la regidora Montserrat Caelles, agraeix la molt bona disposició de Joan Amigó, que ha tingut des del primer moment i ha permès arribar els actuals nivells de col·laboració.
Equip de redacció