.

El nou contracte tindrà una durada de vuit anys i s’ha pressupostat en més de 27,5 milions. Foto: Cedida/Aj.Torre-Anna F.

El ple ordinari de l’Ajuntament de Torredembarra del pròxim 18 de juliol, a les 10 h, portarà a aprovació els plecs per a la contractació del servei de recollida i transport de residus (lot 1) i la corresponent plataforma de control (lot 2). El pressupost de licitació és de per al lot 1 és de 27.545.664,74 euros (IVA inclòs) per vuit anys, mentre que per al lot 2 és de 64.886,07 euros (IVA inclòs) per quatre anys.

El nou contracte té com a principal repte millorar el percentatge de recollida selectiva i complir amb els objectius mediambientals futurs. Actualment, el percentatge de recollida selectiva bruta de l’any 2022 a Torredembarra va ser del 39,84%, per sota de la mitjana de Catalunya (45,39%). A més, la normativa europea ha fixat objectius de reciclatge del 55% per al 2025, 60% per al 2030 i 65% per al 2035.

El regidor de Residus i Neteja ViàriaRaúl García, ha explicat que el plec de prescripcions tècniques del contracte estableix els mecanismes i eines necessàries per assolir millors resultats en la recollida selectiva i reciclatge, incloent models de recollida amb identificació dels usuaris, l’ampliació del sistema porta a porta i contenidors amb tancament, per complir amb els objectius de la Directiva europea, evitant increments en els costos de tractament de residus.

També cal tenir present que durant el transcurs del nou contracte s’haurà d’implementar la taxa de recollida justa, tant per a la ciutadania com per a les activitats comercials: pagar en funció de la quantitat generada, i de com es diposita i se selecciona al punt de generació: si se separa bé, si es treu el dia que toca, etc. Per aquest motiu, és molt important la tecnologia i metodologia a aplicar, ja que cal disposar de totes aquestes dades de manera fiable i certificada.


Altres notícies:


Entre els canvis i millores previstos en el contracte, destaca l’ampliació del servei de recollida porta a porta als barris de Nova Torredembarra, les Àmfores i Marítima. També s’implementaran sistemes de tancament i identificació d’usuaris als contenidors de les fraccions resta i orgànica en els barris sense sistema porta a porta. A més, es proposen solucions específiques per als visitants temporals que no poden seguir completament el calendari porta a porta, amb la instal·lació de tres àrees d’emergència tancades.

Una altra mesura important és la recollida porta a porta completa per als establiments comercials i equipaments municipals, incloent els del polígon industrial, i una àrea d’emergència comercial exclusiva a la façana marítima. També es preveu la implementació de sistemes informatitzats de control i gestió de la informació per optimitzar el servei i reduir costos de personal.

Els objectius generals de l’Ajuntament amb aquest nou servei són fomentar la recollida selectiva, minimitzar les molèsties per a la ciutadania, aplicar criteris de sostenibilitat i protecció ambiental, millorar constantment les condicions de prestació dels serveis i adaptar el servei a l’estacionalitat turística del municipi.

El nou servei es desplegarà en dues fases. La fase I inclou el servei actual de recollida i el nou servei de recollida comercial i de voluminosos. La fase II preveu el desplegament total dels nous serveis de recollida, incloent el servei porta a porta a Nova Torredembarra, les Àmfores i Marítima. El servei tindrà diferents freqüències segons la temporada: temporada alta (del 15 de juny al 15 de setembre i Setmana Santa), temporada especial (del 22 de juny al 31 d’agost) i temporada baixa (del 16 de setembre al 14 de juny, excepte Setmana Santa).

Conveni amb l’Agència de l’Habitatge

El ple també tractarà el conveni de col·laboració entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) i l’Ajuntament de Torredembarra que té com a objectiu regular la col·laboració entre ambdues parts en relació amb l’adjudicació, administració i gestió d’un habitatge propietat de l’Ajuntament situat al carrer de l’Onze de setembre. La regidora d’Acció SocialMarga Rovira, ha recordat que aquest habitatge el va rehabilitar l’Ajuntament per al reallotjament d’emergència de persones en risc d’exclusió residencial.

Les obres de rehabilitació, que van tenir una inversió de 42.011 euros, es van dur a terme entre 2021 i 2022 amb aportació municipal. Posteriorment, el pis es va equipar amb mobiliari gràcies a una subvenció de la Diputació de Tarragona (amb un pressupost de 7.411,25 euros, subvencionats al 70%). L’habitatge té una superfície de 57,86 m² i compta amb tres habitacions, sala-menjador, cuina, bany, safareig i vestíbul. El conveni preveu que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya sigui la responsable de l’adjudicació de l’habitatge, definint els criteris de selecció dels futurs ocupants. També s’encarregarà de l’administració de l’habitatge i de realitzar obres de manteniment, conservació i reparació.

