.

La sessió inaugural de les jornades de treball del projecte ClimEd, aquest dilluns a Vila-seca. Foto: Cedida

La Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili acull des d’aquest dilluns 6 de maig fins el dia 10 les quartes sessions de formació del projecte ClimEd, que té per objectiu formar investigadors i investigadores d’Ucraïna per desenvolupar programes acadèmics en serveis climàtics al seu país. És, però, el primer training presencial després de la pandèmia del COVID-19 i l’esclat de la guerra en aquest país de l’est d’Europa.

La trobada és organitzada per l’Institut Universitari de Recerca en Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica (IU-Rescat) i el Centre pel Canvi Climàtic (3C) de la URV. ClimEd és un projecte europeu Erasmus+ per a la Capacitació en l’Educació Superior, i compta amb la col·laboració de ministeris i institucions ucraïneses, a més de dues universitats de Finlàndia i Estònia.

Fins al Campus de Vila-seca s’hi han desplaçat al voltant de vint investigadors i investigadores d’Ucraïna, que participaran en les jornades, que també es poden seguir telemàticament, juntament amb membres de la comunitat URV. Les sessions seran impartides per personal investigador de la URV i de la resta d’institucions que participen en el projecte.


Altres notícies:


“Aquesta col·laboració simbolitza un pas endavant en la normalització i l’avenç del diàleg acadèmic i científic”, afirma Jon Xavier Olano, investigador de l’IU-Rescat i un dels responsables de l’esdeveniment, segons el qual, després de la pausa en el progrés de la capacitació que va significar el conflicte bèl·lic, “aquest projecte innovador busca ara revitalitzar i expandir la infraestructura educativa en matèria de clima a Ucraïna, aportant un nou impuls a la col·laboració internacional en aquest camp essencial”.

Concretament, l’objectiu del projecte és el desenvolupament de plans d’estudis i programes acadèmics segons els estàndards de l’Organització Meteorològica Mundial (WMO) i basats en competències per a la formació integral contínua d’especialistes en l’àmbit dels serveis climàtics, així com la iniciació i el desenvolupament d’educació addicional en el canvi climàtic. Estan dirigits, sobretot, als responsables de les preses de decisions i als experts en sectors econòmics dependents del clima, a més de la població en general.

Després de ser inaugurat aquest dilluns pel rector de la URV, Josep Pallarès, i el degà de la Facultat de Turisme i Geografia, Òscar Saladié, l’esdeveniment, amb sessions al matí i la tarda, s’allargarà fins divendres.