.

Actors i productors de ‘Cançó per a tu’, al sofà del FIC-CAT. Foto: Tarragona21

El Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada (FIC-CAT) ha donat aquest dilluns el tret de sortida a l’onzena edició amb l’estrena absoluta de ‘Cançó per a tu’, un llargmetratge de ficció d’Oriol Ferrer, un triangle amorós protagonitzat per Candela Serrat en plena lluita universitària dels anys 60 contra el franquisme. Les postures radicals, les moderades, la participació de joves burgesos en la revolta, el paper destacat dels Setze jutges apareixen en un film molt ben recreat i que portarà records inoblidables a les generacions més adultes.

Roda de Berà llençava dilluns a la nit l’alfombra vermella i amb el clàssic Rolls Royce rebia els actors, productors i tècnics del film inaugural i altres actors i actrius coneguts, com la tarragonina Júlia Creus, Rosa Renom o Sílvia Bel. El photocall i l’escena de sofà es repetirien un any més, aquest cop amb l’equip de ‘Cançó per a tu’ com a protagonista.

El director del festival, Antonio Barrero, amb les actrius Rosa Renom i Júlia Creus. Foto: Tarragona21

No faltaria Candela Serrat ni Fèlix Herzog, coprotagonista junt a Nao Albet d’una pel·lícula sensible i detallista. Dalt de l’escenari, Candela Serrat situria el film en “un homenatge a totes aquelles dones tan poderoses” que van lluitar contra el franquisme amb una guitarra entre les mans.

Fins diumenge, el certamen exhibirà 70 produccions a concurs dins la selecció oficial, dotze de les quals són estrenes absolutes. Cada cop són més les productores que aposten per estrenar al FIC-CAT, atès que és l’únic festival de cinema del país que promociona, projecta i premia les produccions rodades en llengua catalana. “És una evidència que el sector està passant un mal moment, però el poc bon cinema rodat en català des del 2017 fins ara el tenim al FIC-CAT”, ha destacat a l’ACN el seu director, Antonio Barrero. Enguany, el festival pren com a eix temàtic les localitzacions i la figura dels localitzadors de les gravacions i, per aquest motiu, dijous al vespre guardonarà amb el premi honorífic 2018 el guionista, productor, director i actor Marc Recha.

L’any passat, més de 8.000 persones desfilaven pel certamen. Enguany es viuran 12 estrenes.

Candela Serrat, al centre, durant el photocall. A la seva dreta, Fèlix Herzog. Foto: Tarragona21

Nascut l’any 2008, el FIC-CAT manté intacta la voluntat de posar a l’abast dels cineastes l’oportunitat de projectar les seves pel·lícules, compartir experiències i potenciar la creació des de la indústria del país i en llengua catalana. El festival s’adreça, sobretot, als realitzadors amateurs i professionals que tinguin propostes actuals, creatives, arriscades i innovadores.

El FIC-CAT és l’únic festival de cinema del país que promociona, projecta i premia les produccions rodades en llengua catalana i, en l’onzena edició, vol consolidar-se com un certamen de referència i continuar creixent en estrenes, participació de concursants i espectadors, i oferta d’activitats paral·leles.

El seu director, Antonio Barrero, ha subratllat que, malgrat les dificultats que viu el sector, el festival mostrarà les millors propostes de cinema en català. “El nivell és enorme i no només a nivell de llargmetratges, sinó també de curtmetratges i documentals. Qui tingui la sort de veure les 70 produccions sortirà impregnat d’actualitat”, ha assenyalat.

Barrero ha admès que enguany, especialment en el gènere de ficció, han tingut dificultats per trobar propostes. La causa, segons diu, és la manca de recursos econòmics, especialment pel fet que arran de la polèmica de l’IVA “fa un any que TV3 no fa coproduccions” i només tiren endavant les produccions finançades per particulars o mitjançant iniciatives de mecenatge.

Sílvia Bel, arribant el Rolls Royce. Foto: Tarragona21

Una edició centrada en les localitzacions

L’onzena edició pren com a eix temàtic les localitzacions i la figura dels localitzadors per tal de posar en valor aquesta tasca. En aquest sentit, el FIC-CAT s’ha marcat l’objectiu d’ajudar a descobrir la riquesa paisatgística del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre i oferir-la com a marc de possibles realitzacions, així com per a crear futures rutes de turisme de cine.

Per aquest motiu, el premi honorífic FIC-CAT 2018 premiarà un director amb una filmografia on quedi palesa la importància del lloc on es desenvolupen les seves històries. Enguany, el guardonat serà el director Marc Recha (L’Hospitalet de Llobregat, 1970). El lliurament tindrà lloc aquest dijous i, posteriorment, es projectarà la seva darrera producció: ‘La vida lliure’ (2017).

Segons Barrero, el cinema de Recha s’aparta absolutament dels cànons i dels estereotips establerts i els paisatges i les localitzacions són també personatges principals que condicionen els relats. “Per aquesta vinculació directa amb l’eix temàtic de la present edició, pel seu compromís amb el cinema, la llengua i el país, i per celebrar la seva llarga trajectòria cinematogràfica, el Premi Honorífic del FIC-CAT 2018 es lliura a el que és, sens dubte, el cineasta català de més projecció i futur”, defensa l’organització del certamen.

Set dies de cinema en català

Pel que fa a la selecció oficial, en ficció destaquen les estrenes a Catalunya de ‘Formentera Lady’, de Pau Durà; ‘Jean-François i el Sentit de la Vida’, de Sergi Portabella, i ‘Les Distàncies’, d’Elena Trapé.

Pel que fa als documentals, el festival estrenarà ‘Més enllà de l’objectiu: Lacroix i Dalí¡ d’Antonio Pérez Molero i Céline Formentin; ‘Fràgils’ de Lluís Jené, Amanda Sans i Oriol Gispert, i ‘Cinema amb ç¡ de Cris Gambín i Toni Pinel. Destaquen també ‘Shootball’, de Fèlix Colomer; ‘Petitet’, de Carles Bosch, i ‘Jarabe contra el cáncer’, d’Albert Solé. D’altra banda, dimarts a la tarda l’espai Pantalla Sitges estarà integrat pel documental ‘Una capsa tancada’, d’Anna Agulló, i pels curtmetratges ‘Cunetas’, de Pau Teixidor, i ‘Celebració’, de Pau Cruanyes i Gerard Vidal.

Les 70 produccions optaran al premi del jurat de la seves modalitats i al premi a les millors localitzacions exteriors, així com al premi del públic i al premi atorgat pels joves crítics del festival. Al premi a la millor producció de les comarques tarragonines hi aspiren vuit produccions. Les 57 obres seleccionades es podran visionar repartides en les 22 sessions de projecció programades a tal efecte durant la setmana del Festival, a més de la sessió destinada als 13 curtmetratges del concurs Jove 48 hores.

J. Garcia – ACN