No hi ha Sant Jordi al carrer enlloc i tot esdevé virtual, menys els llibres, que no perden la poètica del paper. S’imposa a Tarragona i al Camp les presentacions virtuals -com la de la Casa de les Lletres- i fins i tot llibreries com La Capona anunciaven que no fan repartiment a domicili per evitar contagis.
📚 La Casa de les Lletres ha demanat a diversos autors del Camp de #Tarragona que presentin les seves novetats literàries.
👇 L’escriptor Albert Pijuan ens parla del llibre de relats conjunt “La vastitud” (@LaBreuEdicions).#SantJordiTGN #ElMeuLlibreÉs pic.twitter.com/Tq5zGsE9dm
— Ajuntament Tarragona (@TGNAjuntament) April 22, 2020
A Tarragona ens espera un Sant Jordi virtual amb nombroses propostes fetes des de la Conselleria de Cultura, que inclou la Casa de les Lletres i els Centres Cívics. La crisi sanitària marcarà un buit històric en la jornada d’avui i també un precedent extraordinari: no s’han pogut fer moltes de les presentacions de llibres previstes, ni les col.lectives que solien organitzar les editorials Arola i Cossetània.
Al Tarragonès i al Baix Camp, Sant Jordi també serà virtual i participatiu, com ha anat publicant regularment aquest digital i podeu consultar a la secció de Cultura, municipi a municipi.
Tal com s’ha anat fent els darrers anys, però enguany en unes circumstàncies especials, en arribar Sant Jordi, la Casa de les Lletres de Tarragona dona a conèixer els llibres que han publicat els autors del Camp de Tarragona. S’han inclòs els llibres publicats després de Sant Jordi de 2019 i abans de Sant Jordi de 2020.
Els autors inclosos són els de la regió del Camp de Tarragona, que abasta, a més del Camp estricte, el Priorat, la Conca de Barberà i el Baix Penedès. Aquests autors tenen alguna vinculació amb aquestes terres, ja sigui perquè hi han nascut o hi viuen o hi treballen, però també poden ser altres relacions.
També hi inclouen les obres guanyadores dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona. Els llibres estan classificats per gèneres. En primer lloc es troben els llibres de poesia. Els segueixen les novel·les, els reculls de relats o contes, les obres de teatre, la literatura infantil i, per acabar, un apartat de Vària en què inclouen des de llibres que apleguen textos de diferents gèneres, fins a obres de caràcter memorialístic, de recerca, de divulgació, etc.
POESIA: MIL VIDES, DE JOSEP CIVIT
Mil vides, de Josep Civit. Viena Edicions. XXIV Premi de poesia Joan Llacuna, Ciutat d’Igualada, 2018.
És un poemari que consta de tres capítols: ” La pluja rera els vidres”, “Mil vides” i “Brúixola”. Un total de 27 poemes que transiten pels boirós regne de la nostàlgia, uns poemes on l’eterna tensió entre la realitat i el desig, entre el que és i el que ens agradaria que fos, només troba un punt de sutura en la paraula sublimada, recreada artísticament.
POESIA: ROMA CIUDAD CERRADA, DE JUAN CARLOS ELIJAS
Roma ciudad cerrada, de Juan Carlos Elijas. Amargord Ediciones.
Poesia que d’alguna manera pretén traslladar al vers l’art de la pintura i l’escultura del Barroc romà, des dels pinzells de Caravaggio, fins al burí de Bernini, amb una breu coda que pica l’ullet al romàntic Keats. Això que tècnicament se’n diu ‘ècfrasi’: diàleg entre diferents disciplines artístiques. Una aposta per una manera d’elaborar poesia si més no atípic, de resultat captivador i suggeridor.
Roma ciudad cerrada va resultar finalista en el Premi Internacional Francisco de Aldana de 2016, convocat des de Nàpols.
POESIA: L’ESSÈNCIA EN TRES VERSOS, D’ESTER ENRICH
L’essència en tres versos, d’Ester Enrich.
Les flors ens captiven: són senzilles, belles i, sobretot, efímeres; simbolitzen el pas del temps, el naixement i la mort, la bellesa de la imperfecció, sentiments que se centren en quelcom tan profund que va més enllà d’una aroma, un color o una textura, que va més enllà dels sentits. Això és un haiku: tres versos senzills que, junts, troben l’essència d’un instant; una espurna que invita a la contemplació, al joc i, en el cas d’aquest llibre, a la reflexió del moment present, l’avui.
POESIA: WATER CLOSET PROJECT (VERSOS DE ALCANTARILLA), DE FERRAN GERHARD
Water Closet Project (versos de alcantarilla), de Ferran Gerhard. Silva editorial.
