.

Un moment de la lectura del pregó. Foto: Tots21

El pregoner, l’alcalde de Castellvell, Josep Sabaté; el regidor de Cultura, Jordi Jové, i alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, convidada a l’acte, durant la ballada dels elements festius. Foto: Tots21

El pregó del mestre picapedrer Joan Mateu va encetar divendres la Festa Major de Santa Anna de Castellvell del Camp. L’acte fou precedit per la presentació que en feu l’alcalde, Josep Sabaté, i del Passacarrers dels elements festius, que sortirien de la plaça Catalunya i acabarien el recorregut a la plaça Catalunya, on des del balcó es llegiria el pregó. Joan Mateu, ‘Mateuet‘, és l’única persona a Castelvell que té aquest títol otorgat per la Generalitat. Com a autoritat convidada hi feu acte de presència l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita.

 

‘Mateuet’ destacava al pregó que la seva vinculació amb el poble de Castellvell ve des de petit, tot i que ell és nascut al barri del Carme de Reus. Però “els pares tenien un mas anant cap al Salt i com us deia des de petit ja pujava a Castellvell i sempre tombava per aquests carrers”.

La seva família i ell viuen a Castellvell “des de l’any 94, ja fa uns 30 anys, Vivim a tocar a la Pedrera del Coubi (normal, no podria viure en un altre lloc, Pedrera, Pedres, Picapedrer)”, deia, i té dues germanes que també viuen a Castellvell, a més de dos fills nats a la vila. “Com deia sóc nascut a Reus però hi ha un refrany en castellà que diu que “uno no es de dónde nace sinó de dónde pace i jo ‘paço’ molt per Castellvell”.

Actualment es dedica “de ple a la pedra, sigui restaurant o elaborant peces, entre elles col.laborant en un taller de Juneda, els Germans Balagué, i treballant per la Sagrada Família (diguem-ne que estic deixant la meva emprenta i posant el meu granet d’arena en aquesta meravella mundialment reconeguda)”. També ha treballat al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona i a la vila medieval de Carcassona, a França.

Apart de tot això, “vaig per les Mostres d’Ofici Artesans i les Fires Medievals més importants: Montblanc, Cretes, Calafell, Creu Coberta -Barcelona-, Ascó, Altafulla, Girona, Castellvell, etc. ensenyant mitjançant demostracions l’ofici de picapedrer, amb l’objectiu d’intentar que no es perdin aquells oficis antics que molts de nosaltres hem conegut i que molt de vosaltres, la gent jove sobretot, no coneix”, relatava. En ‘Mateuet’ acabava el pregó convidant a gaudir dels actes de la Festa Major.

El Lluert, durant el Passacarrers. Foto: Tots21

La Lluertona, obra de Maria Navarro

Prèviament a la lectura del pegó, el protagonisme va ser pel Seguici Festiu, amb l’estrena de la Lluertona, nou element i ‘filla’ del famós Lluert, obra de la castellvellenca Maria Navarro.

 

Aquest dissabte 22 de juliol, a les 18 h, es farà la Plantada de Gegants, que enguany aplegarà dinous colles geganteres. Cap a les 19h, des de la Plaça Jacint Verdaguer, s’iniciarà la cercavila que reunirà els Gegants de Castellvell i el Lluert, acompanyats dels Gegants del Barri del Port de Tarragona, Colla Gegantera dels Alegre de Reus, del barri del Carme de Cambrils, de Colldejou, de les Borges del Camp, de Vinyols i els Arcs i de Fraga. En acabar la cercavila es farà una ballada a la plaça Catalunya.

Jaume Garcia