El Departament d’Interior, a través de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), conjuntament amb Adif i Renfe han organitzat aquesta passada matinada, fora de l’horari d’obertura al públic, el primer simulacre de gran operatiu policial a les instal·lacions de l’estació de trens d’alta velocitat del Camp de Tarragona, a la Secuita.
Els objectius d’aquest exercici han estat posar a prova la capacitat de resposta interna i externa en cas d’emergència real en aquesta estació; realitzar un exercici operatiu d’intervenció tàctica antiterrorista de Mossos d’Esquadra, i comprovar els protocols d’actuació, comunicació i coordinació entre el Pla d’Autoprotecció de l’Estació Camp de Tarragona (ADIF) i el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT.
60 observadors
Al simulacre hi han participat una seixantena d’observadors i una cinquantena de figurants, entre ells voluntaris de protecció civil dels municipis de Torredembarra, El Morell, Altafulla, La Pobla de Mafumet, Cardedeu, Sant Boi de Llobregat i Sant Cugat del Vallès; així com estudiants de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral (EPSI) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), entre altres.
La realització de simulacres en aquest àmbit forma part de la tasca policial en coordinació amb Protecció Civil de la Generalitat i contribueix a la preparació de tots els cossos d’emergències que haurien d’intervenir en una crisi d’aquestes característiques per tal de treballar amb la màxima professionalitat, eficiència i coordinació.
Els Mossos d’Esquadra han participat en el simulacre d’operació antiterrorista amb: Unitats de Seguretat Ciutadana de la Comissaria del Tarragonès, de l’Àrea Regional de Trànsit de la Regió Policial Camp de Tarragona (RPCT), de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), de l’Àrea del Tèdax- NRBQ, de la Unitat Canina, del Grup Especial d’Intervenció (GEI), de la Comissaria General d’Informació, de la Unitat Central de Segrestos i Extorsions, i de l’Àrea Tècnica de Planificació de dispositius. En total hi han participat una vuitantena d’efectius.
En aquest sentit convé recordar que es manté el nivell d’alerta 4 sobre 5 d’amenaça terrorista, la qual cosa suposa la realització constant i permanent de patrullatges preventius a l’entorn de punts emblemàtics i estratègics com ara estacions, aeroports, infraestructures crítiques, centres oficials o llocs amb afluència massiva de persones. La lluita antiterrorista és una de les màximes prioritats del departament d’Interior. Durant l’any passat, els Mossos d’Esquadra van realitzar més d’un milió sis-centes mil hores arreu del país en l’àmbit del POE Antiterrorista, una tercera part es van fer a Barcelona.
Els Bombers de la Generalitat han desplaçat dos vehicles lleugers de coordinació amb dos comandaments que s’han incorporat al Centre de Comandament Avançat (CCA). Des d’allà s’ha fet seguiment i anàlisi de la situació per valorar les necessitats preventives de mitjans de Bombers, tant per anàlisis propi com per petició del cos dels Mossos d’Esquadra.
El Sistema d’Emergències Mèdiques ha desplaçat al lloc de l’incident 3 recursos de la Unitat de Serveis Especials, dues ambulàncies de Suport Vital Avançat (SVAi) integrades per dos infermers/eres i un Tècnic/a en Emergències Sanitàries (TES) respectivament, i un vehicle de comandament. La Unitat de Serveis Especials està formada en medicina tàctica, basada en una assistència inicial en la zona d’impacte, i actuen conjuntament amb el Grup Especial d’intervenció (GEI) de Mossos d’Esquadra seguint els procediments i protocols establerts per donar resposta en situacions de risc previsible.
Un cop feta la recepció dels ferits, se’ls ha avaluat i estabilitzat per a procedir al trasllat a l’hospital de destí més adient segons la seva patologia.
Protecció Civil de la Generalitat ha participat a l’exercici amb 7 observadors al lloc del simulacre, a més del personal de guàrdia del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), que ha participat a l’exercici en la fase de gestió de l’emergència.
Per part d’Adif, han participat 20 persones de les àrees de Seguretat, Circulació, Infraestructura i Estacions. Adif, en aquest simulacre, ha pogut verificar els procediments d’actuació del Pla d’Autoprotecció de l’estació, comprovar els Protocols de Comunicacions i avaluar la coordinació amb els col·lectius implicats, en quant a temps de resposta, competències i funcions en cas d’emergència.
Renfe ha facilitat per a l’exercici un tren S-103 que disposa de 400 places distribuïdes en vuit cotxes. En aquest tren hi viatjaven uns 50 figurants així com el maquinista, supervisor del tren i un auxiliar. En total hi han participat uns 20 treballadors de Renfe entre participants directes al simulacre i observadors. La companyia ferroviària Renfe ha aprofitat també el simulacre per activar el Pla d’Actuació, Evacuació i Rescat del tren d’Alta Velocitat S-103.
Equip de redacció