Aquest llibre és el soliloqui entendridor d’un canalla amb múltiples rostres. Els seus 69 poemes són escalpels que penetren en la pell per a rescatar somnis, records, experiències, sepultats en un cementiri amb 27 làpides, les de les lletres de l’abecedari. El fotoperiodista Roberto L. Solís, amic de l’ànima de Ferran Gerhard, argumenta que és el llibre de versos que s’acosta més al món i a l’estil que l’autor empra en les seves obres en prosa. En tot cas, transmet emocions, una cosa indispensable en tot artefacte literari.
POESIA: EL LLIBRE DE VALLEJO, DE JUAN GONZÁLEZ SOTO
El llibre de Vallejo, de Juan González Soto. Arola editors.
Aquest Llibre de Vallejo, que conté vint-i-cinc poemes de Martel.lus, i que torna de les mans de l’excels poeta César Vallejo a la ciutat de Tarraco, ciutat d’on els poemes van sortir, passant primer per Lima, després per París i, finalment, per Madrid, surt de les premses de la ciutat de Tarragona essent prop dels idus de martius de l’any MMXIM.
Cum prima luce, forma dat esse rei.
POESIA: LAS ISLAS SONORAS, DE JUAN GONZÁLEZ SOTO
Las islas sonoras, de Juan Gonzalez Soto. Amargord Ediciones.
Poemari amb naufragi inclòs, recorda el que va compomdre, a començaments del s. xvii, el poeta cordovès Luis de Góngora y Argote en el seu inacabat Soledades. Però aquest cop, a més de tenaces exploracions i de sorpresives troballes illenques, també hi ha, naturalment, recuperació espiritual final: L’horitzó és una illa. El nàufrag també en aquesta banda del paper. No obstant això, i abans d’aquest final felicíssim, el treballós nàufrag se les ha de veure amb tots els elements de la naturalesa que el rodegen.
POESIA: EL CAMÍ DELS MOLINS, DE ROSER GUASCH
El camí dels molins, de Roser Guasch (poemes) i Camila Pérez (il·lustracions). Arola Editors.
Reflexions, pensaments, algun vers, referències orals, diàlegs, records, històries, moments, recorreguts, música, descripcions d’un lloc concret han anat trobant espai en un quadern. He deixat que les paraules anessin sortint de sota els peus, mentre caminava. Cada dia tot és nou i sempre hi ha detalls, pètals, fulles, pedres, que trobes sense pensar. Colors, rastres i missatges.
POESIA: ON EL RESPIR ÉS MÉS RESPIR, D’ADAM MANYÉ
On el respis és més respir, d’Adam Manyé. La Gent del Llamp/Cossetània Edicions.
Tot just l’any de publicació d’aquest llibre és el trentè aniversari del primer poemari que l’autor va fer públic en aquesta mateixa col·lecció. En aquest temps, hi ha hagut altres llibres i altres coses. L’autor ha deixat anar llast, ha depurat la seva veu a la recerca de la nuesa expressiva. Si obres aquest llibre hi trobaràs carícies, bleixos, gemecs, nus, gebre… i la sensualitat de les paraules.
Brida, de Jordi Mas. Editorial Godall.
Proposa un viatge que no s’inicia pas per cap afany aventurer o desig de conquesta, sinó per la constatació dels límits de la paraula i, per tant, de la pròpia identitat. Expulsada de si mateixa, la veu poètica avança sense brúixola, exposada als dilemes que contínuament li planteja el món que li ha tocat viure, amb l’esperança, no tant d’arribar a cap lloc concret, sinó de descobrir com establir una relació creativa amb l’Altre des de l’exili inherent a la condició humana.
POESIA: CUES DE SARGANTANA, D’ISABEL M. ORTEGA RION
Cues de sargantana, d’Isabel M. Ortega Rion. 3i4 Edicions.
Recrear moments de la infantesa és rescatar-los del magma indefinit de l’oblit. Convoquem els records o els records ens convoquen? Ens narrem -ens diem- per sentir que som. I ens volem reconèixer en un mirall deforme que es projecta, com la cua d’una sargantana que ha fugit, amb l’aparença de realitat. Potser som la ficció que hem creat per sentir-nos perdurar en un continu que flueix indiferent a la nostra existència. Potser només som paraules. Paraules d’un poema.
POESIA: DIARI DE LABORATORI, D’ÒSCAR PALAZÓN
Diari de laboratori, d’Òscar Palazón. Premi de Poesia Vila de Martorell (Viena, octubre de 2019).
Col·lecció de textos breus que posen en relleu i elogien la poètica de la quotidianitat. “No és gens fàcil ser fantasma.” Per això l’escriptura com a recerca d’oxigen. Per això la dolorosa i desesperada ascensió cap a la superfície. Els pulmons a punt d’esclatar o més aviat la sospita de tenir brànquies
POESIA: TESTAMENT DADA’M, D’ÒSCAR PALAZÓN
Testament Dada’m, d’Òscar Palazón. Premi Carles Hac Mor a plaquettes d’escriptura subversiva (Fonoll, juliol 2019).