Reparació i consolidació de l’antic escorxador

Un altre punt de l’ordre del dia del ple és l’aprovació inicial del projecte per a la reparació i consolidació de l’antic escorxador municipal, un edifici del segle XIX que presenta diverses patologies i necessitats d’intervenció urgent. Aquest projecte té com a objectiu principal aturar la degradació de l’edifici i adequar els espais interiors per a usos puntuals.

L’antic escorxador ocupa una superfície de 404 m² amb una superfície construïda de 606 m². L’edifici consta de tres parts diferenciades: l’edifici principal, que té valor patrimonial, el pati central, cobert amb una teulada de plaques de fibrociment, i la part posterior, destinada a la recepció del bestiar. L’estructura de l’edifici principal es basa en parets mestres de maçoneria, pilars de fosa i bigues de fusta amb revoltons de maó ceràmic. Tot i estar fora d’ús i en un estat precari, amb patologies importants degudes a l’acumulació d’aigua de pluja, l’edifici està inclòs en el precatàleg del pla general i té interès arquitectònic. Especialment destacables són l’estructura del cos principal i la façana principal del carrer del Nord.

Les principals actuacions que es duran a terme en el marc d’aquest projecte inclouen la retirada de tots els elements amb amiant seguint els protocols reglamentaris, la demolició del cos posterior i altres elements per deixar el recinte net, i el reforç de les estructures. També es farà la restauració dels elements arquitectònics per recuperar l’aspecte original de l’edifici, la creació d’espais diàfans a les dues plantes amb acabats bàsics per aïllament tèrmic i ús provisional, i la construcció d’una escala exterior provisional per accedir a la planta primera.

El pressupost d’execució per contracta és de 418.619,70 € + IVA i el termini d’execució previst per a les obres és de 10 mesos. Per a dur a terme aquesta obra, l’Ajuntament compta amb una subvenció de la Diputació de Tarragona per un import de 300.000 €. El regidor d’UrbanismeJavier Perellón, ha comentat que el projecte contempla una primera fase per possibilitar l’ús provisional de l’edifici històric, amb una segona fase prevista per completar l’equipament. L’adequació de mínims dels espais interiors a planta baixa i planta primera permetrà fer algun tipus d’activitat de manera puntual, creant un espai diàfan que pugui ser útil per a les activitats de les entitats de cultura popular.

Amb aquest projecte, l’Ajuntament de Torredembarra busca no només preservar un edifici històric, sinó també dotar-lo d’un ús pràctic i comunitari per al futur, contribuint així al patrimoni cultural i social del municipi.

Creació d’un nou tram de carril bici i de vianants

També es tractarà al ple l’aprovació del projecte per a la creació d’un tram compartit de carril bici i de vianants amb l’objectiu de fomentar l’ús de la bicicleta i millorar la mobilitat sostenible al municipi, tal com ha explicat l’alcalde i responsable de Via PúblicaVale Pino. Aquest nou tram connectarà el passeig Miramar amb l’accés nord de Torredembarra, situat a l’antiga carretera de la Riera de Gaià (T-214).

Actualment, el carril bici existent es troba al passeig de Miramar, enllaçant amb Altafulla, i la nova actuació preveu prolongar aquest tram fins a l’accés nord del municipi, passant pel carrer de Mañé i Flaquer, donant prioritat a bicicletes i vianants.

Les actuacions previstes inclouen l’aprofitament de la calçada actual, eliminant i replantejant les marques viàries per deixar carrils de tres metres per al trànsit rodat. A més, es millorarà l’accés a l’avinguda de Catalunya amb una rotonda que facilitarà el canvi de sentit dels vehicles. També es conservaran els accessos existents al llarg de tot l’àmbit d’actuació.

Les obres a realitzar inclouen la senyalització d’obres i desviament del trànsit, actuacions prèvies com demolicions i moviment de terres, la instal·lació d’enllumenat públic i la col·locació de paviments i senyalització específica. El termini d’execució del projecte és de dos mesos i mig, amb un pressupost de 267.333,70 euros més IVA.

L’alcalde i responsable de Via PúblicaVale Pino, també ha comentat que amb l’aprovació d’aquest projecte s’obre una nova manera d’actuar ja que s’aprova abans de tenir finançament precisament per poder disposar de projectes acabats i a punt per presentar-se a futures convocatòries de subvencions.

Terrenys per al nou Centre d’Atenció Primària

El ple també portarà a aprovació la recuperació dels terrenys propietat de l’Ajuntament en què s’ha previst la construcció del nou Centre d’Atenció Primària (CAP). Són 8.440 m² ubicats al vial de recolzament de l’antiga carretera de la Riera de Gaià i que fins ara estaven ocupats pel Club Biketrial Costa Daurada Torredembarra.

L’acord de ple preveu la recuperació de la possessió dels terrenys per part de l’Ajuntament, tot requerint al club que els desallotgi.

El regidor de PatrimoniEduard Rovira, ha exposat que la recuperació dels terrenys permetrà avançar amb la construcció del nou CAP, una infraestructura essencial per millorar els serveis sanitaris del municipi.