.

 

 

 

Façana de l’edifici consistorial. Foto: Ajuntament de la Selva

Un casal destinat als joves, la restauració de l’històric elefantet de l’estació i un banc de recursos sociosanitaris han estat, per aquest ordre, les tres propostes més votades de cara a ser executades dins del projecte dels Pressupostos Participatius, una iniciativa municipal de caràcter popular que enguany ha convocat per primera vegada l’Ajuntament de la Selva del Camp amb l’objectiu que els selvatans s’involucrin, proposin i decideixin les actuacions que consideren prioritàries per tal de ser executades pel consistori.

La iniciativa s’ha tancat amb un èxit notable de participació, i és que més de 450 persones van prendre part en la consulta popular per tal d’escollir un màxim de cinc projectes d’entre la vintena de propostes definitives fetes pels veïns. El còmput general de propostes va arribar a prop d’una quarantena, tot i que poc més de la meitat d’aquestes aportacions fetes pels selvatans van arribar a la fase final. Les raons principals de la selecció va ser, d’entrada, que la inversió requerida per tirar-la endavant superés, segons la valoració dels tècnics, el llindar màxim dels 50.000 euros amb què comptava enguany la iniciativa o bé el fet que aquella idea s’hagués formulat de forma repetida en més d’una ocasió.

Després del recompte de vots, la proposta guanyadora va ser, amb 202 paperetes favorables, la creació d’un espai pel jovent que serveixi de punt de trobada per aquest ampli sector de la població. Per altra banda, amb 178 vots, es vol restaurar un dels monuments més estimats del municipi, a tocar de l’estació de ferrocarril: l’elefantet de pedra. Finalment, amb 168 vots es va proposar crear un banc de recursos sociosanitaris que faciliti material com ara cadires de rodes, crosses o equips genèrics d’ortopèdia als veïns que els puguin necessitar temporalment.

Abans de passar directament integrar en el pressupost d’inversions de 2018 la proposta o propostes a executar, cal que l’empresa encarregada de gestionar els pressupostos participatius, el gabinet Ceres, validi l’escrutini dels vots i, juntament amb els tècnics municipals, doni llum verda a la seva execució, de manera que es pugui determinar si la dotació pressupostària permet executar totes tres idees, dues o únicament la guanyadora.

Un dels valors més destacables d’aquesta innovadora iniciativa que molt pocs municipis utilitzen a les comarques tarragonines és que facilita l’accés dels veïns a la presa de decisions de l’Ajuntament i els implica en les gestions i actuacions que realitza el Consistori tant presentant propostes com després en la votació popular.

Pròximament, es durà a terme una sessió informativa oberta a tot el poble on s’explicarà el perquè de la tria final i les raons per les quals la resta de propostes, excloses de la votació, es van descartar, a més de fer-se un repàs als quasi quatre mesos d’intens treball realitzat des que es va arrencar el projecte.