Plantejat com un Gènesi apòcrif narrat en primera persona, aquest poema recrea les primeres paraules d’Adam alhora que n’ofereix una revisió del mite, qüestionant el relat que en fa la Sagrada Escriptura i reflexionant sobre diversos conceptes com ara el llenguatge, la memòria, el cos o la identitat.
POESIA: CADELLS DE GAT, DE NATI SOLER
Cadells de gat, de Nati Soler. Onix edicions.
Cadells de gat és el resultat de la reflexió, feta per la poeta, després d’haver vist el dibuix de tres nenes precioses, mal vestides, però amb cara de felicitat, aixoplugades sota un paraigua tronat i acaronant tres cadells de gat. La imatge l’induïa a buscar exemples del molt que ens compliquem la vida per aconseguir una pila de coses supèrflues que no ens fan millors. La il·lustradora centra cada tema i ens fa manifesta la capacitat de trobar remei a la nostra dispersió.
POESIA: HUIR, DE XAVIER ROSSELL
Huir, de Xavier Rossell. Editorial Lastura. Col·lecció alcalina de poesia.
D’aquest seu segon llibre de poemes, el mateix autor ha dit: “Aunque parezca lo contrario por el título del poemario, Huir es un paso adelante: todo lo que no fuera crecer después de La forja del elefante era, para mí, un fracaso; si bien fue una buena piedra de toque -más allá de sus errores- sabía que tenía que exigirme un poquito más, apretarme y no estar tan cómodo”.
POESIA: NATURA, D’OLGA XIRINACS
Natura, d’Olga Xirinacs. Ganzell edicions.
Un nou llibre de poesia d’Olga Xirinacs, fruit de la seva observació de la natura, de l’expressió dels sentiments com a part integrant d’ella mateixa: monòleg de la núvia que fuig; botigues on refugiar-se en cas de pluja; figa adormida a la muralla; un concert barroc a la catedral.
NOVEL·LA: LES BOMBES, TEORIA DE L’ART DE LA FUGIDA (I), DE XAVIER AMORÓS CORBELLA
Les bombes, teoria de l’art de la fugida (I) , de Xavier Amoròs Corbella. Onada Edicions.
La vida del protagonista d’aquesta història, Pere Oliva, està marcada pel moviment continu. El personatge comença a narrar la seva experiència partint dels seus primers records fins als episodis més recents, datats l’any 2012. Reus, Barcelona, Arembepe, el Brasil, Buenos Aires, Santiago de Xile, el Salvador, Colòmbia, Panamà, apareixen com a ubicacions transitòries d’una vida en perpètua fugida. El protagonista enceta els escenaris, els utilitza i els consumeix per tancar-los tot seguit i obrir-ne un altre sense mirar mai enrere.
NOVEL·LA: TEORIA DEL GALL, DE MARGARIDA ARITZETA
Teoria del gall, de Margarida Aritzeta. Llibres del Delicte.
És la quarta novel·la negra de la saga de la inspectora Mina Fuster, habitualment ambientades a Tarragona. Aquesta novel·la transcorre entre Tarragona, Cambrils, el Priorat i llocs més o menys sinistres on gent tèrbola organitza baralles de galls clandestines. Mentre la inspectora Fuster investiga un cas sangonós de violència masclista, la seva mare desapareix. A casa seva hi troba només una novel·la oberta d’Agatha Christie i els mobles coberts amb llençols.
NOVEL·LA: SI SAPS CAURE, T’ALÇARÀS, DE SALVADOR BALCELLS
Si saps caure, t’alçaràs, de Salvador Balcells. Edicions Meteora.
Un episodi més de la sèrie protagonitzada pel sotsinspector Emili Espinosa, comissari ara a Montblanc, que comença a investigar la mort per caiguda a la Serra de Prades de Laura Fallares, una dona que, minuts abans de precipitar-se, assegurava tenir proves de la culpabilitat del químic Eduard Gómez Luera, acusat de la mort de la seva dona i pendent de judici.
NOVEL·LA: NOU ILLES AL NORD, DE MÒNICA BATET
Nou illes al nord, de Mònica Batet. Més Llibres.
