.

Imatge de les parades de les entitats de La Selva. Foto: Tots21

Un pregó que ha estat un cant a la poesia i a la recitació perfecta, candidat a ser imprès i guardat a l’Arxiu Municipal, sinó distribuït entre el públic, ha encetat una Fira de La Selva del Camp molt diferent, carregada de novetats, més propera a les entitats, a la gent i als productes locals, i amb un format molt original. L’Ajuntament s’ha abocat a oferir un espectacle de carrer emotiu, pròxim, reconeixible, sense escarafalls impostats ni models estandaritzats, i amb un evident protagonisme de la gent de casa.

La Fira de La Selva del Camp, reclam indispensable del Baix Camp i les comarques més properes, ofereix productes de les empreses i professionals locals, força gastronomia de la casa -les forneres abordaven avui la comitiva inaugural oferint coca amb sucre i coca amb recapta, aquella que tant li agrada al pregoner, el conegut escriptor Jordi Llavina, que des de petit estiueja a La Selva, on la seva família hi té casa.

Als estands de les entitats locals o de productors com l’Avellanera i el seu oli del primer raig s’hi han sumat una escenografia on es presentaven, al carrer Major, els arbres i fruits més característics del terme, en el tram superior del carrer. A l’inferior, una col.lecció de fotografies antigues a grandària natural de les comerciants que poblaven el carrer. Dones com la Pepeta Domingo, que regentava una fonda; la Dolors Ciurana, que tingué una carnisseria, o la Carme Figuerola, de Cal Franquet, apareixen retratades en blanc i negre davant dels establiments que comandaren.

La Fira ofereix també al Castell l’espai coworking amb els seus treballs manuals i una excel.lent exposició fotogràfica de la història del Club de Futbol La Selva, amb samarretes originals dels anys 60 i la presència del llibre que recull la seva història, publicat en 2017, que es troba esgotat i que és obra de Jaume Miralles i Lluís Miró.

El pregoner

Jordi Llavina encetava la jornada al Castell amb el pregó literari, farcit d’expessions cultes i poètiques, un exercici de memòria de la seva infantesa i joventut als estius passats a La Selva i un recorregut pels carrers i edificis que visità l’estiu passat, on captà a fons amb fotografies els racons, indrets i espais de la seva memòria i dels llocs que ja no recordava. Llavina ha celebrat ‘la transformació viscuda els darrers 40 anys a La Selva’, especialment al nucli antic, ‘uns carrers que llueixen esplèndids’. Nascut a Gelida i resident a Vilanova, coneix molt bé La Selva, a la que li té una devota estima.

La inauguració en sí l’ha protagonitzada la presidenta d’Aprodisca, Carme Sureda, entitat que té cura al municipi de les persones amb discapacitat psíquica.

L’alcalde, Jordi Vinyals, i el regidor de Comunicació i Innovació, Enric Roberto, han clos les intervencions destacant especialment el substancial canvi de format de la Fira, amb l’aposta decidida ‘pel quilòmetre zero’, els productors i artesans del municipi. Roberto ha destacat que en aquesta edició, el consistori ha ‘posat el focus en el nucli antic’, un entorn on l’Ajuntament ‘porta molts anys invertint-hi, millorant els carrers i l’habitabilitat de les persones’.

Us oferim un recull d’imatges de la jornada. Fotos: Tots21

Jordi Llavina, durant el pregó

El regidor Enric Roberto, en un altre moment de l’inici de la jornada

Imatge del públic congregat al Castell per seguir el pregó

L’alcalde, Jordi Vinyals, durant el recorregut pels estands

Jaume Miralles i Lluis Miró, a l’espai expositiu de la història del club de futbol

El tinent d’alcade Josep Masdeu, mostrant les inversions municipals. L’Ajuntament té dos estands

Imatges de les antigues propietàries dels comerços del carrer Major

La Pepeta Domingo, ‘davant’ la seva antiga botiga

Diferents espècies d’rbres poblen part del carrer Major

Més informació en aquest enllaç.

Jaume Garcia