.

Instantània del pacte entre ERC i PSC. Foto: Cedida

Instantània del pacte entre ERC i PSC. Foto: Cedida

La lentitud de Junts des de Barcelona a l’hora de segellar el pacte amb el PSC per governar conjuntament la Diputació de Tarragona ha provocat l’avençament per l’esquerra.

ERC i PSC han signat un acord a la demarcació de Tarragona per governar la Diputació. Les dues forces, “amb un marcat ADN municipalista”, van ser les més votades a les comarques tarragonines a les passades eleccions municipals del 28 de maig, afirmen en un comunicat. ERC ha obtingut nou diputats i el PSC, vuit que, sumats (17), superen amb escreix la majoria necessària (14). En aquest context, el pacte estableix que el plenari estarà presidit per una persona electa nomenada per ERC.

Aquest acord de Govern entre ERC i PSC està pensat, impulsat i aprovat a les comarques de Tarragona per “donar satisfacció a les aspiracions i anhels dels ciutadans i ciutadanes de la demarcació”, afirma un comunicat conjunt. En conseqüència, les dues formacions signants manifesten que tindrà una durada de quatre anys, alhora que es proposen blindar-se de dinàmiques polítiques d’àmbit nacional en les quals, lògicament, les forces polítiques signants de l’acord mantenen posicions discrepants.

La presidència recaurà en ERC els quatre anys, segons ha pogut confirmar Tots21. En principi en Noemí Llauradó, l’actual presidenta, però queda pendent d’una reunió dels diputats d’ERC, que tindrà lloc djous d’aquesta setmana.

Temor al pacte Junts-PSC

El pacte es va segellar fa tres dies. ERC i PSC observaven amb preocupació els moviments dels altres. En el cas d’ERC, temien quedar a l’oposició davant l’anunci del pacte Junts-PSC fet des de les comarques de Tarragona. Aleshores van començar a moure fils per no quedar fora de joc. “No volíem que ens passés com fa quatre anys a la Diputació de Barcelona”, en què van acabar pactant Junts i PSC, han indicat a Tots21 fonts coneixedores de les negociacions. Abans de negociar amb el PSC, ERC ho havia fet amb Junts i havien acordat repartir-se dos anys la presidència de la Diputació, però es van alarmar posteriorment davant l’anunci de l’acord Junts-PSC. Al seu torn, al PSC creixien les alarmes en veure que passaven els dies i l’acord amb Junts no es refrendava des de la direcció nacional.

Així les coses, Junts es queda sense repetir govern a la Diputació de Tarragona -ho havia fet amb ERC- i fora del govern de l’Ajuntament de Reus, on també s’ha segellat el pacte PSC-ERC, amb l’afegit d’Ara Reus.

L’acord conjunt ERC-PSC indica que en tant que ERC i el PSC vertebren “una bona part de la representació democràtica de la demarcació i també la bona entesa a l’hora d’assolir els consensos sobre les polítiques a desenvolupar al territori”, s’ha arribat a un acord que fonamenta l’acció de la Diputació de Tarragona per als pròxims quatre anys en 12 punts que es corresponen a 12 objectius estratègics:

1. Exercir el lideratge territorial que permeti el reforçament de les comarques del sud del país.
2. Desenvolupar la realitat de les àrees metropolitanes que hi ha al territori, en especial, la del Camp de Tarragona.
3. Desenvolupar accions per contribuir al repoblament rural.
4. Fomentar totes les accions que s’impulsin en la sostenibilitat i preservació del medi ambient.
5. Racionalització de les estructures polítiques de les diferents administracions per guanyar en eficàcia, potenciant alhora el valor afegit que aporten les persones treballadores de la institució.
6. Augmentar la digitalització dels serveis que depenen de la Diputació de Tarragona.
7. La Diputació farà una aposta especial per la innovació, la ciència i la transferència del coneixement.
8. Impulsar les smart cities a les comarques tarragonines.
9. Treballar per un model de turisme sostenible i responsable.
10. Contribuir a la reindustralització a la demarcació de Tarragona
11. La cultura com a eix vertebrador territorial i motor de transformació
12. Blindar aquest acord de la dinàmica política supramunicipal

Des d’Esquerra Republicana, el responsable de política municipal del Camp de Tarragona, Àngel Xifré , com a signant de l’acord ha destacat “el treball de consens que s’ha dut a terme i que ha permès arribar a aquest model de governança que fixa els objectius estratègics principals per permetre que la demarcació de Tarragona pugui desenvolupar en aquests 4 anys totes les seves potencialitats i créixer de manera sostenible facilitant la gestió als ajuntaments tarragonins i ebrencs i millorant d’aquesta manera el dia a dia de totes les persones que viuen i treballen al territori”.

De la seva banda, el primer secretari de la Federació del PSC del Camp de Tarragona, Kenneth Martínez, defensa que l’acord de progrés “posa les comarques tarragonines per davant de tot i fixa uns objectius ambiciosos, alhora que realistes, per impulsar el creixement del territori, amb la voluntat de generar prosperitat per als tarragonins i tarragonines”. “Del que es tracta -ha afegit- és de fer política útil per millorar la vida de la ciutadania a través del diàleg, la negociació i els acords”.

Justament, aquesta tarda es coneixia que Junts ha ofert a ERC compartir les presidències de les diputacions de Tarragona i Lleida, segons ha avançat el diari ‘Ara’ i ha confirmat l’ACN. El partit de Laura Borràs i Jordi Turull ha traslladat aquesta proposta als republicans per garantir que totes dues institucions continuen en mans independentistes. Junts i ERC ja van tancar un pacte la setmana passada per governar a la Diputació de Girona. Per ara, els republicans no han contestat a l’oferta de Junts, que implicaria revalidar acords de govern a les diputacions de Tarragona i Lleida.

Jaume Garcia