Puc explicar una història que no em pertany? De què puc parlar i què em puc estalviar? Aquestes són algunes de les preguntes que es fan els sis narradors d’aquesta història, que ens parla d’un passat que potser no ho és tant, d’unes illes que tot i ser properes semblen les més llunyanes del món, d’uns arbres exòtics que floreixen inexplicablement durant les nits blanques en un únic poble de l’illa de Skogen, del ferri que els seus habitants agafen els diumenges d’estiu per passar el dia al continent, de com sovint gosem opinar sobre el que desconeixem…
NOVEL·LA: M, DE JOAQUIM BIENDICHO
M , de Joaquim Biendicho. Arola Editors. M, es guanya la vida escrivint fragments de novel·la (inicis, finals, títols, segons convingui) per a una Empresa. Es tracta d’una persona solitària marcada per l’amnèsia que li va provocar una explosió domèstica en què van morir els seus pares. Una de les distraccions d’M, i font inesgotable d’idees per a la seva feina, és espiar els veïns amb els seus binocles. D’aquesta manera s’enamora perdudament de la caixera del súper i entrarà en una espiral d’esdeveniments sorprenents que el portaran a descobrir una de les conspiracions editorials i literàries més fabuloses de la història de la humanitat.
NOVEL·LA: EL PRIMER PITEU, D’ALFONS CAMA I SABALLS
El primer piteu, d’Alfons Cama i Saballs. Editorial Gregal.
Segle XIV. La Guerra dels Cent Anys, les lluites de Pere el Cerimoniós amb Jaume de Mallorca, el camí de Sant Jaume i el monestir benedictí de Tavèrnoles marquen l’existència d’en Gerard fins a la seva arribada a la vila closa de Sant Llorenç de Morunys, a la vall de Lord. Un text d’una prosa precisa i efectiva que posa de relleu la importància que va adquirir a la zona del Solsonès i, per extensió, a tot Catalunya, el món de la draperia, dels teixidors, dels paraires, dels comerciants de llana, dels telers i dels primers tissatges de l’exitós “drap del piteu”.
NOVEL·LA: EL AULLIDO DEL OLVIDO, DE FERRAN GERHARD I ROBERTO L. SOLÍS
El aullido del olvido. de Ferran Gerhard i Roberto Solís. Silva editors.
Ambientada a Tarragona, hi figuren diversos personatges de Gatos rumberos. És una mirada a una Tarragona desconeguda per molts però que engendra moltes històries literàries.
NOVEL·LA: SOMOS AUSENCIAS, DE J. C. IBARZ
Somos ausencias, de J.C. Ibarz. Célebre editorial.
Una novel·la ambientada a la ciutat de Tarragona. Livia s’assabenta que un antic professor del seu institut viu al carrer i va en la seva cerca. El que no sap ella és que trobarà els millors i més reveladors ensenyaments sobre la seva vida. Les absències, la família, les convencions socials, l’amor per la naturalesa i els animals i el sentit de la vida. Sempre queda alguna cosa per aprendre i un buit per omplir.
NOVEL·LA: LA MEMÒRIA SALVADA, DE JOSEP LLOP TOUS
La memòria salvada, de Josep Llop Tous. Silva Editorial.
Una novel·la que participa de diversos gèneres i subgèneres: relat d’intriga, història èpica, narració familiar, fulletó romàntic, biografia novel·lada, assaig breu d’idees, divulgació històrica i artística, entre d’altres. Aquest caràcter sintètic i variat en l’escriptura, sumat al seu dinamisme i humanitat, facilita una lectura molt amena i, al mateix temps, rigorosa.
NOVEL·LA: ¿MÁSCARA?, DE JORDI MANZANARES
¿Máscara?, de Jordi Manzanares. Editorial Terra Ignota (edició digital).
A la ciutat de Barcelona, una banda armada perpetra un seguit d’atracaments i s’emporta un seguit de peces d’or. L’aparença d’aquests malfactors és horripilant. Porten el cos totalment cobert per vestidures negres. Tot el cap completament tapat per una màscara blanca tan ben feta que serà un misteri saber si es tracta d’éssers d’un altre món.
NOVEL·LA: EL DARRER LLEGAT, D’ENRIQUETA MOIX
El darrer llegat, d’Enriqueta Moix. Editorial El Toll.
La Carme es queda vídua. Pocs dies després de l’enterrament, va a la Universitat on treballava el seu marit d’arqueòleg, hi recull diverses pertinences, entre elles, un llibre amb una creu daurada a la coberta, el llibre aparenta ser un incunable de gran valor, està escrit amb signes cuneïformes que no sap interpretar.
NOVEL·LA: CIUTAT DE MAL, DE JAUME C. PONS ALORDA
Ciutat de Mal, de Jaume Pons Alorda, Angle Editorial. XIX premi de Novel·la Pin i Soler.
En una ciutat futura i inhumana dirigida per un misteriós Constructor, un jove aspirant a escriptor de trenta anys, encara verge, emprèn un viatge. El seu propòsit és visitar un artista mític, en Iannis de Corfú, i arribar a conèixer- se plenament a si mateix. Les aventures d’aquest escriptor es van trenant amb dues històries més: la d’una jove embarassada, que vol escapar als estrictes controls de natalitat, i la de la serventa major de la mansió dels Fulkna, una de les famílies principals de la Ciutat.
