.

Del 20 al 29 de novembre tindrà lloc la fase de votació popular per escollir les propostes del Pressupost Participatiu 2018 de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. La votació és oberta a totes les persones empadronades al municipi que tinguin 16 anys o més; i es podrà fer de manera presencial, a les oficines municipals d’atenció ciutadana; o enguany, com novetat, per Internet, a través de la pàgina web de l’Ajuntament: www.vandellos-hospitalet.cat

Per votar electrònicament, només caldrà registrar-se a la plataforma dels pressupostos participatius (mitjançant un correu electrònic vàlid i el nom i cognoms) , fer clic al botó de votar i introduir-hi el DNI. D’aquesta manera, s’hi accedirà al llistat de propostes i se’n podrà seleccionar un màxim de tres.

Cada persona podrà escollir només entre el llistat de propostes que afecten el nucli en què resideix i que són de caràcter general, és a dir, que beneficien tot el municipi. Això a la pràctica significa que hi haurà dos llistats de propostes que se sotmetran a votació: un per als residents als nuclis de costa (l’Hospitalet de l’Infant i l’Almadrava) i un altre per als residents als nuclis de l’interior (Vandellòs, Masboquera i Masriudoms).

Les propostes escollides, a executar amb càrrec al pressupost municipal d’inversions de 2018, se seleccionaran sobre la base del nombre de vots obtinguts i dels límits econòmics establerts. En qualsevol cas, sobre els vots obtinguts, es realitzarà la combinació de propostes que garanteixi com a mínim la selecció d’una proposta per a cadascuna de les dues zones: els nuclis de costa (l’Hospitalet de l’Infant i l’Almadrava ) i els nuclis d’interior (Vandellòs, Masboquera i Masriudoms).

L’import total de les propostes escollides entre tots els nuclis no pot superar els 200.000 euros.

Les propostes sotmeses a votació

El passat mes de setembre l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va tornar a posar en marxa, per segon any consecutiu, el procés de pressupostos participatius, un mecanisme de participació i gestió del municipi mitjançant el qual la ciutadania podrà proposar i decidir a què es destinarà una part dels recursos municipals: 200.000 euros del pressupost d’inversions de l’any 2018.

En una primera fase, del 19 de setembre al 2 d’octubre, qualsevol persona vinculada al municipi va poder presentar tres propostes d’inversió que considerava necessàries, tot tenint en compte que havien de fer referència a inversions que afectessin a les competències municipals, que el cost de cadascuna s’ajustés a un pressupost màxim de 100.000 euros i que es poguessin concretar i avaluar econòmicament. Havien de ser propostes viables tècnicament i sostenibles en el temps, que fossin d’interès general i de gaudi per a tota la població. En aquesta fase, s’hi van recollir un total de 78 propostes, de les quals 55 van passar a la següent fase, de debat i priorització, en considerar-se vàlides seguint els criteris marcats a la Guia del procés, juntament amb 9 propostes recuperades de l’edició de 2017, que van obtenir més de 15 o 20 vots en la fase de votació.

A les sessions de debat dels dies 16 i 17 d’octubre, així doncs, els assistents van poder treballar sobre un total de 64 propostes i van prioritzar-ne i seleccionar-ne una quarantena, que són les que finalment van passar a ser valorades tècnicament i econòmicament pels tècnics municipals.

Les propostes validades pels tècnics municipals, que van descartar les que no eren viables segons els criteris establerts, són les que ara es portaran a votació. D’aquesta manera, els residents dels nuclis de costa podran votar entre un total de 18 propostes; i els residents dels nuclis de l’interior, entre un total de 6 propostes.

Els resultats de la votació es presentaran públicament el proper dijous 30 de novembre, a les 19.30h, a la Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant i es donaran a conèixer a través dels canals d’informació locals: el web municipal (www.vandellos-hospitalet.cat) i les xarxes socials de l’Ajuntament (Facebook i Twitter), a més de a través de Ràdio l’Hospitalet de l’Infant i la Televisió de Vandellòs.

Per al disseny general i coordinació del procés, el consistori compta novament amb el suport del gabinet Ceres, dedicat a la participació ciutadana i a la investigació sociològica i de mercats; i enguany, com a novetat de l’empresa Civiciti, per al servei de participació electrònica.