“En nom de Déu sia e de Madona Sancta Maria. Ací comença la representació de l’Assumpció de Madona Sancta Maria”. Amb aquestes paraules s’inicia la posada en escena del drama assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica que ha arribat sencer fins a nosaltres. Amb la representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria es recupera un llegat literari, teatral, musical i religiós. El misteri recull les tradicions que envolten la Festa de la Mare de Déu d’Agost.
El tema central de l’obra, l’Assumpció de Maria al cel en cos i ànima, prové dels primers segles del cristianisme. Aquesta tradició venerable, de la qual ja tenim documentació en el segles IV i V, va ser divulgada el segle XIII per Jaume de Voràgine en la seva ‘Llegenda àuria’. La consueta amb el text de la representació és anònima. Va ser trobada en una llibreta de censals pagats a la Senyoria de Prades i Mont-ral. Aquesta va fer cap a l’Arxiu Parroquial de la Selva del Camp i, posteriorment, a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es conserva actualment.
La primera notícia del Misteri la va donar l’historiador selvatà Mossèn Joan Pié i Faydella a finals del segle XIX. Les representacions tindran lloc aquest proper diumenge, dia 14, a les 10 de la nit i l’endemà, dilluns 15, a les 8 de la tarda a l’Església de Sant Andreu Apòstol.
Equip de redacció