NOVEL·LA: ENLLOC, DE MAGÍ SUNYER
Enlloc, de Magí Sunyer. Cossetània Edicions / La Gent del Llamp.
Una novel·la de carretera i desert del far west, de paisatge irreal i simbòlic. Una dona enfonsada arriba a un bar de mala mort enmig del no-res. S’ha de defensar d’un sàtir i d’una nimfa llangorosa i pèrfida. Quan comença a recobrar l’instint, tot es precipita.
NOVEL·LA: LA NOIA DE LA RESISTÈNCIA, DE XULIO RICARDO TRIGO
La noia de la resistència. Xulio Ricardo Trigo. Columna Edicions.
Als anys noranta, la Meritxell és una escriptora d’èxit. Tot just acaba de saber que està molt malalta. Ha escrit innombrables històries, però mai ha aconseguit treure l’entrellat de la que realment li importa, la dels seus propis orígens. Sap que la mare era parisenca i que el pare va ser un combatent de la Guerra Civil, però no el va arribar a conèixer.
RECULL DE RELATS: DINS DEL COR DE CHOPIN, DE MÒNICA BATET
Dins del cor de Chopin, de Mònica Batet. Editorial Empúries.
Fruit de la fascinació que exerceix Polònia sobre l’escriptora Mònica Batet. des del 2007, les seves llibretes recullen històries de tota mena relacionades amb aquest país de gent acollidora, sentimental i ferida per la Història. El lector hi trobarà el conte de l’escriptora catalana que no aconsegueix parlar per telèfon amb el seu pare, el dels nens que veuen com una nit de desembre uns tancs travessen Varsòvia, el conte del plat de més que hi ha d’haver a cada taula per Nadal, el dels japonesos que guanyen cada any el concurs de piano Frederic Chopin…
RECULL DE RELATS: LES BENAURANCES, DE JOAN CAVALLÉ
Les benaurances, de Joan Cavallé. Angle Editorial.
El títol remet inequívocament al conegut episodi del Sermó de la Muntanya i Joan Cavallé sembla trobar-hi el punt des d’on observar les vivències dels seus personatges: gent de tota condició que busquen el seu lloc al món —o dit d’altrament, el camí que fan per tastar la felicitat. Perquè en tots els relats del llibre els personatges dubten entre conformar- se amb la seva sort (i provar de ser feliços assumint-la) o lluitar per canviar-la.
RECULL DE RELATS: AIGUA DE MAR, DE JORDI CERVERA
Aigua de mar, de Jordi Cervera. Cossetània edicions. IX Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall 2019
Un cuiner medieval amb informació privilegiada que li aporta un triomf que al capdavall esdevé efímer. Un inspector gastronòmic turmentat per un passat que li enterboleix el seu bon ofici. Un idòlatra obsessiu que en la seva perversa trajectòria identifica totes les persones amb espècies de peixos. Una parella que acut a l’estrena d’una pel·lícula i on les petjades brutes de sang queden camuflades. Un àpat en què el fariseisme més evident presideix un extens discurs. Aquests són alguns dels plantejaments d’aquests contes de tema marítim.
RECULL DE RELATS: SI SÓN ROSES, FLORIRAN, DE DIVERSOS AUTORS
Es tracta d’un llibre publicat en suport digital. que consta de setze textos de 16 autor i autoress, realitzats la primera quinzena de confinament. Textos inspirats en la pintura de títol homònim, de Marc Pérez Oliván, que el manlleva de la novel·la de Manuel de Pedrolo. En aquest enllaç hi trobareu el llibre, per llegir-lo en línia o bé per descarregar-lo en format PDF, un recull de ressenyes i una proposta de comprensió lectora.
RECULL DE RELATS: L’ARTISTA DEL TUPÉ I ALTRES RELATS, DE NIKOLAI LESKOV
L’artista del tupè i altres relats, de Nicolai Leskov. Edicions de 1984. 16è premi de traducció Vidal Alcover, dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona. Traducció de Xènia Dyakonova.
Nikolai Leskov va inspirar Tolstoi, Gogol, Txèkhov i Dostoievski. Es tracta d’una col·lecció de relats que retraten l’ànima russa. Els personatges són homes i dones humils, habitants de petites ciutats provincianes o del món rural, que amaguen, sota una aparença rústega, una sensibilitat inusual, una imaginació rebel i un desig fervorós de trobar-li un sentit a la vida.
RECULL DE RELATS: CAPBREU, DE CARLES MARQUÈS
Capbreu, de Carles Marquès.
Un microrelat cada dia al canal de youtube. . #Microrelats d’estar per #casa, de Carles Marquès
RECULL DE RELATS: GEOGRAFIES DE L’ABSÈNCIA I ALTRES CONTES, DE XAVIER MAS CRAVIOTTO I ALTRES AUTORS
Geografies de l’absència i altres contes, de Xavier Mas Craviotto i altres autors. Cossetània edicions. 22è Premi de narrativa curta per Internet Tinet (Premis Literaris Ciutat de Tarragona
«Aquesta és la història d’una espera i d’un enyor immensos, que ho engoleixen tot, farcida dels records per una germana plena de vida, llum i flors que va marxar a viure massa lluny.» Aquest comentari correspon a la narració guanyadora, “Geografies de l’absència”, que enceta el recull.
RECULL DE RELATS: A MIG CAMÍ DE LA INCERTESA, DE JESÚS M. TIBAU
A mig camí de la incertesa, de Jesús M. Tibau. Cossetània Edicions. A mig camí de la incertesa és un catàleg d’emocions i personatges a la corda fluixa de la vida, sense drames exacerbats, sense estridències, en trànsit no saben cap a on. El passat i les il·lusions formen part del paisatge. Contes amb tendresa i humanitat.
TEATRE: TEATRE COMPLET I: 1865-1873, DE ROSSEND ARÚS
Teatre complet I: 1865-1873, de Rossend Arús , a cura de Magí Sunyer. Biblioteca Pública Arús, Universitat de Barcelona i Universitat Rovira i Virgili.
L’edició del teatre complet de Rossend Arús i Arderiu (1845-1891), dramaturg popular, republicà, catalanista, lliurepensador i maçó, posa a l’abast del públic i dels professionals del teatre el total de més de cinquanta peces dramàtiques d’aquest dramaturg, que constitueix la col·lecció més extensa de teatre vuitcentista a l’abast del lector actual.
TEATRE: PIONERES MODERNES, DE DIVERSES AUTORES
Pioneres modernes, de Diverses autores, Arola Editors.
Es tracta d’una antologia que aplega dotze obres de dotze autores de l’escena catalana entre 1876 i 1938, que no han tingut gaire ocasió fins avui de pujar a escena i ser pròpiament teatre. Dotze obres eloqüents en dos sentits, enrere i endavant: en clau del passat modern i en clau de les dècades actuals. Entre les autores, noms tan coneguts com els de Víctor Català, Dolors Monserdà o Carme Karr. També, Maria Domènech, nascuda a Alcover, casada a Tarragona i que va desenvolupar la major part de la seva activitat literària i social a Barcelona.
TEATRE: NINGÚ ÉS UN ZOMBI, DE JORDI FOLCK
NIngú és un zombi, de Jordi Folk, Arola Editors.
Waldemar Ics arriba de Polònia, amb deu anys, a una escola catalana on, degut a la seva particular condició de mort vivent, serà rebutjat i perseguit, especialment per un company (sense nom) que comprendrà, massa tard que l’amistat veritable no entén de diferències socials o culturals, de vius o de morts. Que l’afecte, en definitiva, traspassa el llindar del temps. L’arrelament del Wally i la seva família en una vella casa dels indians provocarà un xoc entre dos mons dispars condemnats a no entendre’s.
INFANTIL: LA CARTERA DE SOTO I ESTREMERA, DE RAT CEBRIAN I MIREIA COLL
La cartera de soto i estremera, de MonserRat Cebrian i il·lustracions de Mireiona Coll. Gràfiques Gibert / insitu comunicació
INFANTIL: FILA QUE FILA (LA FÀBRICA DEL PLA), DE RAT CEBRIAN I YVONNE FUSTER
Fila que fila (La fàbrica del Pla), de Rat Cebrián i Yvonne Fuster. Gràfiques Gibert / Insitu comunicacions
INFANTIL: EL GAT ROC VOL BERENAR, DE JORDI CERVERA
El gat Roc vol berenar, de Jordi Cervera i Núria Coll. Editorial Edebé. Col·lecció Roc.
T’imagines un berenar a l’espai? Amb la màgia, tot és possible! Comença a llegir amb les divertides aventures del gat Roc.
INFANTIL: EL GAT ROC FA MÀGIA, DE JORDI CERVERA
El gat Roc fa màgia, de Jordi Cervera i Núria Coll. Editorial Edebé.
No hi ha res com la màgia per a l’avorriment!
INFANTIL: UNA DE FANTASMES, DE NÚRIA FREIXA I M. ROSA TERRADELLAS
Una de fantasmes, de Núria Freixa i M. Rosa Terradellas. Editorial Neopàtria.
Una història a quatre mans. A la Núria la poesia l’apassiona, el relat la tempta, i ara ha tastat el conte. Ha participat en diverses antologies, tant en la vessant poètica com en el camí del relat. La M. Rosa compleix 33 anys a les aules de plàstica com a docent. Ha compaginat la docència amb la il·lustració de cartells, logos i treballs editorials.
INFANTIL: EL PATUFET. “PATIM, PATAM, PATUM…”, DE ROGER ROIG I HUGO PRADES
El Patufet. “Patim, patam, patum…”, de Roger Roig i Il·lustracions d’Hugo Prades. Cossetània edicions.
Qui més qui menys coneix la història del Patufet o n’ha sentit a parlar. El protagonista de la col·lecció “El Patufet i les tradicions catalanes” oblida per uns instants la descoberta del costumari català i ens explica el seu origen. Silenci, que comença la història!
INFANTIL: LA GRANOTA VOL BALLAR, DE JOANA SAMARRETA I MAR BORRAJO
La granota vol ballar, de Joana Samarreta I Mar Borrajo. Piscina, un petit oceà.
Un llibre-teatre per fer l’animal i bellugar els dits, els peus i tot el cos! Basat en el conte «La granota que volia ballar un vals», de Joan Faldilles.
INFANTIL: SERRALLONGA, DÉU VOS GUARD!, DE PAU TORRES I ÉRIC MARTÍNEZ
Serrallonga, déu vos guard!, de Pau Torres i Éric Martínez. Gràfiques Gibert / Insitu comunicació.
VÀRIA: GITANES I GITANOS CATALANS, DE CINTA S. BELLMUNT
Gitanes i Gitanos catalans, de Cinta S, Bellmunt. Editorial Gregal.
En Sicus Carbonell, músic i líder del grup Sabor de Gràcia, va voltar per tot Catalunya gravant avis i àvies gitanos amb la intenció de saber el passat de la seva cultura. D’aquí va sortir el documental Gitanos catalans, de Xavier Gaja i Sicus Carbonell, emès per TV3, i que ara us presentem adaptat en llibre per la periodista Cinta S. Bellmunt.
VÀRIA: GEGANTS MOROS DE TARRAGONA, D’ÀNGELS CANTOS, ANTONIO GÓMEZ I JOSEP M. CASAS
Gegants moros de Tarragona. d’Àngels Cantos, Antonio Gómez i Josep M. Casas. Arola Editors-
L’objectiu fonamental d’aquest llibre és recopilar de forma gràfica i textual el procés de restauració i renovació de la parella de Gegants Moros de Tarragona presentat al públic el 16 d’agost de l’any 2015 amb motiu del 30è aniversari de les actuals peces. La idea d’aquesta publicació sorgeix de l’equip d’artistes i professionals responsables del projecte: Àngels Cantos, Antonio Gómez i Josep Maria Casas.
VÀRIA: 100 HISTÒRIES DE L’AVENTURA ESPACIAL, DE JOAN ANTON CATALÀ
100 històries de l’aventura espacial. Èxits i tragèdies de l’espècie que somiava explorar el més enllà, de Joan Anton Catatà.Cossetània edicions.
Sempre l”home ha somiat en viatjar a l’espai. La visió d’un cel estrellat evoca imatges de mons remots i fascinants, llocs misteriosos que esperen ser explorats.La humanitat ha viscut sempre confinada dins el planeta. A penes fa mig segle que hem començat a esgarrapar el cosmos, i en aquest temps hem après a escapar de la gravetat de la Terra, explorar Mart amb robots i mantenir un laboratori permanent en òrbita. És xocant pensar que, tot i la nostra humilitat, haguem assolit èxits tan increïbles com trepitjar la Lluna.
VÀRIA: TOTS SOM LA TECLA. 60 HISTÒRIES DE LA FESTA MAJOR DE TARRAGONINA, DE LAIA DÍAZ
Tots som la Tecla. 60 històries de la festa major tarragonina, de Laia Díaz. Cossetània Edicions.
Es calcula que entre elements, balls i músics, més de 700 persones participen de manera directa en el Seguici de Santa Tecla de Tarragona. A aquesta xifra cal sumar-hi els milers de persones que, any rere any, l’esperen impacientment pels carrers de la ciutat. Aquesta és la història de 60 persones que fan que la festa major de Santa Tecla de Tarragona sigui única.
VÀRIA: LES VEUS DE LES OLIVERES, DE DIVERSOS AUTORS
Les veus de les oliveres, de Diversos Autors. Editorial Arbres en peu de vida.
Llibre multidisciplinar, amb poemes, textos, cançons, fotografia, dibuixos, dedicat a les oliveres mil·lenàries de la conca del Sènia, en què diversos autors del territori canten la seua bellesa i protesten contra l’arrencada i posterior venda que fan determinades empreses d’aquest patrimoni viu.
VÀRIA: LA MANCOMUNITAT DE CATALUNYA A LES COMARQUES TARRAGONINES. PROJECTES I REALITATS, DE MANEL GÜELL I EUGENI PEREA
La mancomunitat de Catalunya a les comarques tarragonines. Projectes i realiitats, de Manuel Güell i Eugeni Perea. Diputació de Tarragona. Col·lecció Ramon Berenguer IV, 2019.
Es tracta d’un estudi estructurat en dues parts. La primera desenvolupa la implantació de la Mancomunitat al territori, l’obra institucional portada a terme en tots els àmbits –agricultura, indústria i comerç, obra pública, telèfons, beneficència i sanitat, ensenyament, cultura, educació i la premsa–, el final de la Mancomunitat i l’impacte a les comarques tarragonines. La segona. la componen sis annexos i un índex toponomàstic.
VÀRIA: SEXPEARE, AMOR I SEXE EN SHASKESPEARE, DE ROSA M. MARTÍNEZ
Sexpeare. Amor i Sexe en Shakespeare, de Rosa Maria Martínez Ascaso. Cossetània Edicions.
Amb aquest llibre gaudireu d’un intens recorregut pels diferents camins de l’amor i el sexe des de la visió filosòficament realista, psicoanalítica i poètica de William Shakespeare. Un itinerari explorat i analitzat per l’autora des de les perspectives més diverses, com la metafísica, la lingüística i la humorística.
VÀRIA: MERCÈ VENTOSA I ROCA, UNA FOLKLORISTA PER DESCOBRIR, DE MERITXELL ORPINELL
Mercè Ventosa i Roca, una folklorista per descobrir. La importància de les dones en el costumisme, de Meritxell Orpinell. Cossetània Edicions.
Les dones folkloristes van tenir un paper molt important i destacat en l’estudi del folklore. Aquest és un fet que sovint es desconeix. Les folkloristes eren unes dones estudioses i treballadores que tenien molt clar els seus objectius i que anaven per diferents indrets del territori català amb paper i llapis per anar recollint exemples de folklore (cançons, rondalles, oracions, refranys, endevinalles, entre d’altres), per donar-los al seu mestre Rossend Serra i Pagès.
VÀRIA: SOM JOVES, DE MONTSERRAT SORONELLAS I MARIA OFFENHEDEN
Som joves. Un estudi qualitatiu de l’acció col.lectiva de les persones joves a Tarragona, de Montserrat Soronellas i María Offenhenden. Arola Editors.
Tarragona és una ciutat amb gent activa que s’associa de maneres molt diverses per plasmar la seva inquietud participativa. A la nostra ciutat les persones joves actives, les associacions i el moviment associatiu juvenil en general i les diverses formes de mobilitzacions juvenils són motors d’un entorn social actiu i compromès.
VÀRIA: TERRA D’ABANS, EL MAS D’EN BOSC, LA SERRA DE LA CANYA I MASIES DE L’ENTORN, D’ENRIQUETA VIVES
Terra d’abans. El Mas d’en Bosc, la Serra de la Canya i masies de l’entorn, d’ Enriqueta Vives. Cossetània edicions
Aquest llibre, centrat al terme de Vila-rodona, és una continuació de l’obra Serralada: el Mas d’en Bosc, la Serra de la Canya i masies de l’entorn (2015), de la mateixa autora. Anirem, doncs, amb el pensament i la voluntat. pels camins d’abans, ens nodrirem d’aquells llinatges i orígens, amb tota una diversitat de costums. Mirarem amb més abast aquells topants, una gent, una terra, a vegades feliç, d’altres ferida i cansada.
VÀRIA: LES ARRELS DEL CAMÍ QUE NO ET RETORNA, D’ÒSCAR RAMÍREZ DOLCET
Les arrels del camí que no et retorna, d’Òscar Ramírez Dolcet.
Una col·lecció de dietaris personals, de viatges que en alguns casos són reals i fets sobre el terreny o, en altres, han nascut en un espai sense moviment. S’hi barreja realitat i ficció mitjançant experiències viscudes al llarg de diferents jornades que s’ubiquen en indrets diversos del Camp de Tarragona, Itàlia i Grècia. Hi surten ,paisatges, petjades i vides que emocionen i que conviden també a la reflexió.
VÀRIA: EL REC, D’OLGA XIRINACS
El rec, Memòries de vint-i-sis estius, d’Olga Xirinacs. Cossetània edicions.
Vint-i-sis estius llargs poden ser tota una vida. L’Olga els va passar a Rubí, amb la seva àvia Lola, la Lola gran, que era del poble. Vivien a Tarragona, però la Lola tenia parents, amics i casa a Rubí. L’Olga petita, als 11 anys, va viure per sempre amb la Lola gran, i cada estiu s’instal·laven a Rubí, fins a la gran catàstrofe. El traçat de la conducció d’aigües de Rubí portava un petit rec al jardí i a l’hort de la Lola gran. Aquest rec era l’artèria principal del petit paradís de l’Olga. A diferència del Danubi, de Claudio Magris, el domini del rec només s’estenia a dos carrers per banda. N’hi havia prou per al joc i la fantasia. Un besavi valent i guerriller dona el tret de sortida a la història.
Mayo Lorda
Equip